Het anders doen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Het anders doen


‘Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt’. Ik weet niet eens zeker of het deze uitspraak terecht aan Albert Einstein wordt toegeschreven, maar ik weet wel dat ‘ie op veel gebieden nog steeds van toepassing is. Sterker, in onze snel veranderende samenleving kun je deze uitspraak aanscherpen: als je niet bereid bent uit je comfortzone te stappen om te veranderen, zal je uiteindelijk minder krijgen.

Prefab bouwen


Daaraan moest ik denken toen ik las dat uit de European Architectural Barometer van USP blijkt dat Nederland in Europa voorop loopt als het gaat om het gebruik van geprefabriceerde elementen in de bouw. Nederlandse architecten melden dat al in bijna de helft van de projecten een vorm van prefab wordt gebruikt. Wie nu nog niet inspeelt op deze ontwikkeling qua industrialisering en digitalisering, ook in onderhoud, kan zich straks wel eens uit de markt prijzen. Culturele verschillen spelen een rol (denk in ons land aan rijtjeshuizen en het BIM-gebruik), maar de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is belangrijk olie op dit prefab-vuur.

Onderhoudsdag

Digitalisering van de samenleving en een tekort aan arbeidskrachten zijn ook belangrijke drijfveren achter het initiatief van vier ketenpartners (OnderhoudNL, Copagro, VVVH en VVVF) om traditionele beurzen links te laten liggen en te onderzoeken of een landelijke ‘Schilders- en Onderhoudsdag’ haalbaar is. Niet aanhaken bij bestaande structuren, maar ‘start from scratch’ om te voorkomen dat men vervalt in vaste patronen, gewoonten en rituelen. Want die leveren niet meer op wat tien jaar geleden het geval was. Hun geld investeren deze ketenpartners liever in een nieuw concept dat beter aansluit bij het ‘publiek’ dat ze willen bereiken. Doel is verbinding zoeken met jongeren, zij-instromers en bestaande vakkrachten tijdens een eendaags evenement. Samen willen ze de bedrijfstak weer ‘smoel’ geven. Benieuwd of dat gaat lukken.

Nationale Schildersvakprijs 2020Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

SchildersVAKTV start wedstrijd voor schilders

Coating om nachtkijkers te bedriegen

Olie- en verfmaker met pensioen

Samenwerking Infinity Repair en Repair Care

Ondernemer centraal in Week van de RI&E


Naar archief >
.