Ga naar hoofdinhoud

De werknemer in het informatienet


'We moeten het net ophalen', vindt Henk den Boer van OnderhoudNL. Daarom heeft zijn vereniging een platform opgericht waar werknemers, met name jonge werknemers in mee gaan praten over de branche.

En dat is nogal een revolutionair idee: een werkgeversorganisatie die de werknemers gaat organiseren om hun klachten en wensen te inventariseren om daar vervolgens beleid op te maken. Binnen bedrijven bestaan dat soort organisaties wel, vaak wettelijk verplicht, vanaf een bepaalde bedrijfsomvang: ondernemingsraden en medezeggenschapsraden. De ondernemer is niet alleen verplicht zo’n raad in te stellen, maar ook om zo’n raad over welbeschreven onderwerpen in te lichten en bij grote ingrepen om advies te vragen.

Wettelijke inspraak

Meerdere grote schildersbedrijven en vastgoedonderhoudsbedrijven hebben dan ook, mag ik aannemen (ik ben ze nooit tegengekomen maar van de wet moet het, dus het zal wel) zo’n OR of MR.

Voor het vehikel dat OnderhoudNL nu wil optuigen bestaan geen vergelijkbare wetten en regels. Naar ik begrijp wordt er dan ook vanuit de wetenschap met belangstelling naar dit experiment gekeken. Juridisch is het nieuwe ‘medewerkersplatform’ tenminste in het begin niets anders dan een juridische entiteit. Daar wordt OnderhoudNL wél de financier, maar gaat niet zelf in het bestuur of in de raad van toezicht zitten. Op een gegeven moment moeten er werknemers gevonden worden om dat te doen. Het idee is dat ook de bestaande vakbonden, LBV, FNV, CNV betrokken kunnen worden, in de raad van toezicht, en dat bestuur en leden verder door schilders worden gevormd.

Gele hesjes uit de fles

Achterliggend en alomvattend doel: dat vangnet. Den Boer wil opvangen wat er leeft onder de werknemers en heeft het idee dat dat via bestaande kanalen zoals de vakbonden niet lukt. Expliciet spreekt hij de vrees uit voor een ‘gele hesjes’-ontwikkeling: dat er iets broeit onder de werknemers, dat ze die onvrede spontaan via social media organiseren en dat dan de geest uit de fles is en er moeilijk in te stoppen.

Radicaal of best wel kritisch

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik heel benieuwd ben naar wie er op dat platform gaat zitten. Bij vakbondsacties heb ik wel gemerkt dat er een groep radicale schilders is die tot vergaande actie bereid is. Kleine moeite voor hen om actief te worden op dat platform, lijkt me. En dan ken ik aardig wat schilders dat best kritisch zou willen meepraten, als ze tenminste het idee hebben dat ze dat veilig kunnen doen, zonder vrees voor baan of salaris. En dan is er de hele grote groep werknemers (over zzp’ers, flexkrachten, leerlingen spreken we. begrijp ik, voorlopig niet met betrekking tot dit platform, dat is toch een groep van meer dan 10.000 mensen die actief zijn in de sector), de grote groep werknemers die wel wat anders aan hun hoofd hebben dan zich benmoeien met branchebreed beleid. En juist dát is natuurlijk de groep die OnderhoudNL graag op dat platform zou willen hebben. Nee, dat ophalen van dat net, en het vervolgens beoordelen welke vis gevangen is en wat er ondermaats is, dat wordt nog een hele uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >