Blog

Deze keer gaan wij even terug naar de oude Grieken. Deze beschaving
heeft ons veel nagelaten, waaronder bovengenoemde tegenpolen die wij in ons vak
dagelijks tegenkomen…..

Wij beginnen met Fobos. Deze belichaamt angst, vrees, afstoting. Claustro-fobie, angst voor kleine ruimtes bijvoorbeeld. In onze branche kennen we het werkwoord hydro-foberen. Letterlijk dus: waterafstotend maken.

Kijken we naar Philos, dan zien we het tegenovergestelde, deze staat namelijk voor vriend, aantrekking. Het bijbehorende achtervoegsel is –fiel. Een branche-voorbeeld; het bindmiddel van watergedragen dispersies bestaat o.a. uit acrylaten. Deze zijn gemaakt van acrylzuur. Onze huid scheidt vettige stoffen af, waaronder boterzuur. Deze twee zuren lijken, chemisch gezien, veel op elkaar en voelen zich sterk tot elkaar aangetrokken. Philos. Wanneer nu de dispersieverflaag regelmatig aangeraakt wordt, blijft een dun laagje boterzuur achter. De kleine boterzuurdeeltjes migreren in het bindmiddel en gaan dienen als een onbedoelde weekmaker. De verf wordt zacht, ranzig en onthecht tenslotte. Er komen gelukkig steeds meer technieken op de markt die deze ongewenste relatie tegengaan. Een van de trucs: bouw een lipofoob middel in. Als u nu weet dat lipo Grieks is voor vet (liposuctie) dan moge het duidelijk zijn dat in dit geval Philos met Fobos wordt bestreden.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.