Ga naar hoofdinhoud

Capaciteitskoper


Dat de bouw verandert is voor u geen nieuws, maar het heeft wel gevolgen voor de waarde van een bedrijf. Dat kan soms van koper tot koper verschillen, afhankelijk van zijn interesse.

In mijn verkoopportefeuille zit een mooi vastgoedonderhoudsbedrijf dat voornamelijk werkzaam is in de regio Amsterdam, met een omzet van ongeveer twee miljoen euro en tien personeelsleden. Het bedrijf werkt voornamelijk voor professionele opdrachtgevers en het resultaat is prima.

Na de eerste verkenning van de markt waren er al drie kandidaat-kopers voor het bedrijf en dat leidde al snel tot een kennismakingsgesprek tussen koper en verkoper. Eén van de kandidaat-kopers (een middelgroot onderhoudsbedrijf uit het midden van Nederland) kwam ook op de koffie.

Ik bespaar u alle details, maar op een bepaald moment zegt de koper ‘Ik weet exact wat dit bedrijf nu waard is’. Met verbazing keek ik de man aan, want hij had nog geen enkel financieel of ander gegeven van het bedrijf ontvangen. Spontaan ging hij verder met ‘Eigenlijk heb ik op dit moment te veel werk in Amsterdam en daarom heb ik geen interesse in de klanten van het bedrijf. Maar wel in de mensen van het bedrijf. De waarde is vijfduizend euro per vakman en tienduizend euro per UTA-medewerker en daarom is de waarde ook gemakkelijk vast te stellen’.

Is dit nieuw voor ons al ervaren overnamespecialist in de bouw? Neen, zodra het ontzettend druk wordt in de bouw en er geschreeuwd wordt om mensen komen er veel capaciteitskopers op de markt. Deze kopers zijn dus alleen op zoek naar mensen. Alle ‘goodwill’, omzet of de orderportefeuille vertegenwoordigen voor hen geen enkele waarde.

Maar ook strategische kopers zullen niet de hoofdprijs willen betalen voor een bedrijf. Want zij realiseren zich ook dat de bouw in één half jaar kan ‘omdraaien’. De oude kreet van zeven magere jaren en daarna weer zeven vette jaren is absoluut geen gegeven meer in de Nederlandse markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


BusinBedrijf.nl wordt Vehikit

Nu te zien: voorselectie Nationale SchildersVakprijs

OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Duurzame inzetbaarheid financieren met MDIEU-subsidie

Schilderstudenten trainen met virtuele verfspuit


Naar archief >