Blog

Ja ik ben weer eens op stap geweest om een nieuw ziekenhuis te bekijken. Ditmaal met een architect. Architecten hebben vaak een andere kijk op gebouwen en het is dan ook leerzaam om een project vanuit verschillende disciplines te bekijken.

 

Nu is een ziekenhuis bouwen natuurlijk heel erg complex. Ik heb een keer een map gezien met het programma van eisen van het Radboud in Nijmegen. Dit was zeker vijf centimeter dik. Maar er stond destijds, midden jaren negentig, geen woord in over het kleurgebruik. In het Jeroen Bosch kregen wij beide de indruk dat dit ook hier niet het geval is geweest.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen.

Zowel de architect als ik vonden de inrichting van het ziekenhuis dramatisch lelijk en mensonvriendelijk. De vloer in de hoofdader heeft geen enkele kleur of vormrelatie met de rest van de omgeving. De gangen hebben een vinyl vloerbedekking in een donkere grijsgroene kleur met stippeltjes.  De accentkleuren, fluor groen,  en donkergrijs zijn ook niet echt opbeurend. Deze kleuren zijn zelfs in de patiëntenkamers gebruikt zoals u kunt zien.

Wel heel erg mooi!

Het ontwerp van de kapel is werkelijk prachtig. Het gebrandschilderde raam eveneens. Alleen jammer dat hier weer een gebouw voor staat zodat het licht niet vrij naar binnen kan vallen. Ook de inrichting is deprimerend met een hoekige zwarte vorm. Jammer dat dit prachtige ontwerp niet optimaal tot zijn recht komt.

DSC02167     DSC02180   DSC02166

Helaas!

Nu kan ik nog wel een hele waslijst beschrijven, maar dat zal ik u besparen. Word je ook niet blij van. Kijkt u zelf maar wat u ervan vindt.

DSC02151   DSC02137   DSC02176   DSC02195   DSC02140

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

1 reactie op “Het nieuwe Jeroen Bosch ziekenhuis.

  1. Chris van Dijk schreef:

    Men onderschat steeds wat kleur doet met een mens bij een langdurig verblijft.
    Reden genoeg om vooraf goed advies te vragen aan deskundigen zoals Marijke van Loon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.