De fiscale kant van de fietsende schilder • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

De fiscale kant van de fietsende schilder


Het is mooi weer en duurzaamheid wordt steeds belangrijker, evenals de persoonlijke gezondheid. Dan ga je denken aan fietsen náár of zelfs voor de zaak. Fietsen op kosten van de zaak is interessant. Er zitten grote fiscale voordelen aan het kopen van een fiets van de zaak.

Investeren in een fiets om mee naar het bedrijf te rijden of anderszins professioneel in te zetten kan heel interessant zijn. Ook voor zzp’ers. Dat leg ik hier onder uit:
Stel je wilt als zzp’er meer bewegen en koopt voor € 1000 euro exclusief btw een fiets. Je rekent dus €1.210 af in de winkel. Dan kun je als zzp’er de € 210 aan btw verrekenen met de te betalen omzetbelasting. De resterende € 1.000 euro is in vijf jaar aftrekbaar als kosten.
Als je uitgaat van een gemiddeld voordeel van zo’n 40 procent aan Inkomstenbelasting over € 1.000, dan kost de fiets waar je in de winkel nog €1.210 voor betaalde, je eigenlijk slechts € 600.

Regels zakelijk fietsen

Deze fiets van € 1000 exclusief btw komt op de balans te staan, mits je kunt bewijzen dat je 10% van de totaal gefietste kilometers zakelijk hebt gereden. Het is wel slim om rittenschema bij te houden om dit – bij vragen – te bewijzen.

Elektrische fiets

Koop je een elektrische fiets, ook dan heb je de voordelen van de BTW en Inkomstenbelasting en kun jer, omdat deze fietsen vaak wat duurder zijn, vaak in aanmerking komen voor Investeringsaftrek en Milieuinvesteringaftrek. De grens ligt boven 2.301 euro.


Vamil – Willekeurige afschrijving milieu-investeringen

Tevens kun je bij de aankoop van een elektrische fiets 75% van de elektrische fiets op een willekeurig moment afschrijven. Meld deze MIA en/of de Vamil wel binnen drie maanden na aankoop bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Belastingvoordeel duurzame investeringen

Tweede Kamer keurt alternatief VAR goed


Naar archief >