Ga naar hoofdinhoud

Centraal station Arnhem is de moeite waard om eens te bezoeken.


Het Centraal station in Arnhem, ontworpen door Ben van Berkel van UN studio werd op 19 november 2015 Officieel geopend. Het was een gigantisch project. Op 1 oktober 2006 werd er een tijdelijk station geopend, in 2007 werd begonnen met de sloop van het oude station en uiteindelijk 8 jaar later kan Arnhem zich de gelukkig prijzen met dit iconisch station.

Duur, maar iconisch.

Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Zo liep onder andere het budget op van 65 naar 90 miljoen. Alleen al de kosten voor de  naamsverandering waren tussen de 5 en 800.000 euro. Raar hoog bedrag voor een naamsverandering zult u denken, maar alle visuele uitingen, fysiek en digitaal, moesten hierop worden aangepast. Uiteindelijk, op de valreep, betaald door NS en Pro Rail. Ook werden er mijnwerkers uit Oost Europa ingezet om een wal handmatig af te graven. De wal liep namelijk vlak langs een flatgebouw en graafmachines zouden hier teveel schade aanrichten. Al met al een moeilijk, kostbaar en logistiek ingewikkeld traject om dit station te realiseren.

De bouwers.

Ook bouwkundig was het een enorme uitdaging. De organische vormen die het karakter van het station bepalen, er was geen bouwer die zich hieraan waagde. Het oorspronkelijk ontwerp is ontworpen in beton, maar een dergelijke complexe bekisting, hier wilde niemand zijn handen aan branden. Uiteindelijk werd er een scheepsbouwer aangetrokken die gespecialiseerd is in dubbel gekromde vormen. Het werd dus geen beton, maar staal. Zelfs Ben van Berkel is er uiteindelijk heel blij mee. De vormentaal van het station is weliswaar hetzelfde, maar door beton zou het log en zwaar ogen. Veel licht zou geabsorbeerd worden en door de matte textuur van beton zouden de mooie organische vormen een doods karakter hebben gekregen.  Nu, in staal uitgevoerd, is het een visueel feestje.

Op bezoek.

Altijd leuk om een mooi project te bezoeken. Zelf was ik hier enige tijd geleden met een groep genaamd Creatieve Kruisbestuiving. Een diversiteit aan bouw gerelateerde ondernemingen maakt hier deel van uit en de naam zegt het al, creatieve kruisbestuiving is leren van elkaar, wat impliceert dat je ook nieuwsgierig bent naar de expertise van je medekruisbestuivers. Een kleurspecialist kende ze nog niet, maar inmiddels ben ik al met Paul van Olden van Architectenburo VOM en Geron Verdellen van Veluwezoom Verkerk, een onderdeel van Volkers Wessels, leuke projecten aan het realiseren, maar dit terzijde en terug naar Arnhem Centraal.

Geen kleur.

Tijdens het bezoek met dit illustere gezelschap zei een van hen tegen mij: “Jammer voor jou, maar aan kleur is hier niet zoveel te beleven.” Ik keek hem waarschijnlijk een beetje wazig aan. Het leek wel ‘Ik zie wat jij niet ziet’. Ik zag overal kleur. Ook al was het midden op de dag terwijl de zon volop scheen zag ik prachtige gekleurde lichtreflecties in de metalen gekromde vormen. Juist door het gebruik van metaal, in plaats van licht absorberend en doods beton, was dit een visueel subtiel kleurrijk melodisch feestje, dat steeds vanuit een ander standpunt prachtige variëteiten tevoorschijn toverde.

Een tussenstap.

Lang geleden gaf ik les in creatieve vakken en kunstgeschiedenis bij het Volwassenonderwijs. Een aspirant leerling kwam vragen of ze na deze opleiding ook les kon geven.  “Nee, dan moet je nog vier jaar studeren.” was mijn antwoord. Zij was heel teleurgesteld en vroeg zich af wat ze er dan aan had. Ik antwoordde daarop: “Als je Frans gaat studeren en je gebruikt de taal een aantal jaren niet, dan verleer je het. Als je hebt leren kijken dan heb je daar de rest van je leven iedere dag plezier van.”  Zij was een van mijn beste leerlingen.

Ik zie wat jij niet ziet.   

Natuurlijk heeft iemand zoals ik altijd een fototoestel bij zich. Hieronder ziet u dan een aantal foto’s met een kleuranalyse. Wie nu nog durft te beweren dat Arnhem Centraal kleurloos is, is stekeblind. Op de foto boven staan twee foto’s naast elkaar. Zelfs als je een of twee stappen opzij zet zie je een verschuiving van de kleurmelodie. Ik heb in ieder geval van genoten en ik ben ervan overtuigd dat u ook veel kleur zult zien als u de volgende keer op Arnhem Centraal bent. Ik ga nog eens in de avond, omdat ik heel benieuwd ben hoe het er dan uitziet, in kleur!

1    1a.

2    2a.

3    3a.

4    4a.

4b.


Deel via:

2 reacties op “Centraal station Arnhem is de moeite waard om eens te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >