Blog

schildersprojecten archiveren

We lopen allemaal rond met smartphones, veel schilders hebben één of andere vorm van automatisering en er is menig app ontwikkeld om houtrot bij te houden, een bestek op te vragen of een offerte op te maken. Sommige schilders doen zelfs aan nacalculatie. Maar documentatie?

Hoorde ik pas van een man uit de schildersautomatisering die het dus weten kan: ook als u over één van die prachtige softwarepakketten voor schilders beschikt, dan doet u toch heel zelden aan nacalculatie. (voor de duidelijkheid: je calculeert een project door de arbeid en het materiaal te berekenen die je nodig gaat hebben. Dat ligt ten grondslag aan je offerte. Maar ook aan je projectuitvoering. Door bij te houden hoeveel tijd en materiaal je daadwerkelijk verbruikt weet je of je goed gerekend hebt vooraf en zie je waar het mee- of tegenvalt. Dat heet nacalculeren). Dat is best jammer, want zo leert u niet van uw projecten. Als u een fout maakt maakt u die steeds opnieuw. En als uw banksaldo niet in de juiste richting groeit, weet u niet hoe dat komt.

Goed, dat is nog gewone bedrijfsvoering. Waar ik het over heb heeft daar ook wel mee te maken, maar gaat nog een stukje verder. Gewetensvraagje: als mijnheer Jansen belt van Kastanjelaan 5, waar u al een tijdje niet geweest bent, weet u dan nog tevoorschijn te toveren wie daar woont, waar u houtrot gerepareerd hebt, welke verfsoorten en kleuren u gebruikt hebt, welke  collega’s er aan de slag zijn geweest? Trekt u, staande het gesprek, er even wat foto’s bij, zodat u weer weet hoe het huis er uit ziet?

Ik schat zo maar in: Nee. Terwijl: hoe leuk zal  mijnheer Jansen het wel niet vinden als u al die dingen nog wél zou weten. Meteen al, aan de telefoon, of later, als u een opname komt doen. Dat is puur relatiebeheer: aandacht geven aan uw klant. U vindt het zelf ook niet leuk om contact te hebben met een leverancier waar u een fors bedrag aan betaald heeft en die niet meer lijkt te weten wie u bent.

En dan is er iets met bedrijfseer, bedrijfsgeschiedenis. Zou het niet mooi zijn als u bij uw tien, twintig, honderjarig bestaan moeiteloos zou kunnen zeggen hoeveel huizen u geschilderd hebt, hoeveel winkels, bedrijven. Als u zomaar die ene keer, dat kasteel in Duitsland, of die woonboot in Delfzijl of die hijsinstallatie in Goes uit uw archieven kon halen, compleet met alle foto’s en de namen van iedereen die er mee bezig is geweest? Je bent toch trots op je bedrijf door de prachtige projecten, de gelukkige klanten die je hebt gerealiseerd?

Met goed documenteren kun je vandaag beginnen. En heel moeilijk hoeft het niet te zijn. Gewoon mapjes maken. Per jaar, per maand, per project. En daar je documenten in opslaan. Regelmatig back-uppen, natuurlijk. En dat volhouden. Zo bouw je een archief. Met de zoekfunctie van uw computer is er veel te doorzoeken. Enne… zo hebt u per project ook meteen alles bij de hand voor een goede inzending voor de Nationale SchildersVakprijs.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.