Blog

Hoe bedrijfsmatig de branchevereniging van schilders tegenwoordig werkt, merken we wel aan handschoen-gate. Niet meer beginnen bij de kern van het probleem, tijdrovend en energieslurpend en de uitkomst heb je niet in de hand, maar gewoon een oplossing verzinnen met een commerciële partij.

Even hernemen? Het begint bij de verffabrikanten. Die maken zich er namelijk in hun ViB’s en op hun etiketten met een jantje van leiden van af: hun verf moet met ‘de juiste handschoenen’ worden aangebracht, om de schilder te beschermen tegen allerlei stoffen die de huid kunnen aantasten of zelfs in de bloedbaan kunnen komen en zo verwoestend werk kunnen gaan doen in het centraal zenuwstelsel en de verschillende organen.

De wat meer vooruitstrevende schilder droeg al een tijdje handschoenen. Met name na de komst van de watergedragen verven zag je dat opkomen. Kans op eczeem en allergie-intolerantie, namelijk. Maar verder bleef het lang heel stil.
Totdat de Inspectie SZW daar eens werk van ging maken. En werken bezocht waar schilders met helemaal niets aan hun handen stonden te kwasten of met van die katoenen breiwerkjes die tegen niets beschermen. Inspectie de Vib’s erbij pakken, een gooi naar de kwalificering van de stoffen in die verven doen, en concluderen dat al die schilders zich eigenlijk in loodversterkte rubberen riddevuisten moesten laten aanmeten. Van die handschoenen waarmee ze in visafslagen werken en bij de verwerking van giftig afval. En meteen dreigen met stilleggen van het werk en uitdelen van boetes, he?

Nou… daarna had je een heel geharrewar waarbij verschillende partijen nogal woest op elkaar instaken. Daar heeft SchildersVAK.nl en SchildersVakkrant toen een paar uitleggende en rustige verhalen aan gewijd, wat heeft bijgedragen (al zal dat nooit worden toegegeven) aan het bij elkaar komen van partijen: werkgeversclub en inspectie gaan als verstandige mensen met elkaar praten over welke handschoen veilig is bij welk werk en wel zodanig dat de schilder de kwast wel nog tussen zijn vingers kan voelen zitten.

Kijk, en dan verwacht je een traject van normstellingen, opname in arbocatalogi, overleg met de verffabrikanten (om hun Vib’s en etiketten helderder te krijgen), een universele uitspraak en meetmethode door een onafhankelijke organisatie en de aanpassing van de fabrikanten en leveranciers van hun assortiment aan de nieuwe normen (die overigens niet zo nieuw zijn, de bescermingsklassen bestaan al lang, wat nieuw is zijn de afspraken over welke handschoen waarvoor gebruikt mag worden.

Maar dat is dus niet wat OnderhoudNL doet. Ze lanceren een app met een onafhankelijke uitstraling, die via een paar neutraal-uitziende stappen leidt naar een bepaalde handschoen, die direct besteld kan worden bij 1, specifieke leverancier. Iedere gebruiker van de app krijgt nog een kennismakingspakket handschoenen ook. Werelddeal!

Kijk: de firma Wiltec behoort tot de huisvrienden van deze website en van onze bladen. Jonge, frisse mensen met leuke ideeën, mooie producten en interessante innovaties. En OnderhoudNL is al onze huisvriend van voor de tijd dat ze daar Fosag heetten. En die twee zijn zakelijke partners van elkaar, dat snap ik best. Maar voor mijn gevoel wordt hier wel heel eenvoudig een deal gemaakt met een schijn van objectiviteit, die in ieder geval in mijn boekje over niet-marktverstorend optreden door onafhankelijke belangenvertegenwoordigers niet helemaal zo beschreven staat. Maar aan jullie allemaal: veel plezier met je welkomstpakket!

 

Over Jan Maurits Schouten

Jan Maurits Schouten (1965) is getrouwd, 'heeft' twee kinderen. Studeerde aan de Hogeschool Arnhem en de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte voor verschillende vakbladen. Regisseerde bedrijfsfilms. Liefhebbert in de literatuur. Hoofdredacteur van SchildersVakkrant sinds 2000.

Bekijk alle berichten van Jan Maurits Schouten

2 reacties op “De handschoen opgenomen

  1. Bas Burema schreef:

    Als ik je blog lees is jouw standpunt kennelijk: hoe ingewikkelder, hoe objectiever.

    OnderhoudNL denkt: maak een hulpmiddel (app) en geef er een goed voorbeeld bij. (een paar handschoenen)

    Prima spul overigens (want getest) en goed passend in de nieuwe koers: ‘niet lullen maar poetsen’.

  2. Jan Maurits schreef:

    Ik ontmoet over dit standpunt wel meer onbegrip bij mensen waarmee ik het normaal vaker mee eens dan oneens ben, Bas. Ik begrijp de denkrichting wel. Maar wees dan ook duidelijk en noem het de OnderhoudNL/Wiltec pb-middelen app, approved by Inspectie SZW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.