Blog

Aan het einde van de dag zet ik regelmatig de tv aan als ik aan het koken ben. Laatst zag ik het programma van dokter Phil. De beroemde Amerikaanse psycholoog. Een goed vakman, alleen vaak ten behoeve van de kijkcijfers wat triviale onderwerpen. Tenminste in mijn optiek. Maar deze uitzending was wel leuk.

 

De situatie.

De situatie was als volgt. Twee echtparen. Een ouder echtpaar en hun dochter en haar man. Hun dochter was zes weken geleden getrouwd, maar haar moeder verweet de echtgenoot dat hij een profiteur is. De dochter heeft een goede baan en een dito salaris. Haar kersverse echtgenoot werkt bij de brandweer en werkt slechts 9 dagen per maand. Deze echtgenoot gaf aan dat hij dankbaar is en dat zij dankzij het prima salaris van de dochter in hun mooie huis kunnen wonen.

De moeder.

Deze vrouw was zeer boos en ventileerde dit onophoudelijk. Ze was bijzonder irritant en stelde zelfs dokter Phil behoorlijk op de proef. Zij droeg een zwart hemdje. In de non-verbale communicatie geeft dat aan dat zij een sterke wil heeft en zich afsluit voor de ander. N,u die sterke wil heeft ze wel en luisteren naar dokter Phil deed ze duidelijk ook niet. Alleen is haar probleem dat haar dochter volwassen is en haar eigen keuzes maakt. Maar ja, die is verliefd en dat kan nog wel eens je beoordelingsvermogen beïnvloeden.

De schoonzoon.

De schoonzoon ziet zichzelf helemaal niet als een profiteur. Na enig aandringen zei hij zelfs op zoek te gaan naar meer werk. Dokter Phil gelooft de man en weet zelfs de moeder er enigszins van te overtuigen. De vader komt nauwelijks aan het woord, evenals de dochter.

De Hamvraag.

Is de schoonzoon nu wel of niet een profiteur. Heeft de moeder gelijk en laat dokter Phil zich in de luren leggen of is de schoonzoon wel zeker bereid om hard aan de slag te gaan? Ik denk dat dokter Phil zich ditmaal wel in de luren liet leggen. De schoonzoon droeg een donker kostuum en een bordeaux overhemd. Als je aan een degelijke show deelneemt trek je onbewust natuurlijk kleuren aan waar je jezelf erg prettig en op je gemak in voelt. In zijn geval bordeaux. Nu is bordeaux geen voor de hand liggende kleur voor jonge mensen. Bordeaux is een volwassen rood en geeft aan dat je een dure smaak hebt en graag geniet van een luxe en elegante levensstijl. Cartier is bordeaux. Een goed glas wijn is bordeaux. Let maar eens op de komende dagen in welke vorm je bordeaux tegenkomt. Kortom, de schoonzoon is een levensgenieter en erg blij met het riante salaris van zijn vrouw.

Steve Jobs.

De onlangs overleden grondlegger van Apple kennen we natuurlijk ook allemaal. Evenals zijn eeuwige zwarte coltrui. Wat vertelt ons non-verbaal deze zwarte outfit? Zwart geeft aan dat je creatief bent, een sterke wil hebt, een idealist en autoriteit en gezag toont. Je houdt anderen op een afstand om jezelf onder controle te houden. Echter net zoals alles in het leven heeft ook iedere kleur een negatieve kant. Deze negatieve kant openbaart zich in het altijd dragen van zwart. De negatieve kant van zwart is dat je inmenging verwerpt, jezelf isoleert en inflexibel bent. Ziehier Steve Jobs. Ondanks al zijn successen heeft deze  man zichzelf heel wat tekort gedaan.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.