Blog

Leuk om te merken: Na negen jaar Nationale SchildersVakPrijs is bepaald de sjeu er nog niet af. Integendeel: het lijkt wel alsof het nu pas begint te lopen zoals we graag zien.

We verkeren op dit moment in de Voorselectie-fase. Eind oktober worden de genomineerden bekend gemaakt en kunt u aan de hand van video’s beoordelen of de jury een goede keuze gemaakt heeft uit de voorgeslecteerde bedrijven en eventueel stemmen op uw favoriet voor de Publieksprijs.

Die Voorselectie hebben we een jaar of drie geleden ingevoerd, en het was wel even wennen voor mensen. En nog steeds halen mensen al dan niet bewust ‘Voorselectie’ en ‘Genomineerd’ door elkaar, terwijl het toch echt iets anders is. De Voorselectie hebben we ingevoerd omdat we het eigenlijk zonde vonden van al die mooie projecten die we wel in overweging nemen maar die het uiteindelijk niet tot nominatie schoppen. Die mogen getoond worden, en de bedrijven mogen trots zijn op hun mooie schilderwerk, al wordt het dan misschien uiteindelijk niet genomineerd.

Ook wilden we zo meer transparantie creëren: uit de Voorselectie kiest de vakjury de genomineerden. Misschien zou u wel een heel ander groepje nomineren. Dat is alleen maar goed. En het stimuleert de discussie.

Wat we dit jaar meer dan vorige jaren zien is dat de voorgeselecteerde bedrijven, volkomen terecht, goede sier met hun voorselectie maken. Ik heb al heel wat trotse posts gezien op Twitter, LinkedIn en Facebook. En een aantal bedrijven is er in geslaagd de plaatselijke pers te verleiden tot een verhaal. Goed gedaan, mensen! Mocht het eind deze maand tot nominatie komen, dan kun je voortbouwen op die publiciteit: schildersbedrijf nu ook genomineerd, oproep aan de lezers om te stemmen!

Wij zijn daar zeer voor: juist de Publieksprijs is ervoor bedoeld dat we met zijn allen zoveel mogelijk mensen, vakbroeders maar juist ook het grote publiek, laten meekijken naar voorbeeld van bijzonder mooi schilderwerk. Dat kan niet anders dan positief afstralen op de sector.

Ondertussen ontmoet ik dit jaar een nieuw fenomeen: mensen die graag zouden meelopen met de vakjury. Grappig genoeg niet één keer, maar meerdere keren. Daar moet ik helaas streng in zijn: de jury verandert regelmatig een beetje van samenstelling, maar bestaat elk jaar uit een hechte groep van zeven personen, met deskundigen en eigenaren van schildersbedrijven er in. Zeven mensen die door een pand heenklossen en overal kijken terwijl de schilder uitleg geeft, in sommige gevallen is dat meer dan genoeg kan ik u zeggen. Zo transparant als we zijn, dát kunnen we niet toelaten.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *