Blog

We zitten allemaal te wachten op de nieuwe I-pad, maar dan voor de schildersbranche, de uitvinding die alles anders zal maken. Die zou wel eens niet kunnen komen, en toch schilderen we over een paar jaar allemaal met I-pads.

Nee, natuurlijk niet! (ik heb een paar zure lezers wier mailjtes ik na zo’n introductietekstje wel kan uittekenen: u zegt dat zo makkelijk: schilderen met een I-pad. Dan hebt u zelf zeker nooit op een steiger gestaan!) Ik bedoel ook niet dat je zo’n elektronisch bordje in de verf moet dopen of als een schilderpalet voor je moet houden.

Wat bedoel ik wel? Nou, dat er een Nederlands bedrijf is dat de grootste robot ter wereld heeft uitgevonden speciaal om vliegtuigen met een printtechniek te schilderen. Enorm dure ontwikkeling, maar de ingewikkelde schilderingen kunnen zo veel sneller en preciezer worden aangebracht met besparing van veel arbeidskracht. Ik weet van een vooruitstrevend schildersbedrijf in het oosten des lands dat ze er serieus naar het ‘printen’ van kozijnenverf gekeken hebben. Al weer even terug.

Wat bedoel ik nog meer? Dat de luitjes van het bedrijf Octo, lees de SchildersVakkrant van vrijdag, met heel veel monnikenwerk de algoritmes van hun neurologische netwerk geleerd hebben gradaties van bladdering van verflagen te herkennen vanaf een foto. Zodat hun computer nu volcontinu, volautomatisch, foto’s van gebouwen in de gaten kan houden en de mate van degradatie van de verflaag realtime kan doorgeven.

En nog? (zoals de Belgen zeggen) Nou, nog dat je tegenwoordig als schilder een schilderproject volautomatisch in je elektronische brievenbus kan krijgen, met je verfbestelling en de reservering van een hoogwerker er al meteen bij en omgeslagen in de te berekenen prijs. Met de complimenten van uw favoriete verfleverancier. Daar zijn ze al ver in en er komt nog veel meer.

En dan? Dan dat alle data en gegevens allemaal door iedereen gedeeld worden en de onderhoudsbedrijven werken alsof ze in dienst zijn van de woningcorporatie en dat niemand dat gek vind en dat je ten alle tijde kunt controleren wat er door wie waarom op welk moment gedaan is: totale transparantie.

De grap is nu nog altijd dat als die verf dan bladdert en als dat dan gedetecteerd, geanalyseerd, in een mjop gevat, berekend en geoffreerd is, alles volautomatisch, dat er dan voorlopig nog altijd een mannetje met een kwast en een pot verf naartoe moet. Of met een rol folie. Of met een rol verf, dat bestaat dus ook al. Of met zijn verfspuit, of dus binnenkort met zijn printrobot. De innovatie sluipt ons leven in en we zien het altijd maar gedeeltelijk aankomen.

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.