Blog

Ja, sorry, ik ga ngels spreken. Vooral omdat ik ‘gear’ zo’n mooi woord vind. Daar ken ik eigenlijk in het Nederlands alleen het nogal vergeten woord ‘gerei’ voor. En dat heeft niet dezelfde lading. Wat ik zeggen wil: pak het buitenseizoen dit jaar eens grondig voorbereid aan.

Want vertel mij wat… je bent nog half de boel binnen aan het afwerken en dan heb je de buitenklussen al gepland. En dan ben je net buiten begonnen en dan valt de vorst je rauw op je dak. Dus snel weer naar binnen en dan, hup weer naar buiten. En dan beginnen de buien en hoop je dat je nog ergens een zeil met deugdelijke spanelastieken hebt liggen, en waar zijn de klemstukken van de derde slag van de rolsteiger eigenlijk gebleven, en…

Zit ik er helemaal naast? Terwijl iedereen het liefst (ja iedereen, jij ook, al hecht je nog zo aan een losse levenstijl) het glimmend gepoetste materieel keurig geordend en nagekeken uit het magazijn rijdt. Werkende schuurmachines in soorten en maten keurig op een rijtje op een plankje in de bus. Regenkappen klaar om te grijpen. Schrappers geslepen, truien, T-shirts, werkbroeken gewassen en gestreken in nette stapeltjes klaar in de kast. Muts voor de kou, petje tegen de zon. Werkschoenen geurvrij en gereinigd, veters nagekeken. Dat bedoel ik met ‘gear’: al dat stoere spul om je heen dat je nodig hebt voor je beroep en dat tip-top in orde moet zijn.

Met minder zou je eigenlijk geen genoegen moeten nemen, toch? Wat ben je aan uren en ergernis kwijt als de verfspuit niet functioneert, de schoren ontbreken, de veer van de kitspuit springt, reken maar uit!

Kwestie van een middagje uittrekken. Alles nalopen en lijstjes bijhouden van wat je eigenlijk of echt heel noodzakelijk moet repareren, vervangen, aanvullen. En met die lijstjes rechtstreeks naar de winkel lopen en de ‘gear’ aanschaffen die je nodig hebt. Je bent het waard. Het werk is het waard. Just do it.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.