Ga naar hoofdinhoud

De lijnolieverf ervaring (1)


In deel 1 van dit tweeluik neem ik u mee naar de oorsprong van lijnolieverf.

Als schilder én freelance medewerker van de Schildersvakkrant kom ik op plaatsen waar mijn collega’s niet snel zullen komen. De verffabriek van Ursa Paint in IJmuiden is er zo’n plek. De fabriek maakt onder het merknaam Aquamaryn een serie lijnolieverven en na mijn bezoek wilde ik zelf ervaren hoe het is om met die ogenschijnlijk ‘oude verf van vroeger’ te werken.

 

Fabeltjes

Allereerst moeten er een paar onduidelijkheden uit de weg worden geruimd. Namelijk dat  lijnolieverf alleen bedoeld is voor oude, monumentale panden. Dat is niet waar. Ook voor een doodgewoon rijtjeshuis is lijnolieverf zeer geschikt. De schitterende, bolle glans geeft een toegevoegde beleving en, zoals mijn opdrachtgever opmerkte toen hij over de droge verf wreef, ‘je voelt dat het echte olieverf is.’

Lijnolieverf verwerkt anders dan alkydharsverf. Ook dat is niet waar. Het schilderen met lijnolieverf is nauwelijks anders dan het schilderen met alkydharsverf.

Lijnolieverf droogt langzaam. Deze oude volkswijsheid leerde mijn opa mij al maar de huidige generatie lijnolieverven is dusdanig aangepast dat ze kan wedijveren met alkydharsverven. Het stof droog (duimvast) worden en het verdere uitharden verloopt wel trager maar met slim werken heb je daar geen hinder van.

Nog meer misverstanden

Als je via het internet op ‘lijnolieverf’ zoekt kom je tal van tegenstrijdige visies tegen. Wikipedia beweert zelfs dat gekookte lijnolie weinig met koken te maken heeft maar alles met het toevoegen van kobalt. Op een site kwam ik zelfs een recept tegen dat zulke sterke overeenkomsten vertoonde met het maken van alkydharsverf uit lijnolie dat het mij raadzaam leek de technisch directeur van Ursa Paint eerst om opheldering te vragen:

(*) Rauwe en ‘gekookte’ lijnolie

Rauwe Lijnolie is de olie zoals ze direct na het persen van de vlaszaden uit de pers komt. Deze lijnolie bestaat voor meer dan 50% uit Linoleenzuur, 20% Linolzuur, 20% Oliezuur en nog een aantal andere vetzuren. De droging van deze olie is heel traag en maakt rauwe lijnolie vooral geschikt om je kwast in te bewaren.

De droging van een olie, en in principe van elke verf, bestaat er uit, dat de molecuulketens aan elkaar worden geknoopt. Korte, aparte molecuulketens zorgen voor een dun-vloeibare olie. Tijdens het drogen zorgt zuurstof uit de lucht ervoor, dat de aparte molecuulketens zich aan elkaar verbinden tot lange ketens, of -voor een nog sterkere verflaag- tot een dicht netwerk van molecuulketens die allemaal als een net aan elkaar geknoopt worden. Zo’n netwerk is niet meer dun vloeibaar, maar vormt -doordat de lange aan elkaar geknoopte ketens niet meer makkelijk kunnen bewegen- een taaie, elastische verflaag.

Om de lijnolie sneller te laten drogen, wordt ze ‘gekookt’. Dat wil zeggen dat de olie tot ongeveer 200 graden Celsius verwarmd wordt, waardoor de vetzuren aan elkaar verbinden tot langere molecuulketens. Doordat de molecuulketens langer zijn, is deze olie dikker dan rauwe lijnolie en reageert ze sneller met zuurstof uit de lucht: ze droogt dus sneller. Bovendien ontstaat een taai elastische laag die uitstekend op hout hecht.

Om de lijnolie nog wat sterker te maken, kan er een beetje alcohol worden toegevoegd bij het koken, waardoor de lijnolie gedeeltelijk ‘veresterd’. Deze olie droogt nog wat sneller en heeft een betere weersbestendigheid.

