Een schil en een zure appel • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Een schil en een zure appel


Het is me wel eens ingefluisterd: weet jij wel hoe weinig een vakvolwassen schilder in uitzendbetrekking verdient? Ik had alle reden om aan te nemen dat het om óf zeurkousen ging óf om mensen die het toevallig slecht troffen.

Maar daar kom ik nu een beetje van terug, na een indringend gesprek met Henry Stroek, een bescheiden man met flink overgewicht en staalblauwe ogen die je heel helder kunnen aankijken. Dat doet hij al dertien jaar als hij met uitzendbureau’s of werkgevers om de tafel zit met de loonstrookjes van hun flexwerkers voor zich op tafel. Daar klopt namelijk volgens hem in 90 procent van de gevallen veel niet van. En 1,2 miljoen euro, pas teruggevorderd, staan achter zijn gelijk.

Frisse meiden in leasautootjes

Als in een minibranche als de onze het zwermt van de uitzendbureau’s, als minstens een derde van onze schilders maar denkelijk nog wel meer in uitzendconstructies werkt ofwel als zzp’er bemiddeld wordt, als al die uitzendbureau’s allemaal van die mooie kantoren, frisse jongens en meisjes in fijne leasautootjes op de weg weten te houden, bij wie komt dan het risico terecht dat ondernemers zo graag bij uitzendbureau’s onderbrengen? Ja, ik hoor ze in het uitzendwezen wel klagen in de winter: veel volk bij de deur, weinig werk. Maar in de crisis heb ik er niet veel zien omvallen en ook niet nu de markt draait als een dolle, en dat is eigenlijk best gek.

Loonstrookje vragen

Dat interview met Stroek moet u maar eens lezen, volgende week in de SchildersVakkrant. Wat hij in ieder geval meegeeft aan werkgevers is: vraag eens aan een vertrouwde uitzendkracht om ene loonstrookje en laat dat eens doorkijken door je accountant. Mogelijk schrik je meteen al van het bedrag die die schilder overhoudt van het geld dat je voor hem betaald, misschien dat in tweede instantie blijkt waar de schoen wringt. Stroek zegt dat hij bijna geen strookje tegenkomt dat klopt. Enne, vanwege de WAB-wet ben je als werkgever aansprakelijk voor niet-uitbetaald loon, tot vijf jaar terug. Dat risico komt dan dus weer keihard voor je eigen voeten teruggerold.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

‘Corporaties hebben onvoldoende geld voor al hun opgaven’

Joosten verruilt AkzoNobel voor BAM

Geen vakbeurzen Monument en Renovatie in 2020

Teknos sluit Drywood-productie, kantoor blijft

Ontwikkeladviezen voor iedereen door loopbaanadviseurs


Naar archief >