Blog

De blauwe jurk

8

Nu was het idee om een aantal delen te schrijven over ‘Hoe nodig je uit tot geluk’. Echter ik hoor van veel mensen dat van ze de uitleg die gegeven wordt over ‘de blauwe jurk’ helemaal niets begrijpen. Dus hierbij als tussendoortje een uitleg die u hopelijk wel begrijpt.

 

Ten eerste.

Ten eerste moet ik dan even iets uitleggen over kleur. Je hebt eigen kleuren en geleende kleuren. Eigen kleuren zijn altijd lichtbronnen zoals de zon, een lamp, een kaars, en dergelijke. De kleur van de zon is het absolute witte licht en andere lichtbronnen hebben ieder hun eigen kleur. De een meer gelig zoals een kaars en de ander meer blauwig of zoals met verschillend led en tl licht een geheel eigen kleur. Verder heeft alles wat wij om ons heen waarnemen een geleende kleur.

 

Wat is een geleende kleur?

Als je naar een voorwerp kijkt dan zie je dit voorwerp in een kleur. Nu heeft het oppervlak van dit voorwerp de eigenschap om uit het licht een deel te absorberen en een deel te reflecteren. Als u naar het plaatje kijkt dan ziet u een rood voorwerp. Het oppervlak van dit voorwerp absorbeert dus uit het licht alle kleuren behalve rood. Enkel het rode licht wordt gereflecteerd en wij zien dit dan als rood

wp8b026cdf_05

 

Afhankelijk.

De geleende kleur van een voorwerp is dus afhankelijk van de lichtbron. Voor een juiste kleurweergave is daglicht dus de beste lichtbron. Dit is immers het meest witte licht. Maar als u s ’avonds gezellig thuis zit op de bank met kaarsjes aan, gelig licht dus en u heeft bijvoorbeeld een witte salontafel, dan zou u deze in principe als gelig moeten waarnemen. De gereflecteerde kleur van de tafel is immers afhankelijk van de lichtbron, in dit geval gelig kaarslicht. Toch ervaren wij de tafel als wit. Ons brein past zich dus aan en vertaalt het als een witte tafel.

 

Ons brein.

Via ons oog nemen wij de wereld om ons heen waar. Dit wordt in ons brein dus omgezet tot de wereld zoals wij deze logisch waarnemen. Nog een voorbeeld: op het plaatje ziet u een wit stilleven. 

WitStilleven.kl.1.

Echter als we dit omzetten in een kleuranalyse dan zien wij dat er alle kleuren gebruikt zijn behalve wit. Dit kan ook niet, want dan heb je een plat vlak. Dat ons brein dit toch als een wit stilleven waarneemt noemen we kleurconstante. Ons brein transformeert dus de visuele informatie tot een begrijpelijk beeld. Dit is noodzakelijk omdat anders de wereld om ons heen erg verwarrend zou zijn.

 

Optisch bedrog.

We kennen veel voorbeelden van optisch bedrog. Zoals het plaatje hieronder waar het grijze vlakje ik het witte vierkantje donkerder lijkt dan in het zwarte vierkantje. 

Zwart,wit,grijs.

Het grijze vlakje is echter in beide gevallen dezelfde kleur grijs. Dat het lichter of donkerder lijkt komt door de zwarte of witte omgevingskleur. Doordat ons brein de omgevingskleur anders invult, meer blauw of meer gelig, interpreteren we de kleur van de jurk anders.

 

De jurk.

Zoals ik al schreef vertaalt ons brein de foto in een kleurbeeld. De kleur die wij waarnemen wordt dus bepaald door de kleur van de omgeving, het omringende licht en de manier waarop ons brein dit interpreteert.  Het kan dus zomaar zijn dat als u de omstandigheden verandert, door bijvoorbeeld de afbeelding buiten op uw mobieltje te bekijken, de kleur van de jurk ook zal veranderen.  In wezen houdt ons brein ons dus voor de gek. En het brein van iemand anders kan de foto anders interpreteren.

 

Het is uiteindelijk de foto, de manier waarop deze belicht is, die ons brein triggert om dit in een kleurbeeld om te zetten, waarbij ons brein de omgevingskleur zelf invult. Deze omgevingskleur kan het brein van een ander dus anders invullen. Nu zult u zich misschien afvragen waarom dit dan wit en goud wordt. In het onderstaande plaatje is met fotoshop de foto overbelicht. En zien we wit en goud. De jurk is echter blauw met zwart.

 

Indien je onder andere lichtomstandigheden een foto maakt van deze jurk dan zullen wij deze gewoon als blauw met zwart ervaren. Naarmate wij in mindere mate een beroep doen op ons brein om de lichtomstandigheden in te vullen ervaren wij het beeld eenduidiger. Nu moet ik wel zeggen dat ik nog niet eerder een foto ben tegengekomen waarvan de meningen zo verdeeld zijn. Hij is wel uniek in zijn soort.

 

Als gevolg van al deze commotie schijnt er inmiddels een run te zijn op deze jurk. Mocht u de jurk ook graag willen hebben, bedenk dan wel, dat als u de jurk draagt de omgevingsomstandigheden zodanig zullen zijn dat echt iedereen, tenzij je kleurenblind bent, de jurk als blauw met zwart zal ervaren.

img2

Over Marijke van Loon

Marijke van Loon is zelfstandig gevestigd kleur- en belevingsspecialist (www.marijkevanloon.nl  www.vanloonkleuradvies.nl) en aangelsoten bij de Stichting Kleurenvisie, voorheen de Nederlandse Vereniging van Kleurenstudie (NVVK) Zij adviseert particulieren, architecten, onderhouds- en schildersbedrijven, maar voornamelijk gemeenten, instellingen en corporaties op het gebied van kleurgebruik in het in- en exterieur. Van Loon ziet 'kleur als visueel geluid'. Zij geeft workshops in kleur, kleurpsychologie en beleving. Marijke geeft regelmatig lezingen over Kleur, mens en beleving.

Bekijk alle berichten van Marijke van Loon

8 reacties op “De blauwe jurk

 1. Doret Schulkes schreef:

  Mooie uitleg weer Marijke!

 2. Marijke van Loon schreef:

  Dank je wel Lorette voor je mooie compliment

 3. Marijke van Loon schreef:

  Dan je wel Doret.

 4. Wilma Bouwman schreef:

  Dank Marijke voor jouw technisch toegankelijke belichting op dit bijzonder – contrastrijk? – kledingstuk.

 5. Kars Klok schreef:

  Ik heb de ervaring, dat mensen met bruine ogen de kleur anders zien (voelen,beleven), dan mensen met blauwe ogen. Ik heb de proef op de som genomen en het blijkt, dat wel degelijk de verschillen sterk naar voren komen met deze jurk. Blauw ziet meest goud / geel, bruin gaat uit van blauw / zwart. Gaarne reactie van degene, die mijn idee onderschrijven.

 6. Eddy van 't Ende schreef:

  Boeiend om opnieuw te ervaren welk een geweldige invloed kleur heeft op ons dagelijks leven.
  Bedankt voor je heldere uitleg.

 7. Marijke van Loon schreef:

  Allemaal hartelijk dank voor jullie complimenten

 8. Martin Wind schreef:

  Dag Marijke;

  heel inspirerend;respect hoe je alles bondig en vakkundig overdraagt!
  Wat je hier beschrijft is de basis van onze relatieve momentele wereldwaarneming.
  Heel herkenbaar vanuit mijn fotografieactiviteiten.

  Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.