Blog

Ligt het nu aan mij of wordt het werkend leven elk jaar weer een beetje drukker? Ik denk allebei. En terwijl het voorhanden schilderwerk de meeste aandacht vraagt wijzen ze je van tal van kanten op scholingsmogelijkheden.

Ik heb zelf in tijden van drukte altijd veel aan Multatuli. Hij laat in zijn roman Woutertje Pieterse de hoofpersoon, Woutertje, die nogal fantasierijk en daardoor een beetje zenuwachtig van aard is, leren (van een aardige huisarts)dat hij zich altijd moet concentreren op zijn ‘naastbijgelegen plichtje’: niet te ver dromen, niet te veel zorgen maken, gewoon doen wat je moet doen en dan komt het vanzelf goed.

Daar had die wijze dokter natuurlijk groot gelijk in, maar de valkuil is natuurlijk levensgroot: dat je alleen maar met dagelijkse beslommeringen bezig bent en niet met ambities die verder liggen. Of dat je daardoor verzuimt nu juist je zodanig te ontwikkelen dat je die naastbijgelegen plichtjes veel sneller en makkelijker kunt oplossen.

De dromer moet je dwingen zich met de realiteit bezig te houden, te ploeteraar moet je leren dromen, zo is het toch? Binnenkort begint het seizoen van de trainingen en studiedagen, zowel bij de grothandel en de schilderstudieclubs als bij de verschillende aanbieders. Logisch, dus om juist nu bij jezelf te raden te gaan over wat je nog wilt of zou moeten bijleren voor je vak. Doen hoor! En wij? Mijn collega volgt een dagcursus over verf bij een grote verffabrikant, ik ga zelf een cursus kruislaaghout volgen. Wat dat is leg ik nog wel eens uit in een andere blog.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.