(*) Bron: M. van Westerhoven, Ursa Paint, IJmuiden.

De voor- en nadelen

Lijnolieverf verhardt dus, net als alkydhars, door een reactie met zuurstof en doet dat relatief langzamer maar behoudt ondertussen wel de elasticiteit met de ondergrond.  Alkydhars verhardt op dezelfde manier en doet dat sneller maar dàt proces blijft wel doorgaan. Alkydharsverf zal op den duur verglazen of verstenen en na de eerste barstjes zal de verf vroeg of laat gaan brokkelen.

Loop voor de aardigheid eens door het vernieuwde Rijksmuseum. De fenomenale kunstwerken van honderden jaren geleden zijn vrijwel allemaal gemaakt op basis van lijnolieverf.

.

Verf van natuurlijke oorsprong kan ook zonder vervuiling worden gerecycled. Dat kost wat extra inspanning maar levert alleen resultaat op als we dat allemaal doen. Dit laatste en meest belangrijke argument zal waarschijnlijk de meeste weerstand geven en in dat opzicht hebben we nog een weg te gaan.

Nieuwe inzichten lopen zelden synchroon met praktische resultaten.

 

De theorie en de praktijk

Veel van onze wetenschappers zullen erkennen dat er een gat gaapt tussen theorie en praktijk. Op papier is er niets op af te dingen maar het dagelijkse leven verrast op alle mogelijke manieren.

Volgende week neem ik u mee op de ontdekkingstocht van de lijnolieschilder in het dagelijkse leven.


Deel via:

35 reacties op “De lijnolieverf ervaring (1)

 • Harry Bakker

  Ik ben heel nieuwsgierig en ben ook zeer benieuwd naar de resultaten

  Vraag me af of je lijnolie ook toe kunt voegen aan een moderne verf ?

 • Bas Burema

  Dag Harry, Ik adviseer je dat niet te doen en zeker geen rauwe lijnolie. De moderne alkydharsverf is door haar samenstelling toch heel anders dan gekookte lijnolieverf. De vernetting (lees uitharden) verloopt in een verschillend tempo en zou op den duur gebreken kunnen gaan vertonen. Als je het toch niet kunt laten om te experimenteren doe dat dan eerst thuis en heb een beetje geduld want verf is bedoeld om jarenlang mee te gaan. Zakelijke opdrachtgevers weten je ook ruim na de oplevering (en betaling van de factuur) te vinden als er bekende of en onbekende gebreken tevoorschijn komen. Zie hiervoor de vraagbaak over het vergelen van alkydharsverf in een binnen situatie op de site van deze krant. Er zijn positieve geluiden bekend over Owatrololie als vervanger van terpentine maar houdt er rekening mee dat je dat op eigen risico doet en de fabrikant (in worst-case scenario) alle garanties over haar product intrekt. Desondanks complimenteer ik je met je interesse want ook verffabrikanten leren door jouw ervaringen.

  1. Jaap posthuma de boer

   Hallo ik ben als politoerder werkzaam in uk.Ik kook mijn eigen lijnolie maar lijnolie moet ontslijmd worden en ik heb daar zoveel verschillende methodes voor dat ik een beetje in de war ben.
   Waarom wordt lijnolie dubblegekookt?
   Vriendelijke groeten Jaap

   1. Bas Burema

    Jaap, ik heb eerlijk gezegd geen idee wat je bedoeld met dubbel koken van lijnolie en wat je met ontslijmen bedoeld. Een toelichting graag.

