Blog

Vandaag gun ik jullie een kijkje in de keuken die trainen heet. Ik heb fantastisch werk, maar soms zit het echt niet mee. Dan komt de wet van Murphy ‘Anything that can go wrong, will go wrong’ hinderlijk dichtbij.

Missers zijn niet de leukste onderwerpen om over te schrijven maar ook hier geldt: ‘toen ik besloot mijn fouten te accepteren, begon ik er pas echt van te leren'(Christianne Ridderbeekx).
Het gebied waarin ik train gaat over mensen en hun gedrag; ook wel ‘soft skills’ genoemd. Als mensen hun werk anders doen dan verwacht, dan kunnen mijn trainingen uitkomst bieden. Hoe precies die trainingsdoelen te bereiken wisselt per training. Maar ook de vorm waarin ik de trainingsdoelen verwacht te behalen wisselt regelmatig. (In een volgend blog hierover meer)

Onder controle

Nieuw in ons pakket trainingen is de Pubquiz Toolboxmeeting, een mooie manier om in korte tijd op luchtige, interactieve manier de vrij taaie lesstof over veiligheid, gezondheid en milieu, effectief voor het voetlicht te brengen. De groepen variëren van 20 tot 100 deelnemers. We hebben hiervoor de beschikking over een uitgebreide geluidsinstallatie: twee draadloze microfoons; een mengtafel; twee geluidsboxen; ondersteunende muziek; bijbehorende software en visuele hulpmiddelen. Daarbij hebben we de aankleding in pub-stijl en natuurlijk de beameropstelling met laptop, zodat de vragen voor iedere deelnemer duidelijk zichtbaar zijn.

Alles onder controle…

Recentelijk mocht ik samen met een collega/veiligheidsdeskundige in het noorden van het land een Pubquiz Toolboxmeeting verzorgen. Als trainer bereid je je goed voor en heb je alles onder controle. Het is mijn werk om het ‘spel met de deelnemer’ zo goed mogelijk uit te voeren zodat transfer (het geleerde wordt ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast) zal plaatsvinden.
Bij de Pubquiz Toolboxmeeting komt er zoals je las, een extra element bij: de techniek en nadat ik de toolbox al meerdere keren gedraaid had, dacht ik inmiddels wel te weten hoe de hele installatie moest worden aangesloten.

Stressbestendig

Drie kwartier voor aanvang van de toolbox zat de zaal al vol met opgewonden deelnemers, ik was nog druk doende met het aansluiten van de kabels. De microfoons deden niets; het geluid via de boxen weigerde; de PowerPoint met vragen werd ter plekke nog aangevuld met een YouTube filmpje door onze opdrachtgever, maar was er geen netwerk beschikbaar en het filmpje laten zien was onmogelijk…
Donderwolken worden dan langzaam zichtbaar op mijn gezicht en het liefst zou ik ter plekke in rook opgaan, maar: ‘The show must go on’.
Met kunst en vliegwerk en extra ondersteuning van de opdrachtgever is de muziek uiteindelijk geïmproviseerd versterkt en moest ik zonder microfoon een tikkeltje harder praten om voor iedereen duidelijk hoorbaar te zijn. Ik ben ter plekke vijf jaar ouder geworden.

Veilig en gezond werken kan boeiend zijn

Uiteindelijk hebben maar weinig deelnemers iets gemerkt en het was een hele zinvolle bijeenkomst. De opdrachtgever: ‘Normaal zijn ze bij een Toolboxmeeting direct uitgecheckt, maar nu zijn ze de hele tijd geboeid bezig geweest met hun eigen veiligheid en gezondheid!’
Alles vóór zijn is onmogelijk maar dit gebeurt mij hoop ik nooit meer. Elke aansluiting is nu eindeloos veel keren gecheckt en getest, niets is meer aan het ‘toeval’ overgelaten.
Want, oh wat kan een mens zich ongelukkig voelen!
Het is maar goed dat ‘Murphy’ na verloop van tijd uitgewerkt is.

Over Wilbert Teunissen

Wilbert Teunissen (1957) is een Bedrijfsadviseur en communicatietrainer bij Savantis. Hij adviseert bedrijven over hun opleidings- en ontwikkelingsvraagstukken. Hiernaast verzorgt Wilbert trainingen op het gebied van ‘soft skills’. Denk hierbij aan: Coachend leiderschap voor de voorman/teamleider, Klantgericht werken en Praktijkopleider.

Savantis is gevestigd in Waddinxveen en verzorgt trainingen voor o.a. de schilders- en onderhoudsbranche.
www.savantis.nl/training of w.teunissen@savantis.nl

Bekijk alle berichten van Wilbert Teunissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.