Blog

 

In het vaktijdschrift Inside information, een tijdschrift over projectinrichting en (interieur) inrichting, stond dit keer een artikel over de circulaire economie. Heel interessant artikel overigens waarin Eric Wuestman, voorzitter van de Stichting Circulaire economie, toelicht dat er nog een wereld te winnen is voor een werkelijke circulaire manier van denken. Lezen dus. Het zal binnenkort hier  wel te vinden zijn.

De heer Wuestman gaf aan dat het kwartje vroeg of laat zal vallen, te beginnen aan de kant van de opdrachtgever. “Met alle respect, maar de gemiddelde opdrachtgever in bijvoorbeeld het onderwijs weet niets van nieuwbouw. Maar als leek moet hij wel de architect en het adviesbureau aansturen.” Kijk, die problematiek is herkenbaar en speelt zich dus op meerdere fronten af. (Zie mijn vorige blog) Misschien dat we met zijn allen  een handleiding voor de opdrachtgever moeten schrijven, want ook ik hoop dat het kwartje spoedig zal vallen. Misschien dat er een deel mee gefinancierd kan worden met al die gevallen kwartjes.

Het ontbrekende kwartje.

Dat er een verandering van ‘mindset’ in de bouw moet komen zal voor u geen schokkend nieuws zijn, maar dan wel voor het hele kwartje, want dit kon ik in het artikel niet terugvinden. Het artikel was namelijk geïllustreerd met een animatie van een klaslokaal. Dit had de uitstraling van de koeling van de Albert Heijn, maar dan leeggeruimd, alles wit met een paar lichtgekleurde houten accentstrepen. Er zit waarschijnlijk copyright op de animatie, dus die kan ik u niet tonen, maar dit lijkt mij beeldend genoeg. Overigens blijkt uit het artikel niet wie er verantwoordelijk is voor deze illustratie en wat de heer Wuestman hiervan vindt.

Circulair.

Nu vind ik het gedachtengoed van de circulaire economie prachtig en ben van mening dat dit kwartje ook snel moet vallen. Echter als alles volledig circulair wordt ingericht en gebouwd, maar men voelt zich er niet prettig, het is snel visueel gedateerd of biedt geen visueel comfort en welbevinden, dan zal het veel sneller moeten circuleren. Het gevolg hiervan is dat sneller circuleren ook geld verkwist en ons milieu belast . Slopen, afvoeren, verwerken, aanvoeren, nieuw materiaal en ontwerpers die ook niet op de fiets komen. Visueel duurzaam en comfortabel is ook een circulaire kwaliteit waar de bouw doorgaans aan voorbij gaat. Zo heb ik enige tijd geleden een aantal woonkamers voor demente senioren opnieuw ingericht. De kleurstelling  van de vloer was problematisch voor deze doelgroep, met als gevolg dat alles eruit werd gesloopt, terwijl het nog minstens vijftien jaar had kunnen liggen. Make my point!

Kretologie en circulair.

Healing environment is bijvoorbeeld zo’n kreet die te pas en te onpas wordt gebezigd.  Het klinkt inderdaad goed, mooie term en het zou inderdaad geweldig zijn als we de kennis die hiervoor beschikbaar is doeltreffend zouden toepassen. Dit zou veel renovatiewerk en ongemak in de nabije toekomst kunnen voorkomen. Immers als we tot de ontdekking en overtuiging komen dat we deze term ook daadwerkelijk goed dienen vorm te geven en niet enkel moeten bezigen,  dan hebben we nog een wereld te winnen zoals de heer Wuestman stelt.  Zo zie ik op linkedln regelmatig voorbeelden voorbijkomen die niet voldoen aan de visuele kwaliteitseisen van de doelgroep. Ook van gerenommeerde ontwerpbureaus en fabrikanten, die echter wel pretenderen dit te weten en te kunnen. Het wordt echt tijd om de cirkel te complementeren door mens en beleving te implementeren in de opleidingen van de vormgevende disciplines.  Ik ben graag bereid u hierbij van dienst te zijn en nodig u uit om contact met mij op te nemen.

Healing environment, Healing environment, Healing environment, Healing environment, Healing environment, De circulaire economie. Een kritische noot. De circulaire economie. Een kritische noot. De circulaire economie. Een kritische noot. De circulaire economie. Een kritische noot. Albert Heijn, Albert Heijn, Albert Heijn, Albert Heijn, Albert Heijn, Albert Heijn

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.