Blog

Zoals ik in mijn vorig blog al schreef heeft kleur een behoorlijke impact op ons bestaan. Kleur is ook het eerste wat je waarneemt. Deze informatie verwerken wij doorgaans onbewust, maar heeft wel veel impact op ons gedrag en emotie. Laat mij u in gedachten eens mee op reis nemen.

En wel naar Afrika.

Stelt u eens voor dat u zojuist bent ingestapt in het vliegtuig naar Afrika. De piloot komt de reizigers nog even welkom heten, maar draagt een biggetjes-roze uniform. Zou u dan nog even gerust zitten? En dan! Onderweg krijgt het toestel last van turbulentie. U wordt verzocht de veiligheidsriemen vast ta maken want het toestel schudt hevig. Wordt u al een beetje zenuwachtig? En wat denkt u van uw medepassagiers? Misschien een beetje paniekerig, of een beetje veel? Iedereen heeft immers die biggetjes-roze piloot op zijn netvlies.

In Afrika.

Afrika is natuurlijk een prachtig land. Zon, een prachtige natuur en veel kleur. Kortom veel om van te genieten. In de eerste dagen komt u helemaal tot rust en geniet met volle teugen. U voelt zich senang, maar dan slaat het noodlot toe. U breekt uw pols en moet naar het ziekenhuis. De behandelende arts komt u tegemoet in een oranje doktersjas met witte stippen. Voelt u zich in goede handen en vertrouwd u erop dat het goed gaat of twijfelt u aan de kundigheid van de arts? Enfin met uw pols in het gips verlaat u uiteindelijk het ziekenhuis en probeert er de rest van de tijd er het beste van te maken. Tot de dag aanbreekt voor de thuisreis.

Terug.

Enige tijd voor uw vertrek bereid u zich weer geestelijk voor op de terugreis. De mate waarin en de tijd die u hiermee bezig bent hangt uiteraard af van uw gemoedstoestand. Bent u  emotioneel of meer relativerend. Wat spookt er door uw hoofd? Het zou zomaar kunnen zijn dat dit de Biggetjes-roze piloot is. Misschien heeft u tijdens uw vakantie ook wel regelmatig aan hem gedacht. Argumenten voor uzelf bedacht zoals: we zijn toch goed aangekomen. Uiteindelijk is het toch goed gegaan. Maar hoe dan ook. U moet terug!

Naar huis

Wederom in het vliegtuig verwacht u waarschijnlijk weer een welkom van de biggetjes-roze piloot. U heeft zich hier al geestelijk op voorbereid. Sommige mensen kunnen zelfs zo goed relativeren dat ze het misschien wel komisch vinden. Tot uw verbazing echter heeft de piloot ditmaal het vertrouwde donkerblauwe uniform aan. Een pak van uw hart? Zelfs al zou u weer in zwaar weer terechtkomen. Heeft u er nu meer vertrouwen in veilig aan te komen?

Weer veilig thuis.

Eenmaal veilig thuis moet u natuurlijk wel een keer naar het ziekenhuis om het gips te laten verwijderen. Ditmaal is de arts in het gebruikelijke witte uniform. Voor alle zekerheid wordt er ook nog even een röntgenfoto gemaakt. De arts kan u verzekeren dat alles goed is. Hij zegt zelfs dat het bot gezet is door een wel zeer kundige collega. Verbaasd, blij, of allebei?

Het fotoalbum.

Hoogst waarschijnlijk heeft u foto’s van uw reis. Als herinnering. De meeste mensen komen tenslotte niet regelmatig in Afrika. Maar stel dat door een technisch mankement uw foto’s gewist zijn. Wat zult u nimmer en nooit vergeten van uw Afrika reis. De biggetjes-roze piloot en de dokter in de oranje jas met witte stippen zullen u waarschijnlijk tot uw dood bijblijven! Ook waarschijnlijk de gemoedstoestand van destijds. Maar vaak kunnen wij hier achteraf ook hartelijk om lachen.

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.