De psychologie van kleur. Deel 1. • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

De psychologie van kleur. Deel 1.


De psychologische werking van kleur is gewoon wetenschap en kan dus ook wetenschappelijk onderbouwd worden. De theorie.

De psychologische werking van kleur is gewoon wetenschap en kan dus ook wetenschappelijk onderbouwd worden.

Eigenlijk is de psychologische werking van kleur eenvoudig. Het is gebaseerd op de verschillende golflengtes van het elektromagnetisch spectrum. In dit spectrum bevinden zich bijvoorbeeld ook de radio-, radar-, magnetron- en röntgengolven. Slechts een klein deel van dit spectrum kunnen wij zien. Dit is het gedeelte tussen ongeveer 400 en 700 nanometer. Het gedeelte tussen ultraviolet en infrarood. 400 nanometer is meer kortgolvig licht dan 700 nanometer. Bij 700 nanometer zijn de golflengtes langer. Het verschil in de golflengtes bepaalt de kleur en dus de vorm van energie. De energie van kleur is op de hele wereld hetzelfde. Immer een c mineur klinkt in Azië ook als een c mineur. De golflengte is hetzelfde dus ook het resultaat van deze golflengte.

De praktijk.

In ons dagelijks leven dragen wij natuurlijk kleding en die heeft kleur. Natuurkundig zijn zwart en wit geen kleur, maar psychologisch natuurlijk wel. Nu is het zo dat veruit de meeste mensen kleur reactief dragen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Een voorbeeld.

Ik heb een kennis die zijn partner was overleden. Hij heeft erg veel moeite gehad met zijn rouwproces. Laatst kwam hij bij mij langs en ik zei tegen hem: Volgens mij gaat het weer goed met je en heb je er weer zin in. Dat klopt was het antwoord, maar hoe weet jij dat? Dat kon ik zien aan zijn overhemd. Het was oranje met geel gestreept. Nu is dit natuurlijk maar een moment opname. Kleding wisselen we iedere dag en kunnen we aan onze stemming of behoefte aanpassen.

Analyse.

Ik maak ook psychologische kleuranalyses. Laatst was er een actrice die een beetje was vastgelopen en niet goed wist hoe dit kwam en wat te doen. Nu bleek dat zij heel veel violet lavendel droeg. Geel had ze wel gedragen, maar daar was ze mee gestopt. “O, dan denk ik dat ik wel weet wat er aan de hand is. Je bent je focus kwijt en je zit maar te dagdromen hoe het zou zijn als je beroemd zou zijn, maar je onderneemt niets.” Ze keek mij aan of ik helderziend was. Nu ben ik helemáál niet helderziend. Dit hoort bij de specifieke energie eigenschappen van violet. Nu is het zo dat elke kleur waardevol is. Echter net zoals alles in het leven heeft alles een positieve en een negatieve kant. Welke kleur je ook draagt, iedere kleur is goed. Maar draag je heel vaak een bepaalde kleur dan ervaar je ook de negatieve energie van deze kleur.

Een kennis.

Ik heb ook eens een analyse voor een kennis gemaakt. Een zeer kritisch bèta type van ongeveer veertig jaar. Bèta types zijn analyserend, realistisch, houden van cijfers en grafieken en zijn kritisch. Ik zag bij de analyse dat hij enkele jaren geleden ongeveer gedurende twee jaar de kleur bordeaux had gedragen. Toen kreeg ik natuurlijk een berg aan ‘rationele’ smoezen. Het was niet meer in de mode. Rood staat hem niet, enzovoorts. Nu is het grappige dat dit er allemaal helemaal niets mee te maken heeft. Je draagt gewoon de energie van de kleur die je op dat moment als prettig ervaart of nodig hebt. Toen ik hem vroeg of hij de jaren dat hij wel bordeaux droeg goed geld heeft verdiend moest hij wel toegeven dat dit zeer zeker het geval was. En weet je waarom? Kleur liegt niet! Je draagt onbewust de energie van de kleur die je in een bepaalde periode nodig hebt of uit wilt stralen. Uiteindelijk wilde hij wel graag een uitdraai van de analyse en het advies. Laatst belde hij mij om me te vertellen dat hij een rode trui heeft gekocht. Helemaal top!

Het belang van de rode trui.

Zoals ik al zei draagt bijna iedereen kleur reactief. Nu kun je kleur natuurlijk ook proactief dragen. Bij een analyse vraag ik ook altijd wat je graag zou willen bereiken of veranderen. Het dragen van de juiste kleurenergie helpt je hierbij. En zeg nu niet dat bijvoorbeeld geel jou niet staat. Iedereen kan elke kleur dragen. Wij kunnen tussen de vijf en tien miljoen kleuren zien. Dus van elke kleur is er een schier oneindige variatie. Je hoeft dan alleen nog maar de juiste tint te vinden die goed bij jou huid en haarkleur past. Een methode is om een kledingstuk langzaam vanuit borsthoogte omhoog te brengen en te kijken wat er met je gezicht gebeurt.

Proactief kleur dragen.

