Blog

Grappig, een reactie  op onze Facebookpagina van een heus niet zo oude schilderondernemer, die ik in het verleden heb leren kennen als iemand die zich ruim oriënteert op de schilderswereld, via alle beschikbare media. Het ging over een bericht op deze website, over een initiatief van een Schilder^sCool: ‘Dat is toch net zoiets als wat het Spos doet?’

Als journalisten zijn we er wel aan gewend: schrijf maar eens twintig keer achter elkaar grote paginastukken over verfspuitapparaten, bijvoorbeeld, en kom dan een schilder tegen die tegen je zegt: ‘weet je waar jullie eens over moeten schrijven? Over verfspuitapparaten!’

Ook technisch adviseurs van verffabrikanten en verfgroothandelaren weten het: Nooit denken dat de mensen nu wel weten dat het overschilderen van kit problemen kan opleveren, dat je houtrot krijgt bij een vochtgehalte van rond de twintig procent of dat een goedkope muurverf slechter schoonmaakt en eerder banen trekt. Elke schilder die je tegenkomt kan op elk mogelijk kennisniveau zitten en overal moet je bereid zijn om helemaal terug te gaan naar de basis.

Kun je denken dat dat dommigheid is, maar dan zie je die van jezelf over het hoofd. We hebben allemaal blinde vlekken, doen dingen op een bepaalde manier en zien niet wat we fout doen of weten niet wat we niet weten totdat iemand ons er op wijst.

Terwijl ik dit stukje tik wordt ik gebeld door iemand die allerwege gezien wordt als een kenner van de bouwbranche en van alle mogelijke innovaties en trends in deze wereld. Die persoon spreekt in het voorbijgaan over ‘Fosag-leden’. Ik kreeg de kans niet om ertussendoor te roepen dat die club toch echt al een tijd OnderhoudNL heet. En dat kom ik vaker tegen, ook bij die leden zelf, die het soms nog niet eens is opgevallen dat hun eigen club van naam veranderd is.

Is dat allemaal erg? Nee, ik denk het niet, zolang je je dat maar realiseert en vooral je tempo er op aanpast. Een naamsverandering, bijvoorbeeld, kost makkelijk tien jaar om te laten landen. Ook als je er een forse campagne tegenaan gooit. Hoeveel luisteraars naar radio 1 zullen doorhebben dat de ‘mijnhuisdatbenik-campagne’ iets te maken heeft met hun oude, vertrouwde AF-garant-schilder? Ik denk dat ik hoog zit als ik het op een procent van het totaal inschat. En zo kom ik nog steeds schilders tegen die in hun verkooppraatje draaien dat ze ‘lid zijn van het Bedrijfschap Schilders’, dat toch echt al een dikke 13 jaar niet meer bestaat.

Het is maar om even te relativeren. Over de krant van vandaag wordt gezegd dat er morgen de vis in wordt verpakt. Maar kranten schijven over de werkelijkheid. Je mag hopen dat die toch wel wat langer meegaat.

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

1 reactie op “Het spos, maar dan anders

 1. klaasen schreef:

  schilders^cool start een uitzendbureau voor AFGESTUDEERDE schilders het functioneert al en het heet afgekort BAS .
  BAS zou een soort pool van gewaardeerde ROULERENDE vakkrachten KUNNEN vormen .
  Lees het Blog van schilder^cool start een uitzendbureau, dan weet je meteen waar je aan toe bent als schilder .
  ik ga er niet verder op in dat is aan de schilders zelf
  dit is bedoeld voor de schildersbranche .dus voor schilderend nederland
  ik heb wel je blog gebruikt ,mijnheer schouten omdat het woord Schilders^Cool bij u word vermeld ,mijn dank hier voor ,nog een aardigheidje om te vertellen ,ik heb de tijd nog meegemaakt dat je de vakantiebonnen voor schilders in moest plakken ,en het kleine zegeltje was voor het pensioen, dat zat er aanvast en dat moest je los halen en inplakken in een pensioenzegelboekje de naam ben ik kwijt hoe toen de naam was van het bedrijfschap van schilderend nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.