Blog

Sja, dat was te verwachten. Na de onrust over chroom-6 in betrekkelijk exotische dingen als tanks, vliegtuigen en treinen, komt het besef redelijk laat dat het gebruik van dat zo ontzettend fijn tegen corrosie beschermende spul werkelijk all over the place is. En dus bij onderhoud extreme maatregelen nodig zijn. Enne… had dat dan niet allang gemoeten?

Er zijn zoveel instanties met een goede seo die iets willen zeggen over chroom-6, (de rijksoverheid, allerlei onderzoeksbureau’s en brancheverenigingen), en het nieuws over het RIVM-rapport over Defensie en het gesteggel over geld dat daarna volgde tussen de overheid en haar oud-personeelsleden is zo vaak gedeeld, dat het even wat langer googelen is voor je weer uitkomt bij de ellende die het spul heeft aangericht. Bijvoorbeeld bij een verslag in het AD over de werklozen die in Tilburg zonder mondkapjes of handschoenen treinstellen hebben staan schuren: benauwdheid, verkoudheid, afbrokkelende tanden, longproblemen, hartproblemen, kanker… En bij de slachtoffers van het ongeïnteresseerde defensiebeleid net zo goed: mensen met slepende ziektes en aandoeningen die terug te voeren zijn op het werk aan het materieel.

Mensen die het duvelsgoed weten

Maar… chroom-6 ging dus op zo’n beetje alles wat van metaal is. We weten het nu al van veel bruggen en sluizen, van heel veel weten we het nog niet, maar als het zulk fijn spul was, waarom zou het dan niet ook op lantarenpalen zitten, en op staalconstructies in huizen en gebouwen? Overal leven mensen die daar ooit verantwoordelijk voor waren en duvelsgoed weten wat voor product het was dat er op ging.

Met volgelaatsmasker onder een brug

En ik heb niet een beeld van de staalcoatingwereld dat daar nu altijd in maanmannenpakken en met perslucht op de rug gewerkt wordt. En ik geloof ook niet dat de gemiddelde staalschilder in de afgelopen veertig jaar veel met een volgelaatsmasker onder een brug gehangen heeft. ‘We wisten het niet’ kunnen we zeggen, maar ondertussen is al bewezen dat ze bij defensie er al in 1974 weet van hadden dat dat chroom-6 niet de meest gezonde verf in het universum was. Is, moet ik zeggen, want hij wordt nog steeds toegepast, al is er een Europese uitfasering.

Krediet winnen met arbo-zaken

En laten het nu de mensen- en dierenvrienden van de PVV zijn die als eerste aan de bel trekken, in de Zeeuwse provinciale staten. Als het die politieke partij lukt deze kwestie op de agenda te zetten, dan kunnen anderen niet achterblijven. We weten allemaal hoeveel krediet de SP destijds won met verzet tegen de Billiton-vervuiling en andere arbozaken. Partijen en diensten gaan over elkaar heen rollen om de Zwarte Piet (die van het spel, niet die met roetvegen) bij veroorzakers en veronachtzamers neer te leggen. Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten doen er goed aan hun dossiers snel op orde te maken, net als de metaalconserveerders zelf.

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.