Een gekke geldcirkel • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Een gekke geldcirkel


De onsterfelijke Gerard Reve schreef het eens op: ‘Alles wordt duurder en niet goedkoper’. Mensen klagen altijd over stijgende prijzen. Maar er is wel ergens een wal dat het schip keert.

Het is in de schildersector nog niet eens het allerslechtste gesteld, met af en toe een procentje meer en soms een eenmalige uitkering. Dat telt teminste nog op. Zover ik weet is het niet voldoende om de inflatie bij te houden, maar menig werknemer zou al blij zijn met überhaupt een loonsverhoging.

De oproep van premier Rutte aan het bedrijfsleven om de lonen te verhogen is opmerkelijk om veel redenen. Omdat het een vvd-er is die die oproep doet. Omdat het niet de rol van de premier is, normaal. Omdat de overheid met zijn ‘wig’ zelf ook ervoor zorgt dat we niet krijgen wat we verdienen.

Kern is natuurlijk dat het overheidsbeleid nu al een paar jaar uitgaat van loonstijging. Die zou komen door de aantrekkende economie en uit die loonstijging kon dan best wat van die lastenverzwaringen voor de burgers betaald worden (hogere btw, hogere energie- en ziektekostenkosten).


Nationale Schildersvakprijs 2020

Maar die loonstijging komt dus maar niet. Om een beetje merkbaar en lekker met je loon omhoog te gaan zou je het over vijf, acht procent moeten hebben, percentages die de vakbonden niet eens durven vragen op gevaar voor gek versleten te worden.

Da’s natuurlijk wel gek: bedrijven zeggen geen betere lonen te kunnen betalen. Dat kan niet komen doordat ze een teveel aan arbeid inkopen, want die arbeidsinkoop is juist maximaal geoutsourced: we hebben nog maar kleine kernen vaste mensen, de rest huren we in als we het nodig hebben. De toegevoegde waarde van de arbeid is daarmee, als het goed is, gemaximaliseerd. Als het aan de kostenkant dus niet veroorzaakt wordt, moet het wel aan de inkomstenkant liggen: bedrijven verdienen kennelijk te weinig.


Nu laat ik de wondere wereld van de multinationals maar even buiten beschouwing, waar miljoenenwinsten worden gemaakt maar er altijd een chronisch kostenbeheersingsprobleem schijnt te zijn. Laten we het over kleine bedrijven hebben. Die verdienen kennelijk te weinig om de lonen te laten groeien. Dat zal aan de prijzen liggen. Maar de prijzen kunnen niet omhoog als de klanten niet meer inkomen hebben. En die klanten werken weer bij bedrijven die de salarissen dus niet kunnen verhogen…

De onsterfelijke Maarten Toonder zou zeggen: ‘Tom Poes, verzin een list’.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

SchildersVAKTV start wedstrijd voor schilders

Coating om nachtkijkers te bedriegen

Olie- en verfmaker met pensioen

Samenwerking Infinity Repair en Repair Care

Ondernemer centraal in Week van de RI&E


Naar archief >
.