Blog

Binnenkort moeten alle schildersbedrijven die zzp’ers inhuren die zzp’ers laten tekenen dat ze verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid. Voorbeeld van de zorgzame samenleving of opmaat tot de eindstrijd?

Als zelfstandige schilder ben je al verplicht om elke maand geld af te staan aan het VPF schilders, voor je pensioen. Dat fonds is een beancheinstelling en daarom kunnen zzp’ers daartoe, via de omweg van Algemeen Verbindend Verklaring vand e schilder-cao verplicht worden.

Met arbeidsongeschiktheids- of aansprakelijkheidsverzekeringen ligt dat anders. Dat zijn commerciële verzekeringsproducten, je kunt een vrije ondernemer niet dwingen dit of dat te kopen. Maar de cao-partijen hebben een list verzonnen: schildersbedrijven mogen binnenkort alleen nog zzp’ers aannemen die een verklaring tekenen dat ze die twee verzekeringen hebben en netjes hun pensioenpenningen sparen.

De bedoelingen zijn heus wel nobel: enerzijds moet het de zzp’ers behoeden voor de armoedeval die dreigt als ze van een steiger vallen of die zelfde steiger laten vallen op de Bentley van een steradvocaat. Anderzijds moet het de zzp’ers op kosten jagen, kosten die ze door moeten berekenen aan hun klanten (waaronder de schildersbedrijven, hoezo kostenneutrale cao?), waardoor de druk op de schilderprijzen afneemt. En ook het verschil tussen inleenkrachten en werknemers afvlakt, zodat er meer schilders in loondienst kunnen blijven.

Nu kun je zo’n plan weglachen als de wassen neus die het ook is: Zo’n verklaring kun je rustig tekenen, er is niemand die het controleert en er dreigt geen boete als je gelogen hebt. Maar inhoudelijk is de kwestie spannender.

Want het enige drukmiddel dat de schildersbedrijven hebben is het aanbod van werk. Als je niet tekent krijg je geen werk meer van de bedrijven. En nu weten we dat elk schildersbedrijf tegenwoordig grotendeels afhankelijk is van die zzp’ers (en ook van de goedkoopte van die zzp’ers, anders hadden ze wel personeel gehouden), maar is het maar de vraag hoezeer de zzp’ers voor hun werk afhankelijk zijn van de schildersbedrijven.

De zzp’er weet namelijk als geen ander door te dringen in de haarvaten van de samenleving, waar het schildersbedrijf nooit bij kan. Deels vanwege zijn prijs, maar ook door het feit dat de mensen hem kennen en aan zijn woord kunnen houden.

Een effect van de maatregel kan daarom zijn dat de betere zzp’ers zich massaal afkeren van de schildersbedrijven en op eigen kracht verder gaan. Een ander effect is dat het ontstaan zal versterken van de zzp’ers met grote schildersbedrijven. Ik ken ze nu al: gasten hebben een eenmanszaak zonder personeel maar sturen permanent 5, 10 soms 20 man aan. Allemaal zzp’ers.

En stel nu eens dat het werkt zoals gehoopt is: de zzp’ers verhogen hun prijs en verzekeren zich netjes, de prijsdruk in de sector neemt af en het aantal schilders in loondienst stijgt… het gevolg is dat er een zee van schilderwerk zal blijven liggen dat nooit meer door een professional wit zal kunnen worden uitgevoerd. Een zee waarin de beun zich als een vis in het water zal voelen.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

3 reacties op “De strijd om/tegen de zzp’er

  1. Jan Molenaar schreef:

    Interessante ontwikkeling. Ben benieuwd wat ervan terecht komt.

  2. Hans Sijmons schreef:

    Zal mij benieuwen of de (vak)lieden uit de rest van de EU deze verzekeringen ook zal moeten afsluiten . Op deze manier prijzen we onszelf helemaal uit de , toch al zo zwaar overspannen , markt ! Dit is niet leuk meer …..

  3. Gert Visser schreef:

    Weer zo’n holle cao afspraak. Gaat in de praktijk echt niet werken. Veel buitenlandse zzp-ers weten niet eens wat BPF betekent. En de nederlandse zzp-er wordt hier alleen maar duurder van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.