    1. Jaap

     Er zijn verschillende methodes om olie the reinigen van dat witte spul, protein.
     Bijv. 1 ltr lijnolie in 4 liter water voor 2 of 3 uur rustig laten koken.
     Nadat het afgekoeld is in doorzichtige fles doen en na een dag of zo zie je tussen het water en de olie dat witte spul.
     Er zijn meerdere methodes.
     Ja, als ik bijv Alback olie koop dan is dat double boiled oil, waarom ja dat was mijn vraag.
     2 websites zijn interessant: the full chisel, en tadspurgeon.
     En een leuke utube video is: boiling oil to scorch a feather.
     Ik ben absoluut geen lijnolie expert maar iedere keer leer ik dat de oude meesters meer wisten dan wij.
     Vriendelijke groeten uit Shrewsbury, uk
     Jaap posthuma de boer

 • Heuvelrug Schilderwerken

  Beste Harry,

  4 jaar ben ik aan het schilderen met bio ecologische en/of de zgn groene verven. Uiteindelijk heb ik voor ROLSMA gekozen omdat deze de meest zuivere lijnolie verf is. In het begin was het wennen, goed je verf verdelen, niet met een roller werken etc. Het is beslist niet waar dat je de lijnolie verf op een zelfde mannier verwerkt als alkydhars verven, het is even experimenteren wat wel en niet kan. Denk maar eens na hoe je liggende delen van een vensterbank of de loopvlakken van een trap wilt schilderen met een thermoplastische verf!? Hoe komt het dat je met ROLSMA lijnolieverf binnen mag schilderen (paleis het Loo wordt binnen met ROLSMA geschilderd) en waarom met Aquamarijn lijnolieverf niet. Het is belangrijk te zoeken naar verschillen in samenstelling en duurzaamheid van lijnolie verven, dan kom je erachter welke verf echt bio based is, zodat je weet wat je aan je klanten verkoopt. De potentiele klanten zijn over het algemeen ook geen doorsnee klanten, kun je je daar niet in verplaatsen, heb je ook een probleem. Deze week verschillende opdrachten in een ecologisch, gebouwde wijk binnengehaald. 4 jaar geleden zijn deze woningen gebouwd en dus ook geschilderd, met een lijnolieverf waar ik de naam maar niet van vermeld. De kozijnen waren gespoten in de fabriek met watergedragen verf, nu na 4 jaar overal onthechting op de kozijnen en op de deuren een verschrikkelijk lelijke waas/sluier vorming (het ene merk benadrukt als je van het ene systeem naar het andere gaat, moet je altijd eerst gronden voor hechting,en er zijn merken die zeggen dat gronden niet nodig is). Moest dus eerst onderzoeken wat de mogelijke oorza(a)k(en) konden zijn. Ik ga er niet verder op in maar het lag volgens mij aan een verkeerd verfbestek en aan een schildersbedrijf die te weinig ervaring had met bio based verf. Het beroerde was dat de klachten van de klant werden weggewimpeld. Het werken met lijnolieverf vraagt vakmanschap, kennis en een andere werkplanning dan je gewend bent.

  Ook zijn er bio based watergedragen verven, denk maar een aan Ula. Belangrijk in deze tijd is dat je je onderscheid. Met bio based verf doe je dat zeker. Echter ga eerst op onderzoek uit voor je er klakkeloos aan begint.

  Met hartelijke groet,

  Ardwie Schoenmaker.

 • Heuvelrug Schilderwerken

  Lijnolieverf kun je mixen met alkydverf. Een 100% hoogglans lijnolieverf bestaat niet! Een lijnolieverf hoogglans kan een mix van lijnolie en alkyd verf zijn. Moet je niet willen is mijn mening. Een 100% lijnolie verf is zijde mat. In de tijd dat er alleen met lijnolieverf geschilderd werd zat er loodwit in, nu mag dat niet meer. Als een pand goed in de verf stond kon dat wel 25 jaar mee. Tja, als je dat vergelijkt met de huidige duurzaamheid van verfsystemen. Een goed 100% lijnolieverfsysteem heeft een duurzaamheid, in gunstig omstandigheden rond de 12 jaar. Je kunt niet helemaal appels met peren vergelijken, maar er zijn raakvlakken met Jotun Demidekk.

  Met hartelijke groet,

  Ardwie Schoenmaker.

 • Irma van Erp

  Goedenavond,

  ik ben op zoek naar de wijze waarop ik bestaand houtwerk dat in het verleden is geschilderd met verf op lijnoliebasis kan behandelen.
  Via google kan ik helaas weinig informatie vinden maar ik kwam dit artikel tegeen, dus wellicht kan mijn vraag hier beantwoord worden.
  Het gaat om de oude plafondbalken in onze woning. Wij hebben de woning (daterend uit 1890) onlangs aangekocht en de verlaagde plafonds verwijderd. De balken en het hout van de verdiepingsvloer, die naar voren kwamen zijn in het verleden geschilderd met verf op lijnoliebasis. Per ruimte is de kwaliteit van het schilderwerk verschillend. Op een aantal delen is het verf ‘afgebladderd’ (mede door hitte van lampen). Nu heb ik de volgende vragen:
  – als ik het goed heb kan de lijnolie niet geschuurd of afgebrand worden. Is er een andere wijze waarop de slechte delen verwijderd/behandeldd kunnen worden?
  – bestaat er een primer om hout dat voorzien is van lijnolie te behandelen en kan ik het hout dan ook met een ander type verf (dan lijnolie) schilderen?

  Ik hoop dat mijn vragen beantwoord kunnen worden.

  Met vriendelijke groet,

  Irma van Erp

 • Heuvelrug Schilderwerken

  Beste Irma,

  Ik zou contact opnemen met ROLSMA.

  groet,

  Ardwie Schoenmaker.

 • Harry Bakker

  Ik heb mijn eigen voordeur kaal gemaakt en 2 x gegrond met lijnolie
  ongv 5% terpentine 5%.
  Daarna 2 x afgelakt ook weer met met het zelfde mengsel .

  Ik ben nu aan het af wachten wat er gaat gebeuren ??.
  Het zit er nu 4 maand op en ziet er goed uit.

 • Heuvelrug Schilderwerken

  Beste Harry en Irma,

  Ga je werken met een natuurlijke al dan niet bio-ecologische verf, ga je verdunnen met een chemisch middel, moet je niet willen! Als je verdunt, doe dat dan met terpentijn. Rolsma is voortdurend bezig zijn verf te optimaliseren, hoef je i.p. niet te verdunnen. De lijnolieverf moet voor je gevoel schraal aangebracht worden, met de kwast, dus niet met een roller en de verf moet goed verdeeld worden. Denk goed aan brandgevaar met open vuur bij het verwijderen van verf op je plafond! Krachtige roterende schuurmachines o.a. van Festool werken vaak ook prima.

  Heb je Rolsma al gebeld? Op hun site staan ook veel adviezen over verfapplicatie!

  Met hartelijke groet,

  Heuvelrug Schilderwerken,
  Ardwie Schoenmaker.

 • eleonora van as

  Hallo,

  Ik heb pas een huis gekocht waarvan de kozijnen in olie staan. Donkerbruin. Ik wil deze echter graag wit hebben. Kan dit met lijnolie? Moet ik de kozijnen dan eerst helemaal kaal schuren?

 • Rachel

  Dag,

  Een vraagje.
  Kan lijnolieverf over watergedragen grondverf geverfd worden?

 • Bas Burema

  Dag Rachel,

  Ik kreeg een melding dat je een reactie had gepost op mijn stukje uit 2013.

  Lijnolieverf kan in principe probleemloos over watergedragen grondverf aangebracht worden als die grondverf een maandje oud is. Dan kan het veilig zonder onthechting verschijnselen. Lijnolieverf behaald wel zijn beste resultaten op kaal hout.

  De lijnolie grondverf dringt dieper in de ondergrond (en hecht daardoor beter) en vormt met de aflak o.b.v. lijnolieverf een compleet systeem. Lijnolie verf verhardt (verglaast) trager dan alkydharsverven en zal eerder verpoederen dan barsten. Hierdoor worden lijnolie verven eerder mat maar de verf blijft langer ‘meewerken’ met de ondergrond. Dit zijn in een zin de belangrijkste pro’s en con’s van lijnolie.

