Ga naar hoofdinhoud

Haat-Liefde


Misschien een wat vreemde titel, als het om oplosmiddel en bindmiddel gaat, maar desalniettemin…

Bindmiddel, de lijm van de verf. Het belangrijkste onderdeel. Om een goede bescherming te krijgen, is het een goede zaak dat de bindmiddeldeeltjes relatief groot zijn. Zeker als de laag redelijk snel droog moet zijn. Wij leven nu eenmaal in een tijdperk dat snel nooit snel genoeg is.
Zie een groot deeltje als een stukje prefab. Samengesteld in de bindmiddelfabriek onder de best mogelijke omstandigheden. Precies volgens recept en naar wens van de gebruiker.
Dit idee maximaal doorvoeren zou gaan betekenen dat de verffilm kant en klaar, op juiste dikte afgeleverd word aan de verwerker. Kleeflaag aan de onder zijde, weerbestendig en mooi op kleur aan de zicht kant. Aanbrengen, bijsnijden en klaar.
Dit wordt overigens al toegepast, maar levert bij wat complexere ondergronden zoals ramen en kozijnen, de moeilijkheden op die u zelf kunt bedenken.
Toch maar wat kleinere deeltjes als vloeistof in een blik. Op elke ondergrond mooi egaal aan te brengen.
Die kleinere deeltjes zijn niet zichtbaar, maar ze zijn -doorgaans- veel te groot om uit zichzelf soepel verwerkbaar te zijn. Daarvoor is een hulpmiddel onmisbaar, u raad het al: het oplosmiddel. Liefde!
Oplosmiddel zorgt ervoor dat de grote deeltjes elkaar niet raken, dat ze vrij kunnen bewegen. Totdat u klaar bent met opstrijken. Dan wordt het oplosmiddel vriendelijk doch dringend verzocht om snel weg te wezen. Haat!


Een geschikt oplosmiddel lijkt sprekend op het bindmiddel. Door die gelijkenis ontstaat een soepele dans der deeltjes. Maar omdat de oplosmiddeldeeltjes veel kleiner zijn, willen ze vervliegen als u de laag heeft aangebracht. Het bindmiddel laat zijn partner echter liever niet gaan. Hoe meer er verdwijnt hoe sterker het restant wordt vastgehouden.

Verlaat mij niet!
Dit treurige verschijnsel heet oplosmiddelretentie.
Laat uw hart spreken en geef het bindmiddel de benodigde tijd om afscheid te nemen. Doet u dat niet dan neemt zij wraak op u. Schroeiplekken zullen u ten deel vallen.
De nieuwe 2010 lakken moeten het van huis af al doen met minder oplosmiddel. Het laten gaan van wat is overgebleven, is nog wat moeizamer geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >