Blog

Laagbetaald werk dat door robots wordt overgenomen. We horen er veel van. Ook beter beloond werk, trouwens. Allemaal te standariseren en door machines over te nemen. Er zijn ondernemers die er hun hoop op gevestigd hebben. Ik denk dat ze het mis hebben.

Uw calculator/werkvoorbereider en een deel van de taken van uw voorman, die, gek genoeg, weer wel. Als alle gevels gechipt zijn en ingevoerd in een BIM-achtig model, geïntegreerd met big data over weersomstandigheden, luchtvervuiling, reinigingswerkzaamheden en bewonersgebruik, dan hoeft er geen man meer met een prikkertje de ladder op. Hoogstens, om de calculatie uit de geautomatiseerde software te checken, even een volautomatische drone langssturen voor een infrarood- en radiografische controle.

En bewonersinformatie, planning, daar zijn nu al facebook-achtige systemen voor, google-agenda’s. Daar hoeft geen mannetje meer voor langs de deuren. En de drone kan ook de via de app opgegeven spoedbestelling op de plek van handeling komen afzetten.

Maar het schilderwerk zélf, het wassen, schuren, gronden, schuren, borstelen, lakken… ik zie het écht voorlopig niet gebeuren door mijnheer robot. Het zijn een heleboel handelingen waarvan de kennis er over in handen en in armen zit, waarvoor je heel veel rekenwerk nodig hebt om de juiste druk en helling, het juiste schuurgevoel te definiëren. En bouw daar dan eens een robot op.

Ik zat pas wel mee ten denken met een metaalconservator. Zou het niet mogelijk zijn om het soort machines die nu zelfrijdend over grote glasvlakken rijden om het glas te wassen ook in te zetten voor het inductiestrippen van coatinglagen of het spuiten van coating? Bij voldoende uniformiteit en voldoende oppervlak en voldoende herhaling moet er een businessmodel zijn om zo’n ding voor één toepassing te bedenken. Maar wie begint daar aan?

De automatische uv-lamp was zo’n poging. Komt nu terug in een wagentje voor vloeren, dat wel met de hand bestuurd moet worden. Ik weet dat er mensen ver gegaan zijn in het ontwikkelen van een soort printer maar dan voor lak op kozijnen… ik zie het er niet van komen.

Aan de positieve kant: dat is dus wel een heel sterk argument om schilder te worden: het is het soort vak waarin je wel door collega’s maar niet door machines vervangen kan worden. Menig ontslagen bankemployee of kantoormedewerker ziet dat op latere leeftijd in en laat zich omscholen of begint voor zichzelf als schilder. Het handwerk zou om die uitzonderlijke kwaliteit; het kan alleen door mensen gedaan worden, eigenlijk veel meer status moeten hebben dan het heeft.

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.