  Lijnolieverf is al honderden jaren oud en heeft als bescherming en verfraaiing niets ingeleverd maar om de glans te behouden zul je vaker moeten schilderen. Dit is een esthetische keuze. Voor de effectiviteit hoef je maar te kijken naar de honderden jaren oude grachtenpanden in de historische binnensteden.

  Als professional maak ik gebruik van verschillende alkydhars- en lijnolie verfsoorten want er is niet zoiets als ‘one-size-fits-all. Maar wanneer een langdurige, flexibele verf in combinatie met een authentieke, natuurlijke uitstraling vereist wordt (en wat extra onderhoud) ben ik blij dat de oude lijnolieverf weer in ere is hersteld.

  Met vriendelijke groet,

  Bas Burema.

  1. Nicky van Tiel

   Beste Bas,

   Ik heb een verftechnische vraag van iets andere aard, en ik lijk er niet direct iets over te kunnen vinden op internet.
   Ik ben bezig met het opknappen van een oude Mercedes bus en helaas hebben deze nogal wat plekjes waar roest kan optreden.
   Nu ben ik onderzoek aan het doen naar de heilzame werking van rauwe en/of gekookte lijnolie op metaal tegen roest.
   Er zijn verhalen die ik heb gelezen om roestgevoelige delen in de lijnolie te zetten, waarbij met name rauwe lijnolie wordt genoemd om de goede werking tegen roest (zou ook veel in de scheepvaart gebruikt worden), maar deze hard niet uit. Gekookte hard sneller uit.
   Nu heb ik dacht ik iemand een keer horen zeggen om een beetje gekookte lijnolie door de verf te mengen om minder last te hebben van roestvorming. Kan dit zo maar? Ik ben verder niet bekend of dit problemen veroorzaakt of reacties teweeg brengt. Er zitten een aantal lasnaden op het plaatwerk die altijd als eerste weer beginnen te roesten vanwege het scheren van de verf op de naden, met name deze plekken wil ik goed aanpakken, wellicht eerst wat pure lijnolie aanbrengen? En na een paar weken de laklaag pas aanbrengen?
   Ik hoop dat u hier goede tips heeft voor het werken met verf en lijnolie.

   Met vriendelijke groet,

   Nicky van Tiel

   1. Bas Burema

    Dag Nicky, leuk dat je m’n blog gevonden hebt en ik kan je vraag ten dele beantwoorden. Gekookte lijnolie (omdat die inderdaad sneller droogt) is zeer geschikt om roest te voorkomen maar de lak voor een auto is van een heel andere samenstelling dan een huisschilderlak. Daar zou ik geen andere producten doorheen mengen.

    Na het behandelen met gekookte lijnolie – en een goede doordroging – adviseer ik je een goede primer te gebruiken die past in het autolak systeem en daarna pas af te schilderen met de geschikte autolak.

    Er is misschien een goede automaterialen handel bij jou in de buurt en die kan je het beste advies geven. Veel succes en ik hoor graag of ik je op weg geholpen heb.

   2. HANS

    1. los zittende roest met dremel wegscuren
    2. Noverox 2x kruislings aan brengen met tussenpose van 24 uur { kwastje NIET in potje dopen, anders vervuild de inhoud met ijzeroxiden }
    Tegenwoordig is ook Restinox te koop.
    3. afdekken met een metaalprimer of hamerslaglak
    4. egaliseren met staalplamuur
    5. 2x in eindkleur aflakken

 • Marijke

  Dag Meneer Burema,

  wij hebben een houten huisje in zuid Frankrijk dicht bij de kust. Het wordt geïsoleerd met een laag geïmpregneerd Vurenhout. Nu is ons geadviseerd het te schilderen met een lijnolie in onze wenskleur.
  vragen: – is de lijnolie beschermend tegen de zeewind ? ( westen)
  – werkt het ook tegen termieten e.d.?
  – moeten we het vaak bewerken voor de glans ?

  alvast hartelijk dank voor uw reactie, groet Marijke

 • Yolande

  Ben opzoek naar donkere lijnolie om mijn antieke tafel te verven. Ze zeggen dat je geen kringen op krijgt. Heeft u advies waar ik die kopen kan en hoe ik het moet doen.
  Mvg y.Rodenburg

