Blog

Mmmmja.. hoeveel lezers zullen dat zoet-zure liefdesliedje nog kennen? Een Google-rondje leert me dat Amy Winehouse en Bryan Ferry een versie opnamen en er is ook een punk-versie van The Bates, maar het origineel blijkt uit 1963 te stammen (door Lesley Gore): Het meisje zingt dat ze haar verjaardagsfeest viert maar dat ze net haar vriend en haar vriendin tegelijk heeft zien weggaan. Mag ze alsjeblieft huilen?

Dat dus. Was jij van plan om naar de BouwBeurs te gaan, volgende week? Met alle respect voor alle schilderstoeleveranciers die er wél zijn (Repair Care komt er met een tamelijk sensationeel nieuw product, heb ik begrepen, en er zijn heus wel een paar verf- en tape- en kitbedrijven te vinden), de grote verffabrikanten blijven al járen weg van dit grootste bouwfeestje van Nederland.

En vergis je niet hé, als de bouwwereld op enig moment in de twee jaar door iedereen serieus genomen wordt, dan is het bij deze gelegenheid. Ik begrijp dat minister Kasja Ollongren dit keer langskomt. En weet u nog dat Rita Verdonk haar partij ‘Trots op Nederland’ ooit op de BouwBeurs lanceerde? (google maar eens op ‘niet links, niet rechts, maar recht doorzee’).

Eerlijk zijn: ik was dit jaar ook van plan om niet meer dan een uurtje over de BouwBeurs te darren, net lang genoeg om er de nieuwtjes op te pikken en dan wegwezen. Omdat ik er een een verantwoordelijkheid bijgekregen heb (ik mag tegenwoordig ook hoofdredacteur zijn van Het Houtblad) zal ik er zeker wat langer zijn.

Mag ik dan opmerken dat werkelijk alles en iedereen die wat van doen heeft met de bouw er ‘acte de presence’ geeft, zorgt dat hij aanwezig is? En als je er niet als fabrikant gaat staan wegens hoge vloerprijzen en een tot op de komma uitgecijferde te lage return-on-investement, dan kun je wel deelnemen aan een bijzonder arrangement. Dit kee rontbreekt, heb ik me laten vertellen, de Material Experience, speeltuin voor architecten, waar menig fabrikant zich tussen wist te mengen met een speciaal product en zich zo een stand uitspaarde. Maar je hebt er wel het Glasplein, collectief ingekocht door Vlakgroep Glas, dit jaar bijgestaan door OnderhoudNL Glas. En je hebt er het Houtpaviljoen, waar ons zusterblad Houtwereld ‘founding partner’ van is. En de collega’s van Aannemervak organiseren er dagelijks een Bouwbeurs Nieuwscafé

Eigenlijk begrijp ik niet dat weer niemand tot  een initiatief gekomen is voor een Schildersplein, of, vooruit, voor een Onderhoudsplaza, of, wat mij heel spannend lijkt: voor een Maintenance-hub. We weten allemaal dat al dat spul dat de bouwers bouwen, de renovatiebedrijven renoveren en de installateurs installeren allemaal onderhoud nodig heeft. En dat die markt in miljarden de initiële bouwmarkt ruimt overschrijdt. En dat je de bouw dus niet meer kunt denken, zeker niet in deze tijd, zonder exploitatieperiode, de life-time, de maintenance, de sustainability en cradle-to-cradle.

Dus dat. Waarom niet? Blijven we als Grote Fabrikanten allemaal onze eigen sommetjes maken? Maken marketeers hun eigen afwegingen? Zijn er geen budgetten vrij gemaakt? Misschien moeten er gewoon eens een paar beslissers bij elkaar gaan zitten en een kar gaan trekken. Zodat er op het volgende feestje niemand hoeft te huilen.

 

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

3 reacties op “Het is mijn feestje, dus als ik wil dan huil ik

  1. Frans schreef:

    De afwezigheid heeft te maken met een totaal andere marktbenadering. De schilder van 1980 bestaat niet meer. Bedrijven die op de beurs staan zijn uitsluitend nog toeleveranciers. De RGS en RGVO benadering maakt aanwezigheid op een bouwbeurs overbodig,

  2. G.A.Blom schreef:

    Ik deel de mening dat het voor de verfindustrie een(weer) een gemiste kans is. Ook ik ben een sterk voorstander van een Onderhouds Plaza, ik ben heel benieuwd of de grotere beslissers dan plan gaan oppakken.

  3. Freek schreef:

    De duitse Farbe-beurs is van 20 t/m 23 maart in Keulen. Bij Utrecht moet je wel iets verder doorrijden maar dan heb je dan ook een ‘schildersplein’ dat net zo groot is als de hele bouwbeurs in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.