De Dag van de Bouw valt onder de imago-campagne ‘De bouw maakt het’, waarmee men laat zien hoe belangrijk de bouw en infra is. Een nevendoel is om bezoekers voor een baan in de sector te interesseren. De Dag van de Bouw blijkt al jaren een publiekstrekker. Zo bezochten dit jaar zo’n 55.000 bezoekers ruim 160 bouw- en infraprojecten.
Al lezend ging bij mij een belletje rinkelen: is de tijd niet rijp voor een ‘Dag van de Schilder’? Het imago van onze branche kan immers beter. Veel mensen, waaronder vooral ook jongeren, hebben een scheef en stereotiep beeld van het schildersvak en willen daarom niet in deze sector werken. Onbekend maakt onbemind.
De vraag naar capaciteit in de schilders- en onderhoudsbranche is dan ook groot. We moeten ervoor zorgen dat we een aantrekkelijke sector zijn en de buitenwereld duidelijk laten zien dat schilderen een afwisselend en verfraaiend beroep is, waarmee je een goede boterham kunt verdienen.
Laat daarom jaarlijks tijdens de Dag van de Schilder op locatie schilders in actie zien die de meest uiteenlopende klussen uitvoeren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan fraai restauratiewerk in een kerkgebouw, spuitapplicatie op een nieuwbouwproject, glaszetten ten behoeve van verduurzaming, interieur styling met behang, houtrotsanering bij buitenschilderwerk, letterschilderen enzovoort.
Zaak is om – naast nieuwsgierige bezoekers – ook (vmbo-)scholen uit te nodigen. Wie de Dag van de Schilder zou kunnen organiseren? OnderhoudNL ligt het meest voor de hand. Het event zou een prima aanvulling zijn op hun meerjarige campagne ‘Wij Onderhouden van Nederland’ die de schilders- en onderhoudsbranche beter zichtbaar moet maken én helpt om openstaande vacatures te vervullen.
Sigma Coatings heeft al sinds “jaar en dag” een nationale schildersdag.
Dit is jaarlijks de eerste woensdag van april dacht ik.
Dan worden zoveel mogelijk schilders in het zonnetje gezet, buiten en op de winkels.
Wijzonol en Sikkens hebben dit inmiddels gekopieerd met vergelijkbare dagen, andere slogan.
Wellicht dat het als branche op 1 dag samen met onderhoudNL een groter impact zal hebben.
Anderzijds zijn het nu dus drie dagen in het jaar, omdat de leveranciers het apart van elkaar doen.