Blog

Altijd weer overvalt het me een beetje, terwijl ik toch heus een agenda heb, het beurzen-seizoen. Je kunt wel aan de gang blijven. En je moet soms keuzes maken. Maar veel is toch echt de moeite waard.

Zo ging ik een beetje met pijn in het hart richting Hardenberg voor de SGA Vakdagen en Bouw Compleet, want ik had maar 1 middag open, en in Den Bosch speelde zich tegelijkertijd de Vakbeurs Energie af. Ik koos voor het schildershandwerk, terwijl de energietransitie steeds nadrukkelijker ook bij onze sector aan de deur klopt. Zal door niet te gaan best veel gemist hebben, maar tot mijn verbazing was er in Overijssel wel degelijk wat te beleven. Zie de pagina vol introducties en innovaties die ik er in de komende SchildersVakkrant aan wist te wijden.

En dan moeten de SGA Vakdagen in Gorinchem nog komen, 6, 7 en 8 november. Daar verwacht ik toch wel veel van. Niet alleen omdat die beurs is uitgegroeid tot dé vakbeurs voor de schilderssector in ons land, waar iedereen die vindt dat hij er toe doet met zijn kraampje staat of er rondloopt, maar ook vanwege de combinatie met de Verticaaldagen. Ik ben eigenlijk helemaal niet dol op beurzen, maar al die grote en kleinere hoogwerkers, daar mag ik toch altijd graag naar kijken en even aanzitten en als het even mag ook even opstaan.

Daarvoor is dan al de driejaarlijkse Glasstech in Düsseldorf geweest (23 tot en met 26 oktober). Over mooie beurzen gesproken. Glas heeft toch echt iets magisch: doorzichtig en toch hard en met allerlei bijzondere eigenschappen. En die eigenschappen worden voortdurend verrijkt met innovaties en bedenksels. Een dynamische, wereldwijde branche.

En dan komt de Bestelexpo er nog aan (13 en 14 november, Houten). Dat was een klein beursje voor ‘de automotive sector’, zeg maar de fleetmanagers en leasemensen van grote bedrijven. Maar dat ontwikkelt zich meer en meer tot een kijken-en-meteen-kopen-beurs voor vakmensen die een nieuw vervoermiddel nodig hebben. En je vindt er ook nog eens de toekomst: (e-) bakfietsen en e-vrachtauto’s.

En probeer dat eens te combineren met de beurs Surface (13 tot en met 15 november in Den Bosch), van onze vrienden van de oppervlaktetechnieken. Zin in een eigen spuitstraat? Dan moet je daar wezen.

Want dat is dan wel mooi van die beurzen in het najaar: als het goed is heb je een beetje zicht over de omzet en de winstverwachting van dit jaar. En dus ook van de hoogte van de aanslag van de fiscus volgend jaar. Tenzij je dat voor het einde van het jaar nog in zinvolle bedrijfsinvesteringen omzet. Nieuwe bus, nieuwe hoogwerker, nieuwe steiger. Dan heb je mooie spullen en is de aanslag lager. Jij dacht dat die beurzen in oktober en november georganiseerd werden vanwege het (te verwachten) slechte weer? Het heeft minstens zoveel te maken met het klimaat in jouw portemonnee. Fijn beursseizoen!

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.