Blog

Dit was de titel van onze lezing vorige week in het Experience Center Smits in Nederhemert. Hier waren twee dagen georganiseerd voor architecten en binnenhuisarchitecten. In het kader van interdisciplinair samenwerken heb ik deze lezing samen gegeven met Jan Meutzner. Jan is lichtspecialist en geeft hier ook les in. Net als ik ook nog steeds les geef in kleur. Ons publiek was erg enthousiast en wij dus ook.

Licht en kleur.

Licht en leur zijn onlosmakend met elkaar verbonden dus is het heel logisch om dit samen te doen. Net als Jan ben ik ook erg geïnteresseerd in de psychologische werking van onze omgeving. Onze lezing ging dus over hoe nemen wij waar en op welke manier verwerken onze hersenen deze informatie. Waarom is dit zo en in hoeverre is dit in onze hersenen voorgeprogrammeerd. Je zou dit onze oerinstellingen kunnen noemen. Voor sommigen van onze toehoorders was ons verhaal een openbaring, maar ik zag ook een mevrouw regelmatig ja knikken. Zij vond hier waarschijnlijk de bevestiging van waar zij zelf ook mee bezig is.

Een mijnheer.

Een mijnheer uit het publiek kon zich ook wel vinden in ons verhaal. Na de lezing kwam hij naar ons toe. Hij verkoopt kantoormeubilair. Nu blijkt dat het een trend is om hoogglans witte tafels als kantoortafel te gebruiken. Hij weet dat dit geen goed idee is en waarschuwde zijn klanten hiervoor. Maar ondanks zijn goede raad wilde de meeste die hun zinnen op hoogglans wit hadden gezet toch deze kleur. Dit is niet een beetje, maar echt helemaal niet slim.

De kantoortafel.

Op een werkoppervlak is een bepaalde hoeveelheid lux het meest aangenaam. Dit licht dient regelmatig verspreid te zijn over het werkoppervlak. Nu weten we allemaal dat hoogglans wit het licht niet regelmatig reflecteert. We krijgen dus allerlei reflecties en intense lichtweerkaatsingen. Allemaal heel onrustig. Nu kunnen we dit proberen te negeren en gewoon door werken, maar aan het einde van de dag ga je doodmoe naar huis. Nu gaan niet veel mensen zeggen: “Ik word zo moe van die kleur”. Mensen gaan je dan aankijken of je last hebt van aanstelleritis, maar niets is minder waar. Bovendien zullen veel mensen zich niet eens realiseren dat dit tafelblad hier de oorzaak van is. In een eerder blog heb ik al eens verteld dat wij onbewust 200.000 keer meer waarnemen dan bewust. De onbewuste waarneming gedurende de dag van deze visuele prikkel veroorzaakt deze vermoeidheid. Het kan leiden tot meer ziekteverzuim en mindere werkprestaties. Niet slim, want dat wordt al met al een heeeeeele dure tafel.

Trend.

Trend is trend en heeft alles te maken met het tijdsbeeld. Ik zal hier nog wel eens een blog aan wijden. Als hoogglans wit de trend is dan kun je dit zeker wel gebruiken. Alleen niet op een tafelblad van een kantoor en ook niet op de vloer. Dit loopt ook niet fijn. Het kan wel op bijvoorbeeld een site table in een hal of gang. Gangen zijn vak minder licht en het verblijf is hier relatief vrijwillig en kort. Je kunt dus beste een trendy inrichting maken en tevens zorgen dat je werknemers hun werk op een prettige manier kunnen doen. Zij zijn immers je grootste investering en daar zou je toch zuinig op moeten zijn.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.