Blog

Canadese Acrylaat Beits

4

Er wordt wat afgesleept met verf tegenwoordig. Niet alleen van hier naar daar maar ook andersom. Van de woning waar ik deze week het schilderwerk opnam was de nok betimmerd met Western Red Cedar. Mooi hout maar bij nadere inspectie bleek de mooie oranje kleur niet van het originele hout maar veroorzaakt door een gammel dun laagje poeder dat vijf jaar daarvoor als watergedragen beits was aangebracht. De buurman had er gelukkig nog een blik van.

Olympic Acrylic Latex Stain
Staat er op het blik en op het etiket nog eens het kleurnummer, de aanmaakdatum (10-02-2010) en de leverancier. In dit geval Leegwater Paints & Stains. En dan ga ik even googelen. Ik weet al dat onze trans-Atlantische vakbroeders vrijwel alle watergedragen verven latex noemen, terwijl wij daaronder muurverf verstaan en een stain is een transparante beits.
IMG_5269
Het telefoonnummer van Leegwater staat ook op het blik dus die bel ik eerst maar eens. Ik krijg projectmanager Marc aan de lijn en die is zo vriendelijk mij te vertellen dat deze beits uit Canada is geïmporteerd van de fabrikant Sansin. Na ons korte gesprek stuurt hij mij een email met het technisch datablad maar niet nadat hij vertelde dat deze verf niet meer geleverd wordt.

Daar kan ik mij iets bij voorstellen want op het informatieblad staat dat deze watergedragen beits beter niet op cedar-, merbau- of eikenhout gebruikt kan worden vanwege de agressieve inhoudsstoffen van deze houtsoorten en die daardoor voornamelijk verkleuringen veroorzaken. Maar waarom deze beits na vijf jaar in poeder verandert staat er niet.

Sansin.com
Sansin is een verffabrikant uit het plaatsje Strathroy in Ontario, Canada en heeft zich toegelegd op het produceren van watergedragen houtbeschermingsmiddelen in alle soorten en maten.

De website is een fraai staaltje marketing waarbij het ballonnetje van beloftes al in de eerste zin van het kopje ‘About Sansin’ een klein lekje vertoont:

Sansin is the global leader in environmentally-friendly wood protection. Since 1986, we’ve been focused on creating the best performing, most beautiful water-borne wood finishes in the world.

Sinds 1986 dus. Wow man, da’s snel voor een marktleider. De Apple en de Google van de verfindustrie dus.

Leegwater
De verkoper van het blik heet Leegwater Houtbereiding bv en hun website ronkt al net zo lekker als die van Sansin want Leegwater verduurzaamt niet alleen het bouwen in hout maar ‘keert ook de keerzijde van hout.’ Na het bedenken van deze tekst heeft de copywriter zeer waarschijnlijk een fles champoepel laten ploppen.

Als ik het adres van deze organisatie google zie ik op Google-maps een loods, twee bijgebouwtjes en een achttal auto’s aan de rand van een industrieterrein in het Noord-Hollandse Heerhugowaard. Alle uiterlijk kenmerken van een goed ingericht timmerbedrijf. Ze hebben zelfs nog een dochterbedrijf, EcoWoodpainting in het nabij gelegen dorpje Opmeer. Zij zijn weer specialisten in het coaten en bewerken van al uw hout- en plaatmateriaal.

Dit dochterbedrijf huist, volgens de foto van die website in een enorm, modern bedrijfsgebouw en het billboard op die foto laat geen twijfel bestaan wie daar de baas is. Merkwaardig dat de dochteronderneming veel beter behuisd is dan het moederbedrijf en even verder zoeken leert dat hier een gefailleerd bedrijf heeft gezeten en de curator waarschijnlijk heeft besloten om de boedel in blokjes onder te verhuren want nu pas valt dat gefotoshopte billboard van de website op.

What the hack
Wat heb ik met al mijn research nu aangetoond? Weinig tot niets. Alleen dat wanneer je naar aanleiding van poederende verf op je zoektocht veel marketing bla-bla tegenkomt die net iets teveel overeenkomsten heeft met de beloofde kwaliteit van de verf.

N.B. van de schrijver:
Het door mij onderzochte project is bij lange na niet maatgevend voor de genoemde bedrijven – er kunnen nog andere factoren meespelen – maar om een goede communicatiewet aan te halen: je kunt de eerste indruk nooit weer overdoen.

Over Bas Burema

Bas Burema (1957) is al veertig jaar schilder. Precies dit jaar heeft hij 25 jaar zijn eigen bedrijf. Burema is bewust OZP'er: Ondernemer-Zonder-Problemen. Hij volgde Mavo, Havo en Pedagogische Academie en haalde zijn schilderspapieren tussen de bedrijven door. Bas Burema schrijft in zijn blog over zaken waar de schilder van dag tot dag mee te maken heeft.

Bekijk alle berichten van Bas Burema

4 reacties op “Canadese Acrylaat Beits

 1. Jos Broekx schreef:

  Best Bas,
  De Nederlandse verfindustrieën kunnen je toch ook gewoon Stain producten leveren!

 2. Bas Burema schreef:

  Beste Jos, dat lijkt me in dit geval de beste optie.

 3. jose van haaren schreef:

  Dag Bas,
  Wij hebben verschillende gevels met deze acrylic latex geverfd. De poederlook ziet er heel mooi uit, maar is na 5 jaar kaal. De gevels moeten nu opnieuw gebeitst worden. Wat zou jij adviseren als product hierover heen aan te brengen? En hoe doe je dat op een poeder ondergrond? De kleur is ook belangrijk. Wij hebben als kleur LN-0-12.
  Groeten José

  • Bas Burema schreef:

   Dag Jose, in het kleurnummer mis ik nog een cijfer. Ik vermoed een Sikkens kleurnummer in de reeks LN. De kleur LN-0?-12 is (als ik het goed heb tenminste) een donker grijze kleur. Donkere kleuren zijn zeer UV gevoelig en zullen veel sneller verpoederen.

   Die verpoederende verf zul je zoveel mogelijk moeten schuren en afstoffen. (van licht grof tot fijn) Daarna zou ik een impregnant (een niet film vormende beits) aanbrengen om de ondergrond te fixeren. (voorstrijken met bijv. Owatrol-olie want die fixeert de meest moeilijke, poederende ondergronden nagenoeg probleemloos) en als afwerklaag een verftype die past bij de architectuur van de gevels.

   Na deze voorbewerking ben je niet meer afhankelijk van een beits (belangrijkste kenmerk van beits is vochtregulerend) of lakverf maar van de uiteindelijke ‘performance’ namelijk hoogglans of zijdeglans. Ik zou in dit geval voor zijdeglans kiezen want de ruwheid van het oppervlak zal dan wat zachter zijn.

   Voor het product verwijs ik je graag door naar je meest betrouwbare verfleverancier want die kan je het best adviseren.

   Heb ik je hiermee op weg geholpen?

   Met vriendelijke groet,

   Bas Burema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.