In kort bestek

Europees tekort

De uitstroom van oudere schilders wordt in Nederland bij lange na niet gecompenseerd door jongeren die het vak omarmen. Dat is geen nieuws. Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt nu dat dit een Europees probleem is.

Op basis van de resultaten van hun ‘2019 Painter Insight Monitor’ schetst USP een nabije toekomst die verontrustend is. Ongeveer een derde van de professionele schilders in Europa is ouder dan 55 jaar. Als zij het komende decennium met pensioen gaan, wordt de kloof op de arbeidsmarkt alleen maar groter.

Verenigd Koninkrijk

Met name de situatie in het Verenigd Koninkrijk (VK) is dramatisch. Aan de andere zijde van Het Kanaal is 60 procent van de huidige schilders ouder dan 55 jaar. De impact die dit zal hebben op beschikbaarheid van vakschilders en de markt als geheel, is amper voor te stellen. Temeer daar het mogelijke effect van de aanstaande Brexit daar nog bij komt. Inhuren van personeel uit andere Europese landen om het gat te vullen, wordt dan moeilijker. Dit kan er wel eens toe leiden dat in het VK steeds meer particulieren zelf de kwast oppakken, stelt USP. Voor fabrikanten kan een focus op de dhz-markt de komende jaren wellicht lucratief zijn.

Polen versus Nederland

Gaan we in Nederland ook deze kant op? Het percentage ouder dan 55 jaar is bij ons kleiner (35%), maar nog steeds zorgelijk te noemen. Zeker in vergelijking met Polen. Daar is slechts 16% van de huidige professionele schilders ouder dan 55. Polen is eigenlijk de enige van de acht bestudeerde Europese landen waar de gemiddelde leeftijd van schilders sinds 2017 licht is gedaald (gemiddeld 44,4 jaar in 2019).

De relatief snelle groei van de Poolse economie is een mogelijke verklaring. Dat geeft grotere vraag naar professionele schilders. Niet alleen het loon vertoont daardoor een stijging, maar ook het imago. Hierdoor wordt het beroep van schilder aantrekkelijker voor jongeren. Iets om over na te denken en lessen uit te trekken.

Over Wouter Mooij

Wouter Mooij (1963) heeft nog steeds een zwak voor de agrarische sector, waar zijn roots liggen. Via de landbouwjournalistiek is hij in de wereld van het maken van vakbladen gerold. Tegenwoordig hoofdredacteur van Eisma’s Schildersblad en Sign+ Magazine, vakblad voor signmakers (visuele communicatie).

Bekijk alle berichten van Wouter Mooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.