Ga naar hoofdinhoud

Floralia. Een ode aan de bloem door kunstenaars van nu.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling Floralia geopend in het Gorcums museum in Gorinchem. In de grote kerk aan de overkant van het museum werd het programma voorafgaand aan de opening gepresenteerd. De kerk zelf was geweldig versierd met uiteraard veel bloemen en grote vazen met honderden prachtige grootbloemige rozen die later aan ons en mensen in de stad werden uitgedeeld. Kortom een kleurrijk feestje.

Marijke van Loon Kleuradvies

Bloemen zijn natuurlijk synoniem voor kleur. De meesten van ons zijn dol op bloemen, omdat ze ons blij maken, onze omgeving opfleuren en een goed gevoel geven.  De Keukenhof trekt niet voor niets ieder jaar weer horden bezoekers die zich vergapen aan deze letterlijk kleurrijke weelde. Dit filmpje over de Keukenhof, gemaakt met een drone, is al ruim 350.000 keer bekeken.

Op de openingsceremonie van de tentoonstelling was er naast zang en dans een enthousiasmerende toespraak van Rob Verlinden, welbekend van het televisie programma: Robs grote tuinverbouwing.  Zijn speech kon ik mij als ontwerper van blije omgevingen wel in vinden. Hij wist te vertellen dat de nieuwe trend, barok bloemetjes behang, eraan komt. Weg alle zwarte, grijze en grauwe omgevingen waar je depressief van wordt was ook zijn idee. Nog geen half jaar geleden probeerde de reclame van VT Wonen ons een compleet zwart interieur aan te prijzen en voor de oplettende kijker is deze reclame nu geheel in pasteltinten. Wil je trendy zijn dan moet je dus echt aan de bak. Misschien geen barok bloemetjes behang, want daar wordt ook niet iedereen blij van, maar alles is beter dan grijs en zwart, dit is per definitie geen uitnodiging om je gelukkig te voelen.

Omdat dit blog over bloemen en kleur gaat maak ik even een overstap naar de tuin. In de Volkskrant van maandag 4 april stond een artikel over tuinen met als titel: “Tuin is voor groen, niet voor tegels.” Veel mensen, zo blijkt al jaren, plempen hun tuin vol met tegels. Eigenlijk vreemd omdat we graag in de natuur vertoeven en velen van ons het milieu heel belangrijk vinden. Een betegelde tuin leert onze kinderen niets over groei en bloei, geeft wateroverlast en in een versteende stadse omgeving kan het tot 7 graden warmer worden dan elders. Dus niet bepaald mens- en milieuvriendelijk, maar vooral ook erg ongezellig. Soms zie je in de stad dat mensen een paar stenen uit het trottoir hebben gehaald en hier iets geplant hebben, zoals bijvoorbeeld een blauwe regen of stokrozen, die het straatbeeld veraangenamen. Geen tuin hoeft dus geen belemmering te zijn.

Gelukkig hebben we ook nog de Albert Heijn, die voor de tweede keer op een rij ons moestuintjes geeft bij de boodschappen. En daar je je kind uiteraard niet wilt teleurstellen, kweken we nu massaal groenten en kruiden in een potje. De verkoop van de vierkante meter kweekbak steeg ook aanzienlijk door deze actie. Een gelukkig kind die een zelfgekweekte aardbei of wortel kan eten, daar doe je het als ouder tenslotte voor. Eten uit je eigen tuin is overigens sowieso al een grote trend, dus gaan we massaal aan de kweek.

De moraal van het verhaal. Gun jezelf de rijkdom van kleur, leg een tuin aan met (eetbare) bloemen, of zet bloem- en kweekbakken op je balkon en geniet hiervan. Heb lak aan trends en creëer een omgeving die je energie geeft en waar je blij van wordt. Floralia!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Heren’ van het schildersvak blazen 125 kaarsjes uit

Decoratieve technieken en kunst op event Boss Art Deco

Mbo-schildersopleidingen bieden Open Huisdagen

‘Ondernemingsklimaat in Nederland verder verslechterd’

Predicaat Hofleverancier voor Van Es Glas en Verf


Naar archief >