Ik ken iemand die als zij reist altijd bewust zwart draagt. Waarom? Gewoon omdat ze geen zin heeft in contact en graag met rust gelaten wil worden. Kleur kun je niet alleen dragen om bijvoorbeeld je beter te kunnen focussen op je doel, maar ook in specifieke situaties. Wat wil je uitstralen bij een bepaalde gelegenheid? Ga je bijvoorbeeld solliciteren. Welke kleuren draag je dan om de juiste non-verbale boodschap over te brengen. Nu zou het geweldig zijn als we hierop een eenduidig antwoord kunnen geven, maar hierin moet ik u helaas teleurstellen. Het ligt er maar helemaal aan naar welke functie u gaat solliciteren. Een werknemer op een financiële afdeling vraagt een andere outfit dan een medewerker op bijvoorbeeld een reclamebureau.

Tot slot.

Wat kan ik u dan wel adviseren? Ga eens na welke kleuren u draagt en in welke frequentie. Voeg voor de eerste drie maanden twee kleuren toe aan uw garderobe. Kijk daarna hoe het bevalt en verander of voeg nog eens twee kleuren toe. Waarom? Mensen die regelmatig wisselen van kleur zijn vaak evenwichtig en goed in balans. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onze Maxima, Angela Merkel en Michelle Obama. Je kunt van ze vinden wat je wilt, maar het zijn stuk voor stuk sterke evenwichtige vrouwen.


Deel via:

7 reacties

 • bob de bouwer

  “De psychologische werking van kleur is gewoon wetenschap en kan dus ook wetenschappelijk onderbouwd worden.” Behalve een technische uitleg over de frequentie van licht zie ik voor het verdere verhaal geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Wat een gezwever!

 • Ties de Vries

  Mevrouw van Loon,
  Compliment voor u zeer treffende analyse, maar hebben de kleuren invloed op ons, of hebben wij invloed op de kleuren ?

 • Marijke van Loon

  Beste Ties,
  Dank je wel voor je mooie compliment. Kleuren hebben invloed op ons en wij hebben geen invloed op de kleuren. Licht heeft bijvoorbeeld wel invloed op kleur.

  Beste Bob,
  Eigenlijk heeft u wel gelijk dat ik het niet verder onderbouwd heb. Dus hierbij een aanvulling. De theorie van de psychologische werking van kleur is bij meer dan 4000 mensen getest. Ik ben van mening dat je hier wel degelijk wetenschappelijke conclusies aan kunt verbinden.

 • Liesbeth Pak

  Beste Marijke,

  Bedankt voor jouw goede blog over kleur. Het zet me aan het denken. Toen ik een puber was liep ik het liefst in het zwart. Ik was geen ongelukkige puber maar wilde tegen alles en iedereen in gaan en niet al te veel blije mensen te spreken, dat was niet stoer. In mijn 20’er jaren droeg ik alle kleuren van de regenboog. Heerlijk, ik kon doen en laten wat ik wilde en wilde dat vieren, blijkbaar ook met mijn kleuren. Nu draag ik veel blauw en mis ik het uitbundige in mijn kast. Komt dat doordat ik wat serieuzer in het leven sta misschien?

 • Marijke van Loon

  Beste Liesbeth,

  Dank je wel. Je schrijft dat nu nu veel blauw draagt. Dat is inderdaad meer serieus. Misschien toch een goed idee om het leven weer meer te vieren. Dan heb je ook een betere balans.

 • Ties de Vries

  Beste Marijke,
  Ik bedoel dit op het psychologische vlak.
  Ik ben net zo overtuig als jij dat kleuren invloeden hebben op bepaalde stemmingen van mensen.
  Maar stel nou,, ik voel me zeer vrolijk in een zeer kille grijze omgeving, ziet mijn onderbewust zijn deze kleuren dan ook anders, of is dit nooit onderzocht.

 • Marijke van Loon

  Beste Ties,
  Voor zover ik weet is dit nog nooit onderzocht, Maar ik kan hier denk ik wel een antwoord opgeven.
  Ten eerste ligt het eraan in welke stemming je bent. Je kunt euforisch zijn over iets, stapelverliefd of zoals jij schrijft zeer vrolijk. De gradatie hierin zal zeker meespelen. Verder speelt de verblijfsduur een rol en het feit of je hier al of niet vrijwillig bent. Naarmate je hier langer verblijft en je om welke reden dan ook je deze ruimte niet kunt verlaten zal dit onbewust je stemming beïnvloeden. Met andere woorden. In een blije stemming zul je onbewust het kille grijs anders ervaren dan na een bepaalde tijd. Zelf bestempel je dit al als kil grijs. Een andere persoonlijkheid kan dit ‘kille grijs’ ook anders ervaren. Het verschil zit dus niet in het zien, maar in het ervaren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

‘Black Lives Matter’ voor Trump Tower geschilderd

Zorg OnderhoudNL-leden over omzet en werkgelegenheid

Directiewisseling bij Altrex

Nieuw beleid reductie aanrijdgevaar in bouw

Geen Glasplein op Bouwbeurs 2021


Naar archief >