Blog

schilder heet natte lappen

Ja, ik heb al afspraken verzet deze week omdat de schilder in kwestie, zeer terecht, gekozen had voor alleen in de ochtend werken. Mensen: pas op jezelf, aan stoerdoen hebben we niets!

Niet als je alleen op de ladder staat en met je beide handen het dagelijks brood moet verdienen: als je door de hitte bevangen van die ladder valt hebben ze daar thuis echt niets aan.

Ook niet als je topkwaliteit wilt leveren, want lakken hebben behalve een maximale vochttolerantie en een minimale verwerkingstemperatuur ook een maximale verwerkingstemperatuur. En die ga je, zeker binnenstedelijk, tussen de stenen muren, boven het hete asfalt, al best snel halen, en al hemelaal met de donkere kleuren. Je gaat de gekste dingen zien als je dan nog blijft doorschilderen: schroeien, vellen, bubbeltjes, kokende, druipende verf, dat wil je allemaal niet.

Ik wed dat jullie allemaal je hitteplan wel hebben: in de ochtend lakken, daarna alleen soms nog in de schaduw, in de wind. En als het dan echt moet vooral schuren en krabben in de volle zon.

In dat geval, mensen: in ieder geval smeren, smeren, smeren, liefst met zonnebrandolie uit de professionele handel. Daar zitten hele goede tussen. En bescherm je ogen met een zonnebril, tegen het schitteren. Natuurlijk bedek je zoveel mogelijk je blote huid: bruinen doe je maar als je op je ligbedje bij het zwembad ligt, lekker gelijkmatig en dan kun je weg als je dat wilt.

Die koelvesten die sinds de afgelopen paar jaar op de markt zijn, dat zijn gewoon gave dingen als je het mij vraagt: je maakt ze nat, hangt ze om en ze gaan niet druipen maar verdampen en houden dus een groot deel van je body koel.

Een jaar of wat geleden kwam ik ook een oude schilderstruc tegen: een flinke lap lekker helemaal kletsnat maken, over je hoofd leggen en vastzetten met een pet. Je houdt zo letterlijk je hoofd koel.
Mensen: zet hem op en je moet maar denken: over een paar maanden zitten we weer te zeuren over de kou.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

2 reacties op “De verf kookt er af

  1. Dijk schreef:

    Elk jaar hetzelfde: het is één dagje flink warm en alle mensen met een airco-kantoorbaan moeten weer zonodig adviezen gaan geven aan de hardwerkende buitenmens.

  2. Jan Maurits Schouten schreef:

    point taken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.