Een goede les: risico's inschatten • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Een goede les: risico’s inschatten


Dat is misschien wel iets dat we meenemen uit de coronatijd: dat het helemaal niet raar is als je bij voorkomende situaties steeds een risico-inschatting maakt en dus veilig probeert te werken.

Mooie scène uit een filmpje, dat ik helaas niet meer kan terugvinden. Er zijn ook zoveel instructiefilms, – kaarten, -teksten, -posters, -T-shirts, -websites gemaakt over veilig werken: De ene bouwmederwerker komt een trap afgeklost, om de hoek nadert een andere bouwmedewerker. Die ziet mijnheer A aankomen en doet een stapje terug om hem te laten passeren. Vanwege de 1,5 meter afstand. Het is natuurlijk maar een instructiefilmpje en in scene gezet, maar die trap was behoorlijk smal. Wat had mijnheer B gedaan als er geen virus had rondgewaard? Was hij gewoon die bocht omgeknald en had hij zich, met een grom en een schouderduw langs de dalende mijnheer A gewrongen? Eventueel met bouwmateriaal of gereedschap in de hand?

De lessen die àlle VCA-deskundigen geven, àlle toolboxmeetings gaan er over is: eigen verantwoordelijkheid: Doe die check voordat je de steiger op gaat en deugt die niet, doe daar dan eerst iets aan. Kijk steeds of je je werk wel veilig kunt uitvoeren voordat je aan de slag gaat. In deze tijd is ‘veilig’ opeens een veel breder begrip, en hoort er handenwassen bij en in je elleboog niesen en dus oppassen voor collega’s die je tegemoet komen. Laten we hopen dat het allemaal snel voorbij is, maar dat we een stuk van dat op jezelf en je collega’s passen wel vasthouden. Dat zou óók heen heleboel ziekenhuisopnames kunnen schelen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Tegemoetkomingsregeling flexwerkers langer open

Riwal en JLG vieren 25-jarig dealerschap

Eerste noodpakket bereikte 3 miljoen werkenden

‘Black Lives Matter’ voor Trump Tower geschilderd

Zorg OnderhoudNL-leden over omzet en werkgelegenheid


Naar archief >