Ga naar hoofdinhoud

De schilderwetenschap


Leuke discussie in onze LinkedIn-groep, en niet alleen omdat ik hem zelf begonnen ben :-). Is een diploma belangrijk om een goede schilder te zijn, en moet dat dan op zijn minst een volledig schilder-gezel diploma zijn?

Heel concreet lopen er in de schildersbranche meer schilders en schilderondernemers rond die géén schilderopleiding gevolgd hebben dan schilders die dat wel hebben. En daar zitten hele goede vaklieden tussen, maar ook prutsers. Maar als we heel eerlijk zijn dan zitten die net zo goed tussen de schilders die wél een papiertje in een lijstje aan de muur hebben hangen.

Schilderkwaliteit is een begrip waar je nooit over uitgepraat raakt. Als je van het eindresultaat uitgaat is het misschien nog het overzichtelijkst: staat de laklaag erbij zoals die er bij zou moeten staan (op de goede plekken en glanst-ie hoog danwel zijde danwel mat), en houdt hij die toestand gedurende de garantieperiode van de schilder (nog steeds in veel gevallen drie jaar, terwijl de verven pretenderen 10 jaar goed te blijven). Hier begint het overigens al, want wat in de ogen van de ene schilder al een geweldige glansgraad is, daar ziet de andere schilder een dofsluier of te weinig bolheid. En een norm voor strakheid van een besnijding bestaat ook niet.

Letterlijk en figuurlijk daaronder ligt materialenkennis: van ondergronden en de manieren om die aan te pakken. In de eerste plaats schildertechnisch (houtrotreparatie, vochtregulering, schuren, reinigen), maar eigenlijk ook bouwtechnisch (inwatering, verbindingskitten, kwaliteit van het lood, beluchting van de ruiten).

En van elk van die deelgebieden kun je ook weer hele studies maken. Bouwkundig, bouwfysisch of chemisch: hele werelden van kennis liggen ten grondslag aan u met uw schuurpapiertje en uw kunststofvezelen kwast.

Dus… ergens moet je een grens trekken. U wilt namelijk niet dag en nacht met uw neus in de boeken zitten, maar met uw neus in de verflucht. De bestaande mbo-opleidingen zijn daar natuurlijk wel op toegespitst, er zijn kwalificatiedossiers geschreven. Stukken waarin is neergeslagen van wat wijze branchegenoten zien als de noodzakelijke kennis die een schilder zou moeten hebben om beslagen ten steiger te stijgen. Daar zijn de opleidingen op gebaseerd, als het goed is. Maar dan wel rekening houdend met de gemiddelde vmbo-scholier van een bepaald niveau.

We komen veel schilders tegen die van zichzelf aangeven dat ‘het op school niet zo goed ging’, en toen maar zijn gaan werken. We komen ook schilders tegen die op het vwo, of de universiteit of in een kantoorbaan besloten meer met hun handen te willen gaan werken. We komen schilders tegen die eerst een heel ander beroep hadden… Al die mensen leren het schildersvak ‘van voren naar achteren’ ze leren van een vakman hoe het moet en verdiepen zich dan, soms, in de onderliggende zaken.

In de discussie heb je twee kampen. De ‘iedereen moet naar school om de basisprincipes van het schildervak te leren anders kun je niet functioneren’- positie. En de ‘je kunt het schildersvak ook prima in de praktijk leren’- positie. En zoals over alles in deze mooie branche, kun je daar dan vervolgens heel lang over praten…

 

31 reacties op “De schilderwetenschap

  • klaasen

    Hi jan ik kom uit een gezin van 9 kinderen en kwam met goede cijfers altijd thuis, maar ik kon toen der tijd niet niet naar de ulo was later mbo , ik wilde arts worden ,helaas konden mijn ouders mijn studie niet betalen , ik ben naar ,n technische school gegaan en heb het vak schilderen gekozen , ik heb m,n aspirantgezel cursus daarna gevolgd ,daarna gezel ,en heb uit eigen geldmiddelen m,n midden stand diploma gehaald en tevens ,mn meesterschilderdiploma gehaald ,daarnaast heb ik ook een origineel schilderbedrijf op papier behaald , ik heb mn houtrotcursus behaald en kan betonrot herstellen ,hoe groot het ook is ,behangen ,spuiten in veel variaties , calculaties ,kortom alles , mooi beroep is het schilders vak als je alle kneepjes in je vingers hebt
    een aspirant schilder of iemand die het wil leren ,doet er gemiddeld 5 jaar over om alle facetten van het vak volledig in zijn vingers te hebben ,dan bedoel ik niet ,n kozijn schilderen ,.
    stel dat ,n schilder bv 300 woningen moet helpen schilderen dan kan dat mentaal vreselijk tegen vallen omdat er geleerd moet worden om in etages te denken of per 10 woningen ,dit is bv ,n voorbeeld .ze kunnen volledig van slag raken ,heb het zelf meegemaakt
    wat te doen met houtrot welke volgorde moet je volgen ,hoeveel houtrot moet er weg , hoe ga ik met gereedschappen om ,hoe maak ik ,n bekisting voor betonrotreparaties ,blijft bv zo,n betonband zitten en valt de band niet naar beneden met ongelukken tot gevolg ,dit zijn ,n paar voorbeelden .
    er kwam eens een schilder solliciteren met een berg diploma,s ,en m,n werkgever en ik vroegen ,berg die tas maar op en laat eerst je praktijkervaring maar eens zien ,nou dat viel tegen en we hadden dus niets aan deze schilder , ik heb dan toevallig wel alles gehaald wat je kan behalen ,maar had ook een leermeester die mij het vak leerde , je kan geschoold als schilder of ongeschoold te werk gaan , hou voor ogen dat je iets van het vak weet als je 5 jaar meedraai met het vak , het is nu nog moeilijker omdat je seizoenarbeider bent en voor uitzendbureaus te werk moet ,je word dus in het diepe gegooid en je zal zelf de kunsten van het schilderen moeten gaan leren en wil je wel schilder blijven als je vaak s,winters tegen ,n karig ww loontje je gezin wil onderhouden .
    ja m,n handen jeuken om het vak uit te dragen aan schilders om ze bv net dat zetje nodig hebben ,neem bv de schaftkeet ,je handen wassen uit een jerrycan met water ,het plassen op ,n plastic toilet , hoe om te gaan met verf als je s,avonds naar huis ga ,och ik kan wel een tijdje zo doorgaan om het vak een warm hart toe te dragen .
    hoe kom ik op de linkeding groep jan ? heb er wel zin an om m,n steen bij te dragen als jij dat oke vind natuurlijk

    1. Hej Lena & tack för ditt förtydligande!Kompetensfrågan går givetvis att diskutera ur en rad olika aspekter men lyckas företag och fackliga parter hitta en gemensam väg framåt är mycket vunnet. Bara det inte blir på bekostnad av individens eget ansvar och inneboende initiativförmåga.

  • Benieuwd wat de ‘fijne kneepjes’ zijn bij het plassen op een plastic toilet…

    De (besloten) LinkedIn Group heet Schilderwerk, onderhoud, innovatie en is op LinkedIn te vinden voor wie een profiel heeft.

  • klaasen

    ha ha,,,,,,,, jan, de fijne kneepjes zijn ,dat je met bv 5 graden vorst in enen de grote boodschap moet doen
    op zo,n plastic toilet , waar iedereen zijn drol in deponeert , en waar je tegen op kijkt, het fijne kneepje is om eerst toilet papier op de bril te leggen zodat het niet zo koud aanvoelt en je even rustig kan gaan zitten , brrrrrrr geen pretje natuurlijk , en het handen wassen doe ik altijd uit ,n jarrycan met water met daaronder ,n grote emmer om het water op te vangen , met zepy een zeep uit een pompje, eigenlijk mag dit helemaal niet zo en moet er een wasgelegenheid zijn en toilet ,maar dan verwarmt , alles word maar gedoogd , maar je ziet overal losse keten staan , de bouw heeft bv wel alles verwarmt ,ik denk dat zeer weinig schilders geen jerrycan hebben om hun handen te wassen ,dit heb ik zelf bedacht met doekjes om je af te drogen ,dit zijn ook kneepjes van het vak om het wat aangenamer te maken, dit is buiten het vak om, even wat aandachts punten ,ik denk dat je nadat je naar het toilet ben geweest wel even je handen wilt wassen ,en wat te doen als je met vorst de keet binnen stapt en je eerst de kachel moet aansteken bij nul graden ,smorgens?wat er is geen stroom ,er zijn ook keten waar geen kachel in staat ,,dit heeft niets met jouw onderwerp te maken ,maar dit maakt ,n schilder mee vóór hij de kwast pakt .als niet alles bevroren in de potten met water staat ,dat gebeurt ook ,dat zijn ook schilderwetenschappen waar iedereen mee te maken heeft .met of zonder diploma,s op zak , de knop moet om als je zo,n koude dag bv meemaakt.,hopelijk begrijp je wat ik bedoel ,praktijk dingen die ,n schilder ,ook meemaakt

  • Mijn hemel. Dit heeft inderdaad weer helemaal niets met het onderwerp van de bovenstaande blog te maken. Tenzij we een ‘handboek soldaat’ zouden willen schrijven met overlevingstips voor schilders. Daar bestaan er overigens al een paar van, zoals ‘De technieken van huisschilderen’ van Guram Kochibrolashvili (te bestellen op bol.com, zie ik net).
    En verder zou je dit kunnen vertalen in slecht werkgeverschap. Ten eerste zijn de wettelijke eisen bekend, en dus moeten de juist voorzieningen op de werkplek zijn. Ontbreken die dan kan dat bij de inspectie gemeld worden.
    Ten tweede zijn er (en daar schrijven we regelmatig over) tal van voorzieningen en slimmigheden om het comfortabeler te hebben. Een tijdschakelaar doet al snel wonderen voor het binnenklimaat in keten.En er zijn sinds jaar en dag warmhoudvoorzieningen voor verf. Wipes en dispensers zijn ontwikkeld voor het eenvoudig en zonder water reinigen van lichaamsdelen (water bevriest zoals wij allen weten).

  • Jan Trimpe

    In de jaren `70 was het aantal gediplomeerde schilders in de provincie zo’n 90%, in de grote stad was dat wel wat minder. Langzamerhand kwamen er steeds meer zijinstromers, zeker na het opheffen van de verplichting om een middenstandsdiploma te bezitten, groeide het aantal kleine zelfstandigen. Een stimulans om een diploma te behalen is ook lang het diplomatoeslag geweest in de CAO. Zeker na 2000, is kunnen belangrijker geworden dan weten en kunnen, daar veel bedrijven in het middenveld verdwenen zijn. Zelf werk ik regelmatig met een zijinstromer samen, alhoewel dit een prima vakman is met enorme inzet, mist deze, ook na vijfentwintig jaar, theoretische kennis van speciale verfsoorten en hun gedragingen op ondergronden. Kennis dient nu eenmaal te worden doorgegeven, niet voor niets is het maken van beton 1600 jaar kwijt geweest.

