Blog

Omdat ik nu eenmaal op sommige gebieden een beetje eigenaardig ben, lees ik op het moment het Verzameld Werk van Epictetus. Oud-Griekse knakker. Zijn hoofdpunt: als je ergens niet iets aan kunt doen, moet je je er ook niet druk over maken.

En dat hebben talloze wijsgeren hem voor- en nagezegd, en de mindfullness-boekenplank staat er vol mee, boeje! Anyway: daar kwam ik ergens een passage tegen waarin hij het heeft over leerlingen. ‘Niemand vindt het interessant om iemand te zien die ervoor leert om timmerman te zijn, of schoenmaker,’ hij zegt het in verband met dat je als filosoof eigenlijk nooit uitgeleerd bent en dus zeker niet moet pronken met je kennis en wat je allemaal aan moeilijke boeken gelezen hebt…. euhm…verdraaid!

Maar… hij heeft natuurlijk best een punt. Er is niet veel leuk aan leerlingen. Behalve dat ze nieuwe sfeer brengen, een andere manier van leven, lieve naïviteit en oerdomme stommiteit, niet zelden om te lachen. En ze zien groeien in het vak, natuurlijk. Dat ze na een maand al doorhebben aan welke kant je een kwast moet vastpakken: een doorbraak! Maar zeker zitten er ook vervelende kanten aan. De wijsneuzerigheid, het even moeten leren waar je moet doorpakken. Het is niet leuk dat je dingen in orde moet maken, niet zelden met bewoners, die zij achter zich uiteen hebben laten vallen. Dat het allemaal niet opschiet en dat je het soms veel beter en sneller zelf had kunnen doen.

Het is ook helemaal  niet iets om trots op te zijn, leerling te zijn. Want je bent dan nog helemaal niets, je leert er immers alleen nog maar voor. Behalve als het eigenlijk best wel goed gaat, natuurlijk, en je per week meer werk weet weg te zetten en af en toe sneller bent dan je oudere collega’s.

En een leerbedrijf, waarom zou je dat willen zijn? Om die jonge jongens en meiden een kans te geven een mooi vak te leren? Om jezelf te verjongen en scherp te houden? Omdat je om de branche geeft en niet wil dat dit beroep uitsterft… in de basis heeft die Epictetus best een punt, hoor. Maak je niet druk om waar je niets aan kunt doen. Maar als je er wel iets aan kan doen? Waarom zou je dan niet nu beginnen?

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.