Blog

Een tip bij het opmaken van de jaarcijfers en het voorbereiden van de aangifte voor de Inkomstenbelasting: Als u in 2017 veel winst hebt gemaakt, denk dan eens aan de Fiscale Oudedags Reserve.

Stel u valt met uw aangifte Inkomstenbelasting –IB- in de hoogste belastingschijf van 52 procent. En u hebt in 2017 meer dan lekker gedraaid: er is veel winst. Dan is het slim om na te denken over toevoeging aan de fiscale oudedagsreserve (FOR).

Het voordeel van het toevoegen van een deel van de winst aan de FOR: U betaalt op dit moment geen IB over deze reservering. Maar u bouwt wel een schuld op bij de Belastingdienst: eens moet u deze reservering weer bij uw belastbaar inkomen tellen, tenzij u er een lijfrente van koopt. Zelfs als u geen lijfrente koopt kan het voordelig zijn om bijvoorbeeld pas na pensionnering, als het inkomen gedaald is, over de FOR-gelden belasting te betalen.

Als ZZP-schilder mag u over 2017 geld toevoegen aan de FOR als u voldoende eigen vermogen -kapitaal- in uw zaak heeft zitten, als u aan het urencriterium voldoet en als u op 1-1-2017 nog geen 65 jaar was.
U mag max. 9,8 procent van de winst, met een max van 8.640, euro toevoegen aan de FOR.

meer informatie op www.zzp-boekhouder.nl

Over Peter Brink

Peter Brink is financieel deskundige. In die hoedanigheid schrijft hij voor uiteenlopende landelijke bladen. Daarnaast heeft hij een eigen boekhoudkantoor, gericht op zzp'ers, www.zzp-boekhouder.nl. In zijn blogs veel praktische financiële tips voor de zzp'er.

Bekijk alle berichten van Peter Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.