Blog

Geinig idee, die Nationale Schildersdag. En er zijn meer verffabrikanten die een dag kiezen, meestal ergens in het voorjaar, waarin ze met collega’s de werken bezoeken en de schilders in het zonnetje zetten. ‘Die het toch maar allemaal maar mooi moeten doen.’ En daar hebben ze gelijk in.

Iets mafs heeft het ook wel. Alsof al die mensen van de verffabriek precies één keer per jaar de moeite nemen om eens op een steiger te kijken. In veel gevallen is dat natuurlijk niet waar, gaat het om technisch adviseurs, commercieel adviseurs, mensen van de verkoopvestigingen die dagdagelijks met schilders omgaan. Maar waar het wel waar is is het toch vooral heel goed als ook de mensen van de administratie, de verkoop, het lab, hoger management en bijvoorbeeld de mensen die vooral opdrachtgevers of filialen bezoeken ook eens een echte schildershand drukken.

Ik doe dat ook vrijwel dagelijks, en sta in paleizen en arbeiderswoninkjes, op steigers en in hangbruggen, in steden en in dorpen met schilders te praten en ze te fotograferen en filmen. Wat ik vooral veel tegenkom is lol in het werk. Schilders zijn nogal vrije vogels en zeker in deze tijd kunnen ze zo vertrokken zijn als het ze niet bevalt. Maar het bevalt ze vaak wel. De lijnen zijn vaak ultra kort, ook als de baas niet meeschildert en de mannen op de werkvloer hebben vaak behoorlijk veel in de melk te brokkelen. Soms zelfs zoveel dat je weer denkt: is daar niet wat meer richting van boven nodig?

En ja, het is geen verhuizerswerk of metselwerk, maar het is toch maar elke dag kijken hoe het weer erbij staat en dan door de regen of de harde wind of de zonnehitte heen proberen te werken, uren maken, doelen halen. Best een zwaar ambacht al bestaat er ook onwerkbaar weer en schuilwerk.

Nee, ik vind dat prima dat de schilder in het zonnetje wordt gezet. Nog mooier vind ik het om de schilders uit te kiezen die dat écht verdiend hebben. Die vakmatig bovengemiddeld presteren. Binnenkort openen we weer de inschrijving voor de Nationale SchildersVakprijs. Maken jullie goede foto’s van het werk waar je aan bezig bent? Hoe het was en hoe het wordt? Die ga je nodig hebben als wilt dat een deskundige jury je uiteindelijk uitroept tot de beste schilder van Nederland.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.