Blog

Een paar maand geleden is de foyer van het Grand Theater in Groningen opnieuw ingericht door Melle Koot, interieur- en meubelontwerper. Zijn ontwerp had een hoog Cradle2Cradle gehalte. Afgelopen woensdag, tijdens de Urgenda regiotour Groningen, was ik even weer in het Grand en het was goed om te zien en te horen dat het ook echt werkt!

Inspiratie

Melle Koot  is net als ik geïnspireerd is geraakt door Cradle2Cradle  en hij is één van de eerste geaccrediteerde C2C ontwerp-consultants. Melle’s inspiratie ligt bij sustainable/duurzaam ontwerp en -materialen, het Cradle2Cradle principe, hergebruik van materialen, fairtrade, het gebruik van natuurlijke en innovatieve materialen. Zijn ambitie was om een openbare ruimte zo duurzaam mogelijk in te richten. Bij de foyer van het Grand Theater greep hij zijn kans.

 

Ontwerp

Melle zegt op zijn site: "In alle aspecten van dit project is gezocht naar de meest verantwoordelijke werkwijze en grondstoffen en veelvuldig geïnspireerd door Cradle2Cradle.

Een serie tangram tafels uit verschillende materialen vormen het hart van de nieuwe inrichting; elk tafelblad is van een ander materiaal, o.a. geperst soja, inlands perenhout (uit Melle’s eigen tuin), leisteen (uit een biljarttafel), een grasmat en linoleum.

De Ambrozijn stoelen  zijn ook volledig geïnspireerd door Cradle2Cradle. Voor de verbindingen in het frame is geen lijm gebruikt. Hierdoor kan het frame altijd uit elkaar worden gehaald zodat alle onderdelen vervangen kunnen word en/of gerepareerd. Tevens kunnen alle onderdelen/bouwstoffen na het afdanken terug in de ecologische of technische kringloop. Het frame is uit verschillende soorten inlands hout en resthout gemaakt, de bekleding is van vilt, de voering en het garen van hennepvezel.

De bekleding van de bar met hennep is een duidelijk voorbeeld van een experiment in dit pilot project, het is geen gangbare keus vanwege de beperkte levensduur. Maar aangezien je het hennep simpel kunt vervangen en het dan kan worden teruggegeven aan de natuur is het wel toegepast. Het materiaal blijkt echter door het gerbruik alleen maar mooier te worden, wat als een duidelijke meerwaarde wordt ervaren".

Voor het schilderwerk hebben we samen gezocht naar een zo duurzaam mogelijke oplossing. Op de houten en metalen delen is natuurverf toegepast en de wanden zijn geschilderd met een luchtzuiverende muurverf.

Plantenwand Foyer Grand Theater Groningen

"Ook is er is verticale tuin gemaakt in de foyer boven de bar, deze zal bijdragen aan een optimaal leefklimaat in de foyer".

 

Het werkt!

En het heeft allemaal gewerkt: Naast het feit dat de ruimte er prachtig uitziet belasten de eerlijke materialen de binnenlucht nauwelijks; de luchtzuiverende muurverf en de verticale tuin maken het helemaal af.

Urgenda Regiotour Groningen

Tijdens het bezoek aan het Grand Theater van duurzaamheidsaanjager Urgenda aan de regio Groningen vertelde een enthousiaste theater-medewerker dan ook dat de lucht aanmerkelijk minder bedompt en zelfs frisser was geworden in de foyer. Al met al een heel geslaagd project!

Over Roelof de Vries

Roelof de Vries is directeur-eigenaar van het middelgrote schilders- en onderhoudsbedrijf Schilders de Vries in Groningen. Zijn bedrijf won in 2010 de prijs voor meest duurzame onderneming van Groningen. Het werken vanuit de principes van de Circulaire Economie is zijn passie. Zo was hij een van de oprichters van duurzaamheidsplatform van onderhoudsbedrijven Fareno. In zijn blog schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Bekijk alle berichten van Roelof de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.