 • Hans Zuidema

  Op advies van de oude dorpssmid uit de Waal (Texel) behandel ik al heel lang autos, machines , boten e.d. met gekookte lijnolie,.. het werk super tegen roest en je kan er ook probleemloos al verroest ijzer er mee behandelen,.. Als er vroeger een ijzeren schip van stapel liep ging er onderin (in de biels) waar toch altijd wat zeewater terecht kwam meteen een vat lijnolie dat met het bielswater heen en weer klotste,.. van die stalen schepen varen er na honderd jaar of meer nog veel rond !… Jammer is dat ik nooit een en goede verf of primer heb gevonden die op de gedroogde gekookte lijnolie hecht. Bootlakken in kleur van Epifanes lijken er wel wat op te hechten,…

  1. Bas Burema

   Mooi verhaal Hans. wat je beschrijft is het oude principe van emulgeren van natuurolie in water. (in de keuken doen we het ook dagelijks met olijfolie, water en een beetje azijn om een lekker slasausje te maken) Wanneer de biels in het ruim een keer droog valt verdampt het water en zal de lijnolie diep in het staal dringen en het van zuurstof afsluiten. Dit kan je bij een schip zijn leven lang volhouden en er komt geen schilder aan te pas. Wat mij wel verbaast is dat je geen verf kent die op gedroogde lijnolie hecht want in principe doet elke lijnolieverf of alkydharsverf dat. De hele klassieke verfindustrie is hierop gebaseerd en misschien heb je voor ons nog een toelichting.

 • Janet

  Kan het kloppen dat er in Koopmans ecoleum ook lijnzaadolie in de verf zit? Zoals bij deze artikelen? https://www.verfgroothandel.nl/huisverven/koopmans/perkoleum-en-beitsen.html Als ik daarop zoek kom ik vaak Koopmans tegen. Ik hoor het graag!

  1. Janet, ja, want dat staat er toch op die website.

 • Esko van Hattem

  Beste Bas,
  1) Kun je lijnolieverf (Linseed Oil Paint van Ottossen) met natuurlijke grondstoffen mat (dof) maken? Zo ja, met welke grondstoffen?
  Als dat niet kan.
  2) Is het dan mogelijk om lijnolieverf van Uula Farfoil Finsrood (rood bruin) donker rood (bv. Dark Iron Oxide red – Ottossen) te maken? Zo ja, met welke grondstoffen en mengverhoudingen?
  Alvast hartelijk dank voor je reactie, groet Esko

 • Het hele complexe, duizelende lijn-olie verhaal (riskant met gebruik op doeken omdat het broeen kan en brand kan stichten vanuit de vuilnisbak!) kan vervangen worden door een olie met superieure en veel minder vergelende verflaag. Deze wonderolie droogt binnen een week en heeft een smeergevoel die erg prettig werk. Deze olie is goedkoop (te koop in supermarkt) en direct -rauw dus- bruikbaar. Zij moet in ruwe vorm of verwerkt in verf wel koel bewaard worden en liefst luchtdicht omdat het snel oxideert onder invloed van lucht/licht, hetgen de snelle droging verklaart. Mengen van deze olie kan extreem simpel direct door zuiver (natuur)pigment en de verhouding is geheel vrij naar keuze (hoe meer olie hoe transparanter de verf). Bij deze olie moet de eerste laag schraal ingewreven zijn en wat uitharden en kan de toplaag wat vetter maar dun (economisch ook nog eens). Doffe plekken kan met met katoenen doek uit-olien zoals je een tafelblad opwrijft met olie. Of de toplaag met schellak/alcohol. De naam van deze superieure en dus bevrijdende olie (bevrijdend t.o.v. schadelijke alkyd en verwarrende lijnzaad) is WALNOOT-OLIE. Enorm gewaardeerd door olieverfsschilders door de eeuwen hen! En zalig over de salade met beetje honing en kaas.
  Tot slot:
  Er is geen goede reden te bedenken waarom het niet een populaire ecologische olie is geworden.

