Blog

Ook al een heeeel klein beetje moe van al dat verkiezingsrumoer? Als u, net als ik, veel tijd in de auto doorbrengt met een radio op een nieuwszender, dan hebt u elke partijleider nu wel zo’n beetje vijf keer gehoord. Waarbij het nooit veel over schilderen gaat, valt me op.

Zoals ook de opkomst in zeer korte tijd van het miljoen zzp’ers en wat we daarmee moeten zelden onderwerp van gesprek is. De partijen op links noemen het soms, en dan als een zorgelijke ontwikkeling, die moet worden ingedamd.

Over bescherming van het milieu in grote trekken grote woorden, maar wat er eventueel voor chemie-regels bijkomen, geen idee. Zelfs over de bouw hoor ik de lijsttrekkers weinig. Terwijl die branche eerst in een ongekende recessie zat, met tienduizenden werklozen en nu weer als een dolle staat te draaien. Moet daar niet eens iets temperends over bedacht worden? Dat het meer een gewone bedrijfstak wordt waarin wat meer zekerheid te beleven valt?

Belastingdruk, regeldruk, zaken als twee jaar loondoorbetalen door de werkgever bij ziekte van de werkenemer… het is allemaal kennelijk te gedetailleerd om te bespreken in alle ‘debatten’ en ‘diepteinterviews’.

En ergens is dat allemaal ook wel weer geruststellend. Want eerlijk gezegd weten we in dit land allemaal wel zo’n beetje wat we aan elkaar hebben. Minder regels willen we allemaal, maar ook bescherming voor de werknemer en vrijheid voor de ondernemer. En een beter milieu willen we ook allemaal, gecombineerd met een lekker marcherende economie. Dus sommige dingen moet je proberen te regelen. En heel veel dingen regelen zichzelf of buiten de Haagse politiek om. En heel veel valt niet te regelen en is een kwestie van actie en reactie.

Zo bezien kun je het op twee manieren uitleggen: stemmen heeft geen enkele zin, want het gaat toch wel zoals het gaat, of: stemmen kun je helemaal naar je politieke inzicht doen, in de basis blijft toch alles in alle redelijkheid doorlopen. Persoonlijk kies ik voor het laatste en ga in ieder geval stemmen, volgende week. Doet u dat dan ook.

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *