Blog

Laatst was ik op stap met een wijkagent in een Vogelaarwijk in Rotterdam. Een man die de bewoners nog kent en met liefde en trots staat voor ‘zijn wijk’. Hij had mij een berichtje gestuurd en wilde graag een afspraak maken om ‘zijn wijk’ te laten zien.

Enthousiaste mensen hebben vaak leuke verhalen. 

Het is erg aanstekend om met een enthousiaste wijkagent door ‘zijn wijk’ te lopen. Ondanks de kou en de regen, de wind en een kapotte paraplu en natuurlijk uiteindelijk kletsnat. Een kleurenfreak zoals ik wil natuurlijk wel zien waar dit enthousiasme op gebaseerd is. We bezochten een moskee met prachtig mozaïek. Een school uit het begin van de vorige eeuw die nog steeds als zodanig in gebruik is en volgens de wijkagent en de leraren de mooiste school is van Rotterdam. En een nieuwbouwproject voor de Turkse gemeenschap. Over dit nieuwbouwproject wil ik het graag even hebben.

Kleurgebruik sociaal zwakke wijken.

Vaak zie ik in sociaal zwakke wijken kleurgebruik waardoor een dergelijke wijk nooit onder de status sociaal zwak uitkomt. Kleuren die appelleren aan de mediterrane achtergrond van haar bewoners. Dit is nu de trend. Beetje vreemd, want stel dat Turkije een rijk land zou zijn en wij als Nederland arm. Stel dat we dan naar Turkije gaan om daar te werken. Wie wil er dan in een sociaal zwakke Hollandse enclave wonen met Hollandse kleuren tussen de Turkse architectuur? Niemand natuurlijk, dus waarom zouden Turken dit in Nederland wel willen? Dit is zeer onwaarschijnlijk.

Het project.

Soms zie je echter een project waar wel recht wordt gedaan aan de mediterrane cultuur en  waar deze mooi wordt ingepast in de Nederlandse architectuur. Zo’n project staat dus in Rotterdam. De architect heeft tegels toegepast in een bloempatroon. Het is als decoratie naast de voordeur en in de onderdoorgang geplaatst. Ook in de balkons is een bloemmotief geperforeerd. Alles heel subtiel, smaakvol en met respect voor de Turkse medemens ontworpen. Verder is de architectuur vrij sober. Het complex is gebouwd in een vierkant. De binnenplaats zorgt voor de nodige parkeerplaatsen. De bewoners hebben deze in samenwerking zelf overkapt. Zo ontstond een overdekte parkeerterrein en een plateau waar de bewoners kunnen samenkomen en picknicken op zomerse dagen. Het kan dus wel. Een klein stukje Turkse cultuur mooi ingebed in de Nederlandse architectuur.

Kijk, nu kan ik het enthousiasme van de wijkagent goed plaatsen. En voor hem mijn dank want anders had ik deze mooie plekken nooit ontdekt.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.