 • Rijco

  Hallo

  Hoe kun je gekookte lijnolie het beste van een deur verwijderen?
  Deze moeten namelijk opnieuw geschilderd worden met lak op terpentine basis

  Alvast bedankt

 • Wie weet of de oude Rolsma verf nog ergens te koop is ?

 • Andy

  Moët lijnoilie verf verdurd , met turpentine, en op gezet met en borstel

 • Gert Seldam

  Ik welk al privé, zo lang ik schilder met lijnolieverf. Ik houdt het met de “Friesche” Koopmans verf.
  Vroeger had je van die “bruine” roestig uitziende binnenvaartschepen
  Scheepsverf was duur.. Men bikte het ijzer schoon met een ijzeren bikhamer schoon en da ging er blanke lijnolie op. Deze zat er – zo ver ik nog weet – jaren op en moest weer met een bikhamer er afgehaald worden, voor een nieuwe laag. (met ander woorden ondanks de zeer vochtige 365 dagen per jaar 24 uur in het water liggende ijzeren schip roestte niet. Doe dat maar eens na met moderne lakken. Watergedragen: hoe verzinnen ze het.
  Voeger toen ik klein was, kreeg je zo’n metalen doosje met kleurpoeder vakjes en dan kon je met water er bij een schilderijtje maken. Dat is watergedragen. En dat smeren jullie op je huis? Foei .
  Ik zie het niet anders dat de lijnolielakken verdrongen zijn door moderne lakken: om 2 redenen: 1e de is snel te verwerken en droogt snel, en het verouderd veel sneller dan die lijnolielakken , en dus zo hielden de schilders hun werk en de lakfabrieken hun omzet.
  Gewoon weer ouderwetse lijnolie lak, een natuurzuiver product en je wordt er oud mee.
  Groetjes

 • m.tijsen

  ik wil gronden met 1 laag gekookte lijnolie en daar overheen gronden met sikkens.
  dan 2 keer aflakken met sikkens. kan dit?

 • hans

  Interessant allemaal……ik ben voor een restaurerende organisatie aan het onderzoeken of lijnolieverf het beste is en ik heb al een aardig idee. Verder een tip,,,,ooit mijn voordeur geverfd…zag er strak uit. Na verloop van tijd ging het blazen. Na veel informeren vroeg een echte verfwinkelier mij of het een oude deur is. Ja, het is zeker meer dan 100 jaar oud. ‘Dan zitten er resten op van lijnolie van de lijnolieverf….goed schuren en opnieuw aflakken’…klopt helemaal. Nergens meer last van.

  Is er ook iets meer over de vriendelijkheid voor het milieu te zeggen?

 • M van Bergen

  Rx5 is erg goed tegen roest en aflakken met rx10 die ze op kleur kunnen maken , of alkyd verf op terpentine basis

 • knigge

  vraag – Koopman verf met lijnzaad olie – op een verf op terpentijn basis geschilderd worden buiten?

  1. Peter

   Met de koopmans percoleum kan dat goed. Je kan ook de koopmans gronverf aqua ervoor doen. Ik vind het de beste aqua grondverf die er is.

 • Nico Meerhof

  Gekookte lijnolie. Is dat ook geschikt om de grens tussen glas en verf te behandelen. Ik heb schilderwerk gedaan met rubbol dsa thix waarbij in een enkel geval een stukje ruit is meegeschilderd. Moet dus krabben. Ik heb het idee om die plekken dan met een penseeltje van een klein beetje lijnolie te voorzien ter extra bescherming. Wat denk je?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Olijslager Groep neemt Glas-LinQ over  

Schilderslonen stijgen met meer dan tien procent

Compensatieregeling eHerkenning voor ondernemers verlengd

Eén op de vijf burgers ergert zich aan vaklieden bij hen thuis

‘Afschaffing bpm-vrijstelling slecht voor ondernemer’


Naar archief >