Exoskeletten • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Exoskeletten


Vakmensen in de schilders-en onderhoudsbranche hebben fysiek een zwaar beroep. Om de de lichaamsbelasting te verminderen, is de inzet van exoskeletten mogelijk een oplossing. Dit is een omhulling die een of meerdere lichaams-delen ondersteunt, waardoor het lichaam wordt ontlast.

Ik vind het een goede zaak dat OnderhoudNL, vakbond LBV en stichting USAG hiermee dit jaar tests onder schilders willen uitvoeren. De werving van deelnemende bedrijven is inmiddels gestart. In de afbouwsector is men al een fase verder. Daar werkt de firma Knauf sinds 2019, samen met TNO, aan de vraag hoe het gebruik van een arm-ondersteunend exoskelet het werk van de stukadoor kan verlichten. Hun onderzoek in het praktijkcentrum van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven gaf positieve resultaten.

Uit deze studie blijkt dat de spieren, die de functie hebben om de armen te heffen, bij het dragen van een exoskelet bij bijna alle taken een vermindering van spieractiviteit laten zien.

Voor alle taken werd de belasting als minder zwaar ervaren, behalve voor het aanbrengen van gips op de muur.

De grootste effecten waren te zien bij stucwerkzaamheden aan het plafond. Je zou kunnen verwachten dat spieren die niet dezelfde functie hebben als het exoskelet, een verhoogde activiteit kunnen vertonen. Dat was echter niet het geval.

Ook was de ervaren belasting bij het werken met het exoskelet bij geen van de taken hoger. Het arm-ondersteunend hulpmiddel blijkt dus effectief in het verminderen van spieractiviteit én ervaren belasting tijdens het stukadoren, stellen Knauf en TNO. Als volgende stap wordt het hulpmiddel dit jaar in de praktijk getest door 45 stukadoors.

Zij worden voor hun dagelijkse werk zes weken lang uitgerust met het exoskelet. OnderhoudNL heeft in haar onderzoek hetzelfde traject voor ogen. Een van de doelen is de ontwikkeling van een nieuw exoskelet dat volledig is afgestemd op de werkzaamheden binnen de schilders- en onderhoudsbranche. Hopelijk levert dit straks een concreet eindresultaat op, zodat vaklieden gezonder de eindstreep kunnen halen.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ontdekte gevelbelettering leidt tot historisch onderzoek

Kwastendag wil succes uitbouwen op derde editie

Onderhoudsinspectie van tien Zeeuwse rijksbruggen

‘Zwembad’ schilderen in Rotterdam

Extra storting van 5 miljoen euro in Drents Monumentenfonds


Naar archief >