Ga naar hoofdinhoud

Het Spackplafond


Tuurlijk, ik snap spack heel goed. Snelle en goedkope afwerking voor plafonds en soms ook wanden in de nieuwbouw. Zou ook de akoestiek in de woning verbeteren. Vult oneffenheden op en sommige mensen vinden het mooi. Maar na verloop van tijd, of bij veel roken/kaarsen wil men het plafond weer wit hebben. Ook een spackplafond. Schilder, komt u even?

En dan kom je bij een onbehandeld spackplafond dat gesausd moet worden. Nu is een vlak plafond netjes rollen voor de meeste van ons een koud kunstje maar een bij onbehandeld spackplafond moet je even opletten. Grootste probleem is dat door de heel open structuur van spack de verf erg snel aanzet. Daardoor ontstaan er in de eerste laag vaak banen, de verf droogt heel onregelmatig op. Op zich geen probleem want twee lagen is bij onbehandeld spack een gegeven. Maar die banen zie je vaak nog terug na de tweede laag. Het plafond blijft bont. Zelfs met speciale spacklatex is het heel lastig om in twee lagen het plafond egaal wit te krijgen. We hebben al diverse varianten geprobeerd, ook met eerst fixen of met de spuit, maar echt mooi kregen we het nooit.

Duidelijk zichtbaar: open structuur in spack. Nat is Sigma Wallprim.

Gelukkig hebben we tegenwoordig de dekkende voorstrijk voor muren en plafonds. Diverse merken hebben dit product nu in het assortiment. En dit werkt super op spackplafonds. Het is zeker geen goedkoop product maar je bent gegarandeerd klaar in twee lagen. Eerste laag ruim opzetten met dekkende voorstrijk en volgende dag mooi vol afrollen met een (spack)muurverf van goede kwaliteit. We hebben nu diverse onbehandelde spackplafonds zo gedaan en zijn erg tevreden met de resultaten. Altijd in twee keer mooi egaal dekkend wit. Op dit moment geeft Sigma Wallprim voor ons de beste resultaten,  maar we hebben lang niet alle voorstrijken geprobeerd. Voor elk volgend spackplafond offreren wij nu standaard 1x Wallprim en 1x muurverf. Geen risico en altijd goed resultaat (vooralsnog). Let wel op je verbruik, want dat is stukken hoger dan bij vlakke plafonds.

Plafond gereed: 1 maal Wallprim en 1 maal CapaTex Mat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Limitless is kleur van het jaar 2024 bij PPG

Instructiemiddag VeiligmetVerf.nl-tool

Schilder en glaszetter zijn ‘kansberoepen’

Paintbox moet particulier beter laten schilderen

Leidse schilder wint strijd om beste volkszanger


Naar archief >