Druk op de ketel • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Druk op de ketel


De bouw mag volgens Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING Nederland, de enige sector zijn die volgend jaar krimpt, dit betekent niet dat de druk van de ketel is als het gaat om de beschikbaarheid van vakkrachten. In 2024 is de vraag naar arbeidskrachten zelfs groter dan op het laatste hoogtepunt in 2019, voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Coronawerklozen

OnderhoudNL ziet de bui al hangen. Het onderhoud aan woningen gaat gewoon door en daar komt de verduurzamingsopgave voor de gebouwde omgeving nog eens bij. Die twee zaken slim combineren, zorgt er voor dat geld en menskracht efficiënt worden ingezet. Een uitgewerkt van-baan-naar-baan plan, om ‘coronawerklozen’ snel om te scholen zodat ze aan de slag kunnen in de schilders- en onderhoudsbranche, getuigt van vooruitdenken. De eerste klap is een daalder waard; mensen die affiniteit hebben met onze sector moet je nú aan je binden en de overheid is bereid hierin geld te steken. Dan kun je maar beter vooraan staan. Extra troef is de bereidheid om een ‘Verduurzamingsdeal’ af te willen sluiten met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BzK). Dit creëert maatschappelijk draagvlak en tevens wordt hiermee duurzame werkgelegenheid geborgd.

Sterk Techniekonderwijs

Prachtig, deze aandacht voor zij-instromers, maar het is goed ook energie te blijven steken in instroom van onderaf. Daarbij moeten we niet alleen oog hebben voor het mbo, maar ook het vmbo. Veel jongeren die hebben gekozen voor het profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) komen nauwelijks in aanraking met het schildersvak. Een gemiste kans. Daarom verdient het praktijkproject van scholengemeenschap Ubbo Emmius in Stadskanaal navolging. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn om een latente interesse aan te wakkeren. Voor je het weet eist een andere discipline in de bouwkolom de aandacht op. Scholen en het bedrijfsleven moeten dit samen in de regio opzetten. Via het landelijk programma Sterk Techniekonderwijs is ook hier geld voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Larex opent wervingskantoor personeel in Polen

‘Flex’ aan banden en uitzendwerk gelimiteerd

OnderhoudNL en SBB gaan samen voor beter onderwijs

‘Maak eind aan wildgroei arbeidscontracten’

Schilder: krapteberoep of toch niet?


Naar archief >