Hier gaan mensen veel geld verdienen (en toch is het goed) • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Hier gaan mensen veel geld verdienen (en toch is het goed)


De eerste protesten heb ik al gehoord: dat zpp’ers kennelijk blij mogen zijn met drie maanden bijstand, tegen werknemers 90 procent van hun gederfde loon. Maar verder is iedereen geloof ik wel enthousiast over dat pakket maatregelen.

Of het bijvoorbeeld mijn zoon veel verder zal helpen met zijn nulurencontractje in de horeca waarmee hij voor de vakantie wilde sparen? Denk het niet, maar wie weet.

Wat je wel weet, zodra er met dikke stapels stash wordt gewapperd: daar gaan bepaalde types heel rijk van worden. En bij dit onoverzienbare berglandschap van geldstapels kun je de parlementaire enquêtes en de vallende bewindslieden over een jaar of tien, vijftien al zien aankomen. En al binnen een paar weken krijgen we geschamper en gedoe over de kleinere krabbelaars en al-dan-niet bewuste profiteurs die tóch mensen ontslaan terwijl ze tóch vergoedingen kregen om ze in dienst te houden. En geklaag over dat je gekregen geld helemaal niet terug kunt storten ook al was het onterecht… we weten het allemaal.

Maar tóch is het goed. En ik ga me op dit moment streng toespreken dat ik dat onthouden moet: het is goed dat de overheid met dit ongekende reddingspakket aankomt, ik zou op dit moment denk ik hetzelfde gedaan hebben: maximale controle pakken over de economie en in principe alle schuld op me nemen van iets waar de mensen niets aan kunnen doen maar wel schade van ondervinden. Want daar ben je voor als overheid.


Ondertussen moet nog blijken hoezeer het de schildersbranche echt gaat raken. We zijn een extreem flexibele branche in veel opzichten. Zo is de schil zzp’ers en flexkrachten extreem groot. Straks gaan we er nog veel last van hebben dat we die in dienst moeten houden om in aanmerking voor fondsen te komen. Aan de andere kant is de branche ook beweeglijk: is binnenwerk gevaarlijk wegens corona (hee, ik heb het woord genoemd), dan gaan we naar buiten. Kunnen we niet meer in verpleeghuizen werken, dan gaan we naar de scholen… tenzij er een totale lockdown komt (en dan nog schijn je ‘naar je werk’ te mogen), blijft de schilder wel aan het werk, zolang hij niet ziek wordt, natuurlijk. Gaan al die zakken met geld aan onze branche voorbij en wordt er bij ons geen enkele handige tussenpersoon schathemeltjerijk. En ook dat, besluit ik, ga ik dan niet jammer vinden.Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Smits geeft groene ambities gestalte

Kleurrijke pigmenten voor Schildersvakopleiding Friesland

Harings fabeldier in Amsterdam schittert weer

Nimeto Experience als alternatief voor open dag

Eerste positieve test voor anti-covidverf


Naar archief >