Cling-On! • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Cling-On!


Gelukkig zijn ze er nog. Die vakbroeders die niet gaan zitten wachten maar zelf het initiatief nemen. En het dan meteen grondig aanpakken ook. Frank Michielsen is er zo een. Tijdens het aangename gesprek aan onze eetkamertafel word ik met gepaste trots ingewijd in de ontstaansgeschiedenis van de Cling-on!
 

Gelukkig zijn ze er nog. Die vakbroeders die niet gaan zitten wachten maar zelf het initiatief nemen. En het dan meteen grondig aanpakken ook. Frank Michielsen is er zo een. Tijdens het aangename gesprek aan onze eetkamertafel word ik met gepaste trots ingewijd in de ontstaansgeschiedenis van de Cling-on!

De oplettende lezer weet al dat het over de nieuwste kwast voor schilderend Nederland gaat. Collega Hein van Gennip van onze SchildersVakkrant heeft er in de laatste editie op pagina 10 een drie kolommen artikel aan gewijd.

 

De volgers van de discussies op LinkedIn wisten al dat Frank een keer op bezoek zou komen en vandaag, een aangename februari zaterdagochtend, is het zover. De rit van Bergen Op Zoom naar Geldrop is geen beletsel. Een licht grijzende, casual geklede, met modern stoppelbaardje rond de kaken, middenveertiger stapt ongedwongen in onze huiskamer. Met vier doosjes onder de arm.

 

In 2006 heb ik vier weken door Nieuw Zeeland gereisd en dat is voor Globaltrotters altijd een goed begin van een gesprek.

 

In ‘Down Under’ (Australië en Nieuw Zeeland vallen voor Europeanen onder dezelfde categorie) wordt al tientallen jaren met watergedragen verf geschilderd. Binnen én buiten. Ze werken daar  met nylon kwasten en hebben inmiddels een mooie reputatie opgebouwd.

 

Ad Blommerde, een goede vriend van Frank uit Nieuw Zeeland, is bij een bezoek in Nederland ook verbaasd dat wij nog met ronde, varkensharen kwasten, watergedragen verf proberen aan te brengen. Maar ook onze synthetische kwasten komen niet in de buurt waaraan zij gewend zijn.

 

Even daargelaten dat wij, Nederlandse schilders, als enigen weer geen raad weten met de all-over-the-world gebruikte platte kwasten. Eigenheimers als we zijn.

 

Maar de crux zit hem uiteindelijk in de kwastharen. Watergedragen verf verwerkt heel anders dan synthetische. En dan is het logisch dat je de kwast daarop aanpast. De kruisbestuiving tussen de Nieuw Zeelandse expertise en het Nederlandse ambacht levert een verrassend resultaat op.

 

Waaruit de verschillende onderdelen bestaan en hoe ze gemaakt worden kun je uitgebreid bewonderen op de site van Cling-on! Lees vooral de tips. 

 

Maar daar staat niet hoe Frank aan de naam is gekomen. Een combi van Nederlandse en Nieuw Zeelandse humor. Het gesprek tussen Frank en Ad, ergens in Nieuw Zeeland, komt ineens op oude tv series. Frank herinnert zich de Klingons uit Startrek met hun geribbelde voorhoofd en hun lange bossen haar. Ad schiet in de lach. Weet je wat een cling-on bij ons betekent? Een dingetje wat aan de haren van de hond zijn achterste blijft hangen. Van die hardnekkige vastbijters.

 

Lange tijd later wanneer de kwast zijn eindstadium nadert heeft Frank de naam aan de kwast gehangen. Want wie hem eenmaal heeft vastgehouden laat hem niet meer los.

 

Natuurlijk heb ik hem diezelfde middag nog uitgeprobeerd. De iets dikkere steel ligt lekker in de hand en het besnijden gaat door de platte bles moeiteloos. Evenals het schoonmaken: door de speciaal gecoate haren "valt’ de verf in het emmertje heet water. Heel even naspoelen en klaar is Kees.

 

Ik klop weer wat Nova Satin in de kwast. In een plastik zakje knijp ik hem vacuüm en klaar voor gebruik leg ik hem in mijn bestelbus.

 

Die ga ik deze week nog vaker gebruiken.


Deel via:

1 reactie

  • Jan Koster

    Wel een wat late reactie. Maar ja beter laat dan nooit. Het is ook raar dat er niet eerder reactie,s hier zijn geplaatst. Want eindelijk hebben we eens een kwast in ons assortiment waar we al zolang op hebben gewacht. Was bij het schilderen met watergedragen verf al tijd al het probleem welke keus moet ik nu maken met mijn kwasten. Dat probleem is echt voor altijd opgelost met deze geweldige Cling- On Kwasten.
    Natuurlijk zijn ze wat duurder als de normale schilderskwast.. Maar hallo je hebt er dan ook wel wat voor. Eindelijk weer met plezier kwaliteits schilderwerk maken.

    En een geheimpje. Ook met een oplosmiddel houdende verf is het een geweldige kwast.

    Meer ervaring uitwisselen. Jan Koster Renohoutrotherstel 0620217930


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven

Ook Caparol binnenkort in gerecyclede verfemmer


Naar archief >