  • klaasen

    Ha Jan ,Ik heb inderdaad iets beschreven wat buiten je blog omgaat ,toch omschrijf ik deze omstandigheden ,als ik nu langs de keten rijd die er staan bij diverse schilders objecten blijkt dat er helemaal geen stroom aanwezig is ,dus een tijdschakelaar helpt hierbij niet ,het omkleden in zo,n keet van o graden waar je schilders kleren hangen is niet zo,n pretje , en overdag is het dan ook 3 vier graden ,daar moet je het mee doen ,de wettelijke eisen weet ik ,alleen worden deze keten niet gecontroleerd en de schilder gaat geen inspectie bellen ,bang dat hij z,n baantje kwijt raakt ,en in zo,n keet kan je dan ook niet je verf verwarmt houden , ik denk dat 80 procent van de schildersbedrijven hun keten en wasgelegenheden niet op orde hebben ,,je zit op een houten bank wat niet prettig is , ,als ik dan terug kom op uw schrijven je hebt 2 kampen op linkeding , worden deze praktijk aangelegenheden niet benoemd , als dan een gediplomeerde schilder ,s winters dit zoal meemaakt ,voordat hij de kwast hanteert , hij wel degelijk achter zijn oren krapt van ,wat moet ik hier mee aan , als iemand een kantoorbaan heeft gehad en altijd in een verwarmt kantoor zich heeft kunnen warmen kan besluiten om weer naar z,n kantoor baan terug te keren , u gaat nu vast denken dat ik het onderwerp van uw blog DE SCHILDERS,WETENSCHAP niet ter sprake breng is dit wel degelijk een onderwerp die met het schildervakmanschap te maken heeft , Dus de schilder moet inderdaad een grens trekken , de basis principes beginnen s,morgens als je bij ,n onverwarmde keet komt of als er helemaal geen keet is maar bv een stalen loods die vol staat met verfmaterialen ,je aldaar om moet gaan kleden ,of buiten in de kou je om moet kleden ,of dat je in je eigen auto moet gaan eten al deze zaken hebben te maken of je zo verder wilt als schilder ,en ook bedenkt zo heb ik het op school niet geleerd , hopelijk begrijp je wat ik bedoel jan ,dat je met of zonder diploma,s je met deze praktijken te maken hebt , je kan het schildersvak in de praktijk leren , maar dan moet er mentaal .n knop om ,om deze ontberingen te accepteren ,als je dan bv met een hangbak werkt en je met 3 graden vol in de wind je gevel kozijnen aan het schoonmaken bent met een kou schoonmaakmiddel bv universol in een emmer met koud water ,moet ook mentaal de knop om , nu denkt u misschien dat ik dit heel negatief breng , dit zijn geschreven zaken die nu in 2016 dagelijks voorkomen ,een vmbo leerling schrikt zich echt rot als hij met deze praktijkervaringen te maken krijgt ,

  • jan maurits

    Thermoondergoed aan of een borstrok. Schilderen is een buitenberoep. Je hebt mensen die niks anders willen en niet zeuren als je de natuur voelt.

  • klaasen

    Ha Jan schilderen is inderdaad een buitenberoep , maar ik denk niet dat u zich kan invoelen wat schilders zoal meemaken ,op school word je niet aangeleerd om in de vrieskou te schilderen ,er staat niets omschreven in praktijk boeken wat het betekent om buiten te werken in belabberde omstandigheden , op 1 maart om 17,09 uur heb ik omschreven hoe ik het beleefd heb in het schilderswereldje en ik heb dit uitgedragen naar andere schilders. en dit gaat niet over ,overlevingstips voor soldaten ,maar over hoe het daadwerkelijk in de praktijk er aan toegaat met winterse perikelen
    ga je maar eens buiten om kleden jan als het niet anders kan, en je word aangesproken door mensen als ze je in je onderbroek zien staan ,bedenk dan maar wat je zal gaan zeggen tegen deze mensen ,ik had gedacht jan dat u mijn schrijven van 4 maart om 19.19 uur anders zou beantwoorden ,het gaat tenslotte om de schilderswetenschap en wat ik beschreven heb , heeft wel terdege met de schilderwetenschap te maken , alles is met elkaar verweven , en niet over ,n borstrok en thermo ondergoed want die trek je toch wel aan met deze temperaturen van februari en maart 2016, ik denk dat we weer gaan bakkeleien jan net zoals het vorige blog daar heb ik geen zin in ,ik noem man en paard als het gaat om de schilderswetenschap ,maar ook de andere kant van hoe het in de praktijk er aan toe gaat in 2016 ,

  • jan maurits

    Het begint een beetje genant te worden. Ja het kan koud zijn en daar moet je je op voorbereiden Zoals boeren, agenten, wegwerkers, vissers, soldaten, voetballers, havenarbeiders en noem maar op.

  • klaasen

    Ha Jan inderdaad als ik op 1 maart iets schrijf over mijzelf krijg ik als mooi antwoord ,ben benieuwd wat de fijne kneepjes van het plassen zijn , ik dacht toch dat ik een duidelijk iets geschreven had over de schilderwetenschap, je begint nu ,soldaten en boeren er bij te halen , dat heeft totaal niets met het blog te maken , wat ik op 1 maart over mijn diploma,s geschreven heb dat is toch waar het omgaat , ?

  • jan maurits

    Soldaten en boeren hebben ook liever geen koude billen op de wc. Het is dus geen schilderwetenschap om papiertjes op de bril te leggen.

  • klaasen

    ik denk dat je me nu in de maling neem jan , en je word nu persoonlijk naar mij toe, je blijft maar doorgaan over ,n wc papiertje, haantjes gedrag noem ik dit , terwijl ik toch duidelijk alles verwoord heb op 1 maart ,uitscheiden jan met onzinnig schrijven ,dan maar op deze manier je er op wijzen dat je mij totaal niet serieus neem , je gaat gewoon door met bakkeleien over dingen die totaal uit zijn verband worden gehaald door jouw, het word steeds genanter jan ,stop daar mee als redacteur

  • jan maurits

    U hebt mij niet nodig bij het uzelf belachelijk te maken. U Begint zelf over papiertjes op de wc-bril, zeep uit een pompje en een jerrycannetje water mee. En noemt dat ‘fijne kneepjes’.

  • klaasen

    en maar door gaan met het haantjes gedrag jan maurits schouten ,je haalt echt alles uit zijn verband van wat ik schrijf en wat nog erger is dat dit steeds persoonlijker begint te worden door een redacteur die denkt alles te mogen schrijven ,ik maak me belachelijk schrijft je mij , wat een lef ,wat laf , ik dacht dat ik buiten een wc papiertje en zeep uit een pompje en een jarrycannetje ook een heel iets anders geschreven heb , stoppen jan met je gedoe

  • jan maurits

    Wat heb ik nu weer gedaan? Zag ik een ‘fijn kneepje’ over het hoofd?

  • klaasen

    blijkbaar vind je je best grappig ,als iemand vraagt te stoppen met je gedrag al 3 keer op dit blog en je dit niet doet en maar blijft doorgaan ,betekent dat je een verzoek negeert, en gewoon doorgaat met je neerbuigende gedrag naar mensen toe ,stoppen jan met je misdragende gedoe en respecteer mijn schrijven van 1 maart waar alles in verweven staat ,vraag je jezelf nu niet af hoe je jezelf zo neer haal ,als je dit op mijn werkvloer zou doen met steeds onderuit halen van collega,s of mij ,word je door mij ontslagen , dus stoppen jan met je gedrag ,of ga je als redacteur gewoon door met deze ongein?

  • jan maurits

    Ik probeer u op heel veel manieren duidelijk te maken dat uw reacties sterk onder het niveau zijn dat je van reageerders op een site voor professionals mag verwachten. En ja u verweeft van alles met van alles.

  • klaasen

    en wat zou dat als mijn niveau wat lager zou zijn,dan kan u evengoed met respect met mijn niveau omgaan ,maar wat ik op 1 maart geschreven heb vertelt genoeg over mijn niveau , ik heb ook altijd vergaderingen besproken en toegesproken en niemand heeft mij ooit verteld dat het niveau onder de maat zou zijn of is geweest , maar het niveau nu naar mij toe van u is ver onder de maat ,en u gaat gewoon door met mij onderuit te halen met woorden ,dat zijn maar woorden die u schrijft die niet onderbouwd zijn ,ik probeer op veel manieren duidelijk te maken dat uw reacties sterk onder het niveau ligt op een site die je van een hoofd redacteur kan en moet verwachten , ik schrijf het gewoon even over wat u over mij schrijft ,net zo makkelijk ,en zoals geschreven stop met deze ongein jan dit is de vierde keer dat ik het vraag ,en het blog gaat over de schilderswetenschap even voor de duidelijkheid

  • jan maurits

    Natuurlijk komt u dan weer terug met een jijbak. Maat ik blijf vinden dat posts over wc-papiertjes en over hoe voortreffelijk men zelf wel is niets te maken hebben met de schildersopleidingen, waar mijn blog over ging.

  • klaasen

    stoppen jan voor de 5e keer, met jouw hoge niveau moet toch weten waar de grens ligt van iemand die een lager niveau heeft zoals ik, nogmaals stoppen met die ongein

  • jan maurits

    Ik weet niets over uw niveau en zou daar ook nooit iets over zeggen. Ik maakte opmerkingen over het niveau van uw posts bij mijn blog. Ik begrijp dat de boodschap nu begrepen is.

  • klaasen

    jan maurits schouten de boodschap is niet begrepen hopelijk dat je dat goed beseft je gebruikt woorden te pas en onpas die jouw uitkomen, dus stoppen voor de 6e keer, jan maurits schouten

  • jan maurits

    Al onze discussies lijken ermee te eindigen dat u tegen mij roept dat ik moet stoppen met reageren. Onder mijn eigen blog, op mijn eigen site, terwijl ik alleen maar keurig weerwoord biedt. Vreemde manier van ‘reageren’…. Onze regels voor reacties: geen sexisme, racisme of persoonlijke scheldpartijen, verder zijn alle reacties toegestaan. Qua scheldpartijen zit u er vaak dicht tegenaan, maar tot nu toe staan we u nog altijd toe te reageren.

  • klaasen

    stoppen jan schouten voor de 7e keer

  • Katrijn

    Jan Maurits, ik snap niet dat je uberhaupt nog de moeite neemt om te reageren op deze “Jan Klaasen”. Overigens complimenten dat je dit toch serieus blijft doen.

  • jan maurits

    Dankje ‘Katrijn’. Mijheer Klaasen heet overigens echt zo. Het is nu eenmaal mijn principe dat iedereen recht heeft op een weerwoord. En ik laat me niet verbieden op mijn eigen website te publiceren.

  • Jan Trimpe

    Op een ander blog ben ik wel een beetje hard geweest tegen Dhr. Klaasen omtrent zijn stringente stellingname zonder open te staan voor voortschrijdend inzicht.
    Nu, op dit blog verdwijnt de issue volledig in het soms wel, dan niet, amusante woorden spel. Helaas is mijn reactie hierdoor volledig ondergesneeuwd.
    Laten we opnieuw beginnen.

  • jan maurits

    Ik vond je reactie verrijkend, Jan Trimpe. Vroeg me wel af of nu nog steeds het diploma niet recht geeft op een vakvolwassen loon. De anderen zijn aangewezen op onderhandelen boven het minimumloon, toch? Het verdwijnen van de LTS is natuurlijk ook van invloed geweest. Daarnaast: wat heb je nog aan basiskennis nu de verven bijvoorbeeld zo anders geformuleerd zijn? Oude kennis kan zelfs hinderen, denk je niet?

  • klaasen

    Dag Jan Trimpe u mag best hard zijn in uw bewoordingen naar mij toe, maar verklaar u nader want er is iets volledig ondergesneeuwd volgens u, kunnen we dat samen ontdooien?

  • jan maurits

    Jan bedoelt zijn eigen post van 3 maart, waar ik in de mijne van vanmorgen inhoudelijk op in ben gegaan. Ondege’sneeuwd’ is trouwens grappig gezien het doorwerkgebabbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Meiden ‘snuffelen’ aan bèta en techniek op Girls’ Day

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

‘Bijna helft werkenden redt het niet tot pensioen’

Brandbrief over zero-emissiezones

Helft eigenaren stelt woningonderhoud uit


Naar archief >