Blog

Grappig hé? Ik ben beide woorden nog in het echte leven tegengekomen waar ze zonder ironie of bijgedachte gebruikt werden: de schilderspatroon en de schildersknecht. We zijn nu een heel vrijgevochten eind verder. Is het weer eens tijd om mensen aan te nemen?

Je hebt directeuren die het niet meer willen: te vaak belazerd door personeel, gepiepeld of regelrecht bestolen. Je hebt directeuren die de bui al zien hangen: zij maar proberen werk binnen te halen en de schilders lekker achterover hangen. Je hebt (heel veel) directeuren die er gewoonweg niet aan beginnen, eigen personeel. Want ze zullen maar ziek worden. Want je zult maar geen werk voor ze hebben. Wat je zult maar improductieve uren hebben en het geld er uit zien lopen.

En toen kwam ik pas een jonge schilder tegen, en die leek het wel wat: eigen personeel. Eerst een goed bedrijf opbouwen (en de portefeuille zat, zoals bij zoveel kleine schilders al bommetje vol tot en met 2019), met bijspringende zzp’ers en uitzendkrachten… maar dan toch mensen aannemen. Goede schilders, waarmee je kwaliteitswerk kan leveren.

Dat is lang geleden dat ik zo’n verhaal hoorde. En die patroon en die knecht schoten me te binnen. Want naast zelfsturende teams, losvaste netwerkrelaties in de zzp-sfeer en flexwerk in alle soorten en gedetacheerde mate bestaat dat natuurlijk ook: een eindbaas die voorwerkt en voor het werk zorgt, en kerels uit één stuk die voor het bedrijf door het vuur gaan en de onderneming laten groeien en bloeien.

Zo kwamen er oude gedachten bij me op: past dat nog wel in deze tijd zou je dat kleine schildersbedrijf ook anders kunnen organiseren? Bijvoorbeeld zo dat de medewerkers deelnemers in het bedrijf worden? Dat ze werk in kunnen brengen en daar een percentage van als bonus kunnen krijgen? Een gelijkwaardige werkrelatie waarin je samen deelt in de winst van het bedrijf, zonder dat je mede-eigenaar bent? Zou dat geen sociale innovatie wezen?

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.