Geweldig spectaculair kleurgebruik!! • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Geweldig spectaculair kleurgebruik!!


Zoals u op de foto wel kunt zien is dit wat je noemt wel echt spectaculair kleurgebruik. Misschien heeft u ook mijn vorige blog gelezen en vernomen dat ik hier in algemene zin niet zo’n voorstander van ben. Als je kleur ziet als visueel geluid dan is het niet zo prettig om de hele dag in visuele herrie te verkeren. Maar er zijn situaties waarin je door spectaculair kleurgebruik blij verrast wordt. 

Zoals u op de foto wel kunt zien is dit wat je noemt wel echt spectaculair kleurgebruik. Misschien heeft u ook mijn vorige blog gelezen en vernomen dat ik hier in algemene zin niet zo’n voorstander van ben. Als je kleur ziet als visueel geluid dan is het niet zo prettig om de hele dag in visuele herrie te verkeren. Maar er zijn situaties waarin je door spectaculair kleurgebruik blij verrast wordt.

Emmen.

Laatst was ik weer eens in Emmen. Ik geef hier les in kleur bij de DSM. Aangezien ik hier al een aantal keren geweest was ken je de weg en rijd je min of meer op je automatische piloot. Echter op de terugweg draaide mijn hoofd plotsklaps naar links een straat in. Ik zag hier een zeer kleurrijk gebouw wat ik eerder nog niet eerder had gezien. In de eerste instantie vroeg ik mij af of ik dit de vorige keren gemist had of dat het pas opgeschilderd was. In mijn geval kon ik ervan uitgaan dat het pas opgeschilderd was. Anders zou het mij de vorige keren ook wel opgevallen zijn. Misschien denkt u nu: dat is wel een krasse, wellicht zelfs arrogante opmerking. Dat kan, maar aangezien ik me al twintig jaar met kleur in onze bebouwde omgeving bezig is dit min of meer een automatisme geworden. Zelf zie ik het meer als een goedaardige afwijking.

Het gebouw.

Het gebouw bleek een hotel te zijn. En wat u op de foto niet zo goed kunt zien is dat het veel ruimte om zich heen heeft. Veel groen en een brede weg. Niemand die hier permanent direct op uitkijkt. De kleuren zijn vrolijk, zonnig en harmonisch. De vormentaal is speels en blij.  Als je hier langs loopt, rijdt of fietst dan is dit gebouw een uitnodiging voor een glimlach. Een wauw effect in positieve zin. Mijn enige pragmatische criterium is: word je er blij van? En in mijn optiek is dit hier zeker het geval.

Internet.

Natuurlijk was mijn nieuwsgierigheid gewekt en ging ik op onderzoek uit. Nou ja, onderzoek is een groot woord. Ik heb het opgezocht op internet. En ja, Hotel ten Cate is onlangs opgeschilderd en onthuld. Als je het filmpje wilt bekijken kun je de volgende link aanklikken. http://www.youtube.com/watch?v=X8PKW8EFXb8

De achterliggende filosofie.

Het is altijd boeiend om de achterliggende gedachten te horen. Deze wil ik u dan ook niet onthouden. Het hotel is ontworpen en geschilderd door de Toyisme beweging in Emmen. Dit is een beweging die kunst ziet als een collectieve uiting van diverse kunstenaars en niet de kunstenaar als individu. Omdat het individu dus niet belangrijk is komen zij nooit met hun gezicht in beeld. Hun kunstwerken zijn nooit helemaal abstract. De thema’s alledaags. En hoewel als men goed gaat kijken de onderwerpen niet altijd vrolijk zijn, is dit wel het geval bij het kleurgebruik en de stijl.

Het interieur.

Ook het interieur is voorzien van kunstwerken in deze stijl. Ook op de diverse slaapkamers. Dit maakt het hotel wel tot een holistisch geheel. Immers het verwachtingspatroon dat je aan de buitenakant oproept moet je ook binnen wel waarmaken. De beschilderingen zijn, tenminste zoals ik dit op de foto’s kon zien, best wel dominant aanwezig op de kamers. Maar wat voor een permanente woon- en/of werkomgeving niet zo heel fijn is, is voor een hotelkamer wel heel bijzonder. Je kiest tenslotte vrijwillig voor dit hotel en je woont er niet. Soms is spectaculair kleurgebruik wel heel erg leuk.


Deel via:

1 reactie

  • Lut Gielen

    Toen ik het fimpje enige tijd geleden zag werd ik zelf ook heel erg blij van dit bontgekleurde project! Mede ook door de kunstenaarsbeweging die het heeft gemaakt. Geweldig dat ze dat hebben mogen doen! Ik vind het zeer geslaagd! Groet, Lut


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Kwasten en rollers vliegen bouwmarkten uit

Training ‘saneren asbesthoudende beglazingskit’

Verftester TQC Sheen gaat op in groter bedrijf

Opleiding Technisch Leidinggevende nu ook in Noord-Holland

ZBo: ‘Vijlbrief helpt vangnet zzp’ers om zeep’